Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Κύκλωμα γιατρών και δικηγόρων εκμεταλλευόταν άστεγους για να λαμβάνει αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες

Σοκ έχει προκαλέσει στην ασφαλιστική αγορά, το σκάνδαλο ασφαλιστικής απάτης με εγκέφαλο ένα κύκλωμα δικηγόρων και γιατρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν αστέγους και πολίτες με οικονομική ανάγκη στο Manhattan, οργανώνοντας ατυχήματα και μη αναγκαίες επεμβάσεις, με σκοπό να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέσω δικαστικών διακανονισμών.

Δύο γιατροί και δύο δικηγόροι παραπέμφθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έπειτα από καταγγελίες ότι χειραγωγούσαν εκατοντάδες ανέργους, ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα και τοξικομανείς, πείθοντάς τους, εκμεταλλευόμενοι την απελπισία τους, να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς προφανή λόγο, προκειμένου να αυξήσουν την αξία των αποζημιώσεων σε σκηνοθετημένα από τους ίδιους ατυχήματα, λαμβάνοντας μεγάλα ποσά από ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο δικηγόρος Audrey Strauss ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι «εκμεταλλεύονταν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας» οργανώνοντας απάτες από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2018. «Οι κατηγορούμενοι καταχράστηκαν τις επαγγελματικές τους άδειες και τις θέσεις εμπιστοσύνης που είχαν για να κλέψουν εκατομμύρια δολάρια από τις επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης και τις ασφαλιστικές τους εταιρείες μέσω ενός μαζικού σχεδίου απάτης ταξιδιού και ατυχημάτων».

Ο Michael J. Driscoll, αξιωματούχος του FBI της Νέας Υόρκης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε ότι το σχέδιο των κατηγορούμενων ήταν «εξαιρετικά κακό», προσθέτοντας ότι η εν λόγω υπόθεση αποδεικνύει «το βαθμό στον οποίο κάποιοι είναι πρόθυμοι να πατήσουν επί πτωμάτων για να κερδίσουν χρήματα».

Ο 49χρονος δικηγόρος Marc Elefant και οι δύο γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση, Andrew Dowd και Sady Ribeiro 45 και 51 χρονών αντίστοιχα, συνελήφθησαν την Τετάρτη, ενώ ένας δεύτερος δεύτερος δικηγόρος, ο George Constantine αναμένεται να παραδοθεί την Πέμπτη σύμφωνα με τις αρχές. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, οι αποζημιώσεις που έλαβαν τα μέλη της συμμορίας από δικαστικές αγωγές και διακανονισμούς με τις ασφαλιστικές εταιρείες ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δικηγόροι έλαβαν νομικά έξοδα άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο Dowd, ορθοπεδικός χειρουργός, λάμβανε 9.500 δολάρια ανά χειρουργείο πραγματοποιώντας εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο και τον ώμο σε ασθενείς χωρίς να καθίσταται απαραίτητο.

Ο Ribeiro, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ο χειρουργός που πραγματοποιούσε τις επεμβάσεις, “θεραπεύοντας” σχεδόν 200 ασθενείς. Το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έπεισαν πάνω από 400 ανθρώπους να ισχυριστούν ότι δήθεν είχαν ατυχήματα σε κτίρια με ρωγμές, σε τσιμεντένια πεζοδρόμια, λακκούβες κτλ.

Έπειτα οι δικηγόροι κατέθεταν αγωγές στις οποίες ισχυρίζονταν ότι οι πτώσεις προήλθαν από αμέλεια των ιδιοκτητών των χώρων ατυχημάτων, με σκοπό να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι αγωγές έφταναν τα 31 εκατ. δολάρια.

Στη συνέχεια, τα άτομα που υποτίθεται ότι είχαν πάθει σοβαρές ζημιές από τα σκηνοθετημένα ατυχήματα πείθονταν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να πολλαπλασιάσουν την αξία των αγωγών τους, τονίζει το κατηγορητήριο.

Οι ιατρικές διαδικασίες περιελάμβαναν συντήξεις σπονδυλικής στήλης, χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος και ώμου και επισκληρίδιο ένεση και σύμφωνα με το κατηγορητήριο «τουλάχιστον ένας ασθενή που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο πλαίσιο του σχεδίου απάτης ενημερώθηκε μετά από αφύπνιση από γενική αναισθησία ότι παραλίγο να πεθάνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης».

Διαβάστε Ακόμα