Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Κρυπτονομίσματα, NFTs και ηλεκτρονικές απάτες: Ποιες είναι οι πιο συχνές παγίδες και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα wallets μας;

Δημοσίευση: 19/08/2022
Κρυπτονομίσματα, NFTs και ηλεκτρονικές απάτες

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης, είτε αυτά αφορούν μεγάλες εταιρείες με πλούσια data base, είτε μεμονωμένους χρήστες των social media, οι οποίοι πέφτοντας θύματα επίδοξων hackers έχασαν την πρόσβασή τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε έναν νέο κλάδο δραστηριοτήτων που αφορά στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και σε NFTs.

Στην ιδιαιτέρως κατατοπιστική ομιλία τους στο 1st Blockchain Conference οι κ.κ. Μιχάλης Μίγγος και Παναγιώτης Πιέρρος, Co-Founders της εταιρείας Tic Tac Cyber Security & Data Recovery ανέλυσαν τους κινδύνους αλλά και τα συχνότερα φαινόμενα online απατών αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs.

Κρυπτονομίσματα, NFTs και ηλεκτρονικές απάτες: Ποιες είναι οι πιο συχνές παγίδες και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα wallets μας;

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παγίδες για τους κατόχους κρυπτονομισμάτων;

Όπως εξηγούν, τα φαινομενικά προσωποποιημένα μηνύματα αποτελούν το Νο1 κίνδυνο για τους επενδυτές των κρυπτονομισμάτων και των NFTs, οι οποίοι συχνά την πατάνε ακολουθώντας διάφορα μη έμπιστα links, μέσω των οποίων οι hackers καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα wallet τους, αποσπώντας τους με τον τρόπο αυτό τεράστια ποσά χρημάτων. Παράλληλα, είναι συχνό το φαινόμενο οι χρήστες να λαμβάνουν μηνύματα ακόμη και από οικεία τους πρόσωπα, τα οποία τους παραπέμπουν σε μη έγκυρες ιστοσελίδες ή τους δίνουν συμβουλές, προτρέποντάς τους να επενδύσουν ή να παραχωρήσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς.

Μια ακόμη ενδεχόμενη απειλή είναι και οι fake λογαριασμοί influencers ή διάσημων προσώπων, οι οποίοι καλούν τους χρήστες να τους παραχωρήσουν μεγάλα ποσά χρημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, λαμβάνοντας από τα κέρδη τους κάποια ποσοστά. Ασφαλώς, ένα τέτοιου είδους κάλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί άλλη μια παγίδα στην οποία ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ξεγελαστεί.

Αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθεί ο μέσος επενδυτής ψηφιακών νομισμάτων είναι ότι τα περιστατικά phishing καθώς και οι ransomware επιθέσεις δεν αποτελούν πλέον προνόμιο των πολυεθνικών εταιρειών. Ιδιαίτερα στο τομέα των κρυπτονομισμάτων, οι κίνδυνοι καραδοκούν διαρκώς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να ερευνούμε διεξοδικά κάθε πιθανή ευκαιρία επένδυσης που εμφανίζεται ξαφνικά στην οθόνη μας, αλλά και να αποφεύγουμε να κλικάρουμε links, τα οποία δεν φαίνονται αξιόπιστα.

Κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας που μπορούν να μας προστατεύσουν από ενδεχόμενες απειλές είναι:

  • Δεν εμπιστευόμαστε αγνώστους
  • Δεν κάνουμε κλικ σε links στο Google για να μπούμε σε ανταλλακτήριο
  • Σε όλα τα ανταλλακτήρια ενεργοποιούμε όλες τις μεθόδους ασφάλειας
  • Δεν έχουμε όλα μας τα Crypto σε ένα ανταλλακτήριο
  • Ό,τι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό συνήθως το ένστικτό μας έχει δίκιο… το ψάχνουμε πρώτα
  • Ενημερωνόμαστε και επιμορφωνόμαστε. Ζητάμε βοήθεια! Καλύτερα να πληρώσει κάποιος έναν ειδικό 200 ευρώ για ένα μάθημα παρά να χάσει 10.000 ευρώ σε Crypto
  • Μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε 2FA Two Factor Authentication (2FA να έχουμε συγχρονίσει με το πρόγραμμα 2 συσκευές μας.)
  • Χρησιμοποιούμε Hardware Wallet, π.χ. Ledger Nano S ή Trezor

 

H Tic Tac Cyber Security & Data Recovery στέκεται δίπλα στους φίλους των κρυπτονομισμάτων, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους των ψηφιακών νομισμάτων μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται τόσο σε “αρχάριους”, σε άτομα δηλαδή που τώρα αρχίζουν να πειραματίζονται και να μυούνται στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όσο και σε επαγγελματίες που επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε μικρά groups, ατομικά ή και σε μεγαλύτερο Scale, ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα δια ζώσης ή εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Μάθετε περισσότερα για τις ηλεκτρονικές απάτες στο κόσμο των κρυπτονομισμάτων στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»