Σάββατο, 13 Απριλίου 2024

Παύλος Αχής: Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακός Μετασχηματισμός

Δημοσίευση: 19/01/2022
Παύλος Αχής, Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων, Ορίζων Ασφαλιστική
Παύλος Αχής, Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων, Ορίζων Ασφαλιστική

Γράφει ο Παύλος Αχής, Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων, Ορίζων Ασφαλιστική

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των κλιματικών μοντέλων, ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον μας θα λάβουν χώρα αρκετά χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, απειλώντας τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Καταστροφικές πλημμύρες, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, καύσωνες και πυρκαγιές, είναι φαινόμενα τα οποία στο άμεσο μέλλον δεν θα μας εκπλήσσουν αλλά οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια, που θεωρούνται τα θερμότερα από το 1850.

Το πρόβλημα μοιάζει αναπόφευκτο, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα σήμερα, σύμφωνα με όσα ορίζει η Συμφωνία των Παρισίων.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως μεγάλες σε έκταση φυσικές καταστροφές προκαλούν εξίσου μεγάλες οικονομικές καταστροφές, επιβαρύνοντας κρατικούς προϋπολογισμούς, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τυχόν αύξηση των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενδέχεται να επιφέρει στη χώρα μας μείωση της τουριστικής κίνησης, περιορισμό των διαθέσιμων γεωργικών παραγωγικών εκτάσεων, καθώς και υψηλότερα κόστη που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία των πολιτών και της πολιτείας από τεράστιες συνεπαγόμενες δαπάνες.

Δυστυχώς όμως, η διαφορά ανάμεσα σε ασφαλιζόμενους κινδύνους και συνολικές ζημίες (protection gap) από φυσικές καταστροφές παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι αυξανόμενες φυσικές καταστροφές αλλά και η εντατικοποίηση της αστικοποίησης διευρύνουν σημαντικά αυτή τη διαφορά. Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο, το σενάριο αυτό επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, καθώς τα ποσοστά ασφαλισιμότητας των κατεστραμμένων περιουσιών ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Ήδη, όπως όλοι γνωρίζουμε, στη χώρα μας υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μια αρχή για τη θωράκιση της κοινωνίας μας.

Ωστόσο, εκεί που οφείλουμε πλέον να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας είναι η, έστω και καθυστερημένη, πρόληψη των προαναφερθέντων καταστάσεων.

Στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, εντατικοποιείται η διάθεση απολιγνιτοποίησης, με παράλληλη ανάπτυξη όλο και περισσότερων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγάλων προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης, καθώς και λοιπές σημαντικές αλλαγές που δείχνουν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πάντα σε απόλυτη αρμονία και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι πως το έτος 2020, εν μέσω της πανδημίας και των συνεπειών της, οι επενδύσεις παγκοσμίως για νέα έργα Α.Π.Ε. αυξήθηκαν κατά 2%.

Εξάλλου, ένας από τους προέχοντες στόχους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το 32% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030.

Στη χώρα μας, με στοχευμένες ενέργειες έχει απλοποιηθεί η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινοτήτων.

Από την μεριά μας, όντας από τη φύση μας μια ασφαλιστική εταιρεία με επίκεντρο τους πιο εξειδικευμένους και ιδιαίτερους κινδύνους, έχουμε εντάξει στο χαρτοφυλάκιό μας έναν σημαντικό όγκο MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσφέροντας ανταγωνιστικούς όρους και διευρυμένη κάλυψη.

Έχοντας αναλάβει αρκετά σημαντικά projects που αφορούν την κατασκευή ή τη λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Αιολικά, Φωτοβολταϊκά & ΜΥΗ πάρκα), έχουμε την απαραίτητη εμπειρία να ανταποκριθούμε σε νέα και πιο εξεζητημένα έργα.

Εν μέσω μιας περιόδου νέων προκλήσεων, η εταιρεία μας επέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σωστά ανακλαστικά και πέτυχε όλους τους ποιοτικούς και ποσοτικούς της στόχους, σύμφωνα πάντα με το επιχειρησιακό μας μοντέλο.

Εν κατακλείδι, έχουμε αναβαθμίσει τις δυνατότητές μας για την εκτίμηση κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αποτελούν λιγότερο ελεγχόμενους κινδύνους, καθώς επίσης διατηρούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας, όντας πάντα έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε ακόμα και στα πλέον απαιτητικά αιτήματά τους.

Αναδημοσίευση: «ΟΡΙΖΩΝ MAGAZINE»

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»