Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Πως ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό στην Μεσόγειο τα επόμενα έτη

Δημοσίευση: 27/07/2023

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες μεσογειακές χώρες μπορεί να βρίσκονται στους τοπ προορισμούς σε κάθε chart, ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ο καύσωνας μπορεί να επηρεάζουν την εισροή τουριστών σε αυτές τις χώρες.

Για μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου το 18,5% της οικονομίας προέρχεται από τον τουρισμό -ιδίως το καλοκαίρι- κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πλήγμα, με τον αντίκτυπο της μείωσης του τουρισμού να αγγίζει, ως επί τον πλείστον, κάθε κλάδο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, μια ένωση ευρωπαϊκών τουριστικών οργανισμών με έδρα τις Βρυξέλλες, ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε μεσογειακούς προορισμούς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχει μειωθεί κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στους δημοφιλέστερους προορισμούς καταλέγονται Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κροατία και η Ελλάδα, ωστόσο χώρες όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία βρίσκονται στους ανερχόμενους προορισμούς, όπως διαπίστωσε η έρευνα της ETC.

Όπως αναφέρει η Ένωση, αυτό μπορεί να αποδοθεί στις ακραίες θερμοκρασίες που σημειώνουν οι χώρες της Μεσογείου, μία τάση που ανά τα χρόνια χειροτερεύει.

Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό στην Ελλάδα, αποτελούν και οι καθιερωμένες δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Μόνο από το νησί της Ρόδου φέτος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών, αναχώρησαν περισσότεροι από τους 70.000 τουρίστες με τον αριθμό να αναμένεται να υπερ-πολλαπλασιαστεί καθώς οι φωτιές επεκτείνονται σε ολόκληρη την χώρα. 

Η ανερχόμενη τάση όσον αφορά την επιλογή προορισμού από ταξιδιώτες ευρωπαίους, αποτελεί η εύρεση πιο δροσερών και βόρειων προορισμών, οι οποίοι το καλοκαίρι έχουν ένα πιο ήπιο κλίμα. Την ίδια στιγμή οι μεσογειακές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ακατάπαυστη ζέστη και υγρασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να προειδοποιεί ότι το κύμα καύσωνα μόλις άρχισε.

Πως ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό στην Μεσόγειο τα επόμενα έτη

Καθώς η κλιματική αλλαγή επικρατεί και επιταχύνεται, αυτές οι χώρες θα είναι ανυπόφορες το καλοκαίρι ενώ κρίνεται ύψιστης ανάγκης οι χώρες να προσαρμοστούν και να προσφέρουν δροσερές λύσεις σε τουρίστες αλλά και πολίτες κατά την διάρκεια καύσωνα.

Παρά τις εκτοξευόμενες θερμοκρασίες, οι χώρες της νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να είναι το ιδανικό μέρος για πολλούς παραθεριστές μία τάση που έστω και με αργό ρυθμό φαίνεται να μεταβάλλεται.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Δείτε ξανά την παρουσίαση της πρώτης εκπαιδευτικής ακαδημίας για τον ασφαλιστικό κλάδο στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ Live!

Περισσότεροι απο 120 διαδικτυακοί τηλεθεατές παρακολούθησαν εχθές Τρίτη την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της Insurance Accelerator Academy. Ο κ. Γιάννης Γεωργακόπουλος,

Κυριάκος Μερελής (ΕΕΘ):Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δίνει αξία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χωρίς να προσθέτει κόστος

Στην εκπομπή «Πρώτη καλημέρα» και στο TV 100 φιλοξενήθηκε ο κ. Κυριάκος Μερελής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητήριου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»