Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Και εγένετο Cyprus Compliance Association – «Να αποκαταστήσουμε τη φήμη της χώρας»

Δημοσίευση: 22/04/2024

«Λανσάρισμα» έκανε χθες ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επαγγελματιών Συμμόρφωσης με ένα από τους στόχους που θέτει να είναι πέραν της στήριξης του επαγγέλματος και των μελών του, να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σιακόλειο Ίδρυμα χθες, 18 Απριλίου, παίρνει και επίσημα πλέον σάρκα και οστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επαγγελματιών Συμμόρφωσης (Cyprus Compliance Association), ο οποίος θα αποτελέσει μία στέγη για τους επαγγελματίες Συμμόρφωσης και θα είναι μέρος του διεθνούς δικτύου του Συνδέσμου (International Compliance Association).

Τρεις πυλώνες λειτουργίας

«Ο Σύνδεσμος είναι από σήμερα πραγματικότητα, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα πέραν του Διοικητικού μας Συμβουλίου και τους επίτιμους καλεσμένους μας που ήρθαν σήμερα στην Κύπρο από τον ICA για το λανσάρισμα του CCA», ανέφερε κατά τον εναρκτήριο της λόγο η Άντρεα Μουντή-Σαββίδου, από τα ιδρυτικά μέλη του CCA και επικεφαλής του Τμήματος Συμμόρφωσης της Harneys.

Τόνισε ότι «η συνεργασία του Συνδέσμου με τον ICA είναι θεμελιώδης και δίνει την ευκαιρία στα μέλη μας να αντλήσουν γνώση και τεχνογνωσία».

Ο CCA θα λειτουργεί με βάση τρεις πυλώνες, πρώτο, τη συνεχή εκπαίδευση που θα βελτιώνει το επάγγελμα, δεύτερο, τη προσβασιμότητα των μελών, παρέχοντας ένα σπίτι για τους επαγγελματίες συμμόρφωσης και θα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να λειτουργούν σαν μία κοινότητα και τρίτο θα αποτελεί ένα Σύνδεσμο που θα εμπνέει τους επαγγελματίες συμμόρφωσης αλλά και την κοινωνία αφού θα έχει ως στόχο να προστατεύει τη φήμη της χώρας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Άντρεα Μουντή-Σαββίδου τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι «να θεσπίσουμε μία νέα αντίληψη στο επάγγελμα όπου οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με κύριο γνώμονα τη γνώση και την πλήρη αντίληψη των δεδομένων».

Οι λειτουργοί συμμόρφωσης καθοδηγούν τους οργανισμούς

Ο κ. Pekka Dare, επικεφαλής του International Compliance Association, παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι ουσιαστικά οι εποπτικές αρχές σήμερα ζητούν από τους λειτουργούς συμμόρφωσης να καθοδηγούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που εκπροσωπούν σε ένα δρόμο και πορεία που τη διέπει η ακεραιότητα και το ήθος.

Οι επαγγελματίες συμμόρφωσης καλούνται να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους από τις οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις την ίδια ώρα που «τρέχουμε ένα αγώνα δρόμου με τη τεχνολογία που δρα την ίδια ώρα υπέρ και κατά της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες».

Εξηγώντας σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εργαλειοποείται τόσο από τους εγκληματίες όσο και από τους λειτουργούς συμμόρφωσης και τις αρχές για την αντιμετώπισή τους.

Δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της διακίνηση παράνομων κεφαλαίων και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ολοένα και αλλάζουν μορφές, παρουσιάζοντας τα παραδείγματα των καρτέλ ναρκωτικών.

Ο κ. Pekka Dare συμπλήρωσε ότι οι επαγγελματίες συμμόρφωσης οφείλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ξεκλειδώσουν τις ευκαιρίες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning.

«Χωρίς σαφώς να τρομάζετε ότι θα χάσετε τις δουλειές σας και θα αντικατασταθείτε από την τεχνολογία, απλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καθημερινότητα του επαγγέλματός μας θα λάβει άλλη μορφή», είπε.

Σε καθημερινό ναρκοπέδιο οι λειτουργοί συμμόρφωσης

Ο Θεόδωρος Σταύρου, ιδρυτικό μέλος του CCA και Επικεφαλής Συμμόρφωσης της Societe Generale Bank Κύπρου, στην παρουσίασή του σχετικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς συμμόρφωσης λόγω της εφαρμογής κυρώσεων, ανέφερε ότι η πλέον ως λειτουργοί συμμόρφωσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα καθημερινό ναρκοπέδιο, παρομοιάζοντάς το με το παιχνίδι των Windows κατά τις αρχές της χιλιετίας.

«Η αυξανόμενη χρήση των κυρώσεων στις διεθνείς σχέσεις έχει εντείνει τις τριβές και έχει κάνει πολύ πιο περίπλοκες τις συναλλαγές και την οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε.

Καθημερινά δεν ξέρεις αν η απόρριψη ή η έγκριση κάποια συναλλαγής ή το πάτημα ενός κουμπιού αν θα πυροδοτήσει μια βόμβα είτε από τους επόπτες είτε από τους πελάτες και τις εταιρείες.

Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας συμμόρφωσης είναι απαραίτητη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποτελεσματική πλοήγηση στο περίπλοκο τοπίο των κυρώσεων, ανέφερε.

Πρέπει εμείς να προστατεύουμε τις επιχειρήσεις από πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων και αναφερόμενος στις διαδικασίες KYC τόνισε ότι «οφείλουμε να ξέρουμε τις δραστηριότητες των πελατών μας αν θέλουμε να προστατέψουμε τους οργανισμούς μας».

Δεν περιμένει κανένας μας ότι θα υπάρχει περιγραφή της συναλλαγής που θα αναφέρει το όνομα του Πούτιν. Θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μπορούμε να κατανοήσουμε τι δραστηριότητες κάνει ο πελάτης μας αλλιώς δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ίσως να εγκρίνουμε μία συναλλαγή που μπορεί να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Οφείλουμε να να διενεργούμε τους νενομισμένους ελέγχους αλλά και τα due diligence των πελατών και των συνεργατών μας ώστε να είμαστε όσο προετοιμασμένοι μπορούμε, σε ένα αρκετά απρόβλεπτο περιβάλλον, τόνισε ο κ. Σταύρου.

Οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά τα τμήματα συμμόρφωσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απαιτώντας αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της τήρησης της συμμόρφωσης, δήλωσε καταληκτικά.

«Ο Σύνδεσμος να γίνει ακρογωνιαίος λίθος της αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου»

Ο Μάριος Σκανδάλης, επικεφαλής Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου και επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου δήλωσε «κατενθουσιασμένος για τη σημερινή μέρα» χαρακτηρίζοντάς την ως μια μέρα εορταστική για όλους τους επαγγελματίες συμμόρφωσης στην Κύπρο.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επαγγελματιών Συμμόρφωσης ιδρύθηκε ακριβώς για να στηρίξει όλους τους Κύπριους επαγγελματίες στον τομέα της συμμόρφωσης, σημείωσε.

«Οι Κύπριοι επαγγελματίες συμμόρφωσης και αυτό είναι μία πραγματικότητα» είπε, δηλώνοντας ότι «είναι ίσως οι καλύτεροι επαγγελματίες συμμόρφωσης στον κόσμο»..

«Σήμερα, πρέπει να επιβραβεύσουμε τους εαυτούς μας παρέχοντας μας την καλύτερη εκπαίδευση που μπορούμε να λάβουμε και γι’ αυτό αποφασίσαμε να έχουμε και τον καλύτερο συνεργάτη, τον ICA».

Ο Μάριος Σκανδάλης απαντώντας το «τι κάνει ένα λειτουργό συμμόρφωσης καλό» σημείωσε ότι πρέπει να ξέρει ποιο κουμπί να πατήσει και ποια απόφαση πρέπει να λάβει. Αυτό χρειάζεται σωστή τεχνική κατάρτιση, εκπαίδευση αλλά και εμπειρία στην επαγγελματική καθημερινότητα. «Χρειάζεται ακεραιότητα, βεβαιότητα και κριτική σκέψη για να ληφθούν οι ορθές αποφάσεις».

Τόνισε ότι «θέλουμε να δούμε το σύνδεσμο να γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος της ακεραιότητας και της αποκατάστασης της φήμης της Κύπρου».

Πηγή: https://economytoday.sigmalive.com/

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»