Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

IIS: «Εξοστρακισμός» της γήρανσης του πληθυσμού και του κενού προστασίας διεθνώς;

Δημοσίευση: 22/02/2022

Του Δρ. Γιώργου Κασάπη, Ασφαλιστικός Πράκτορας

Αποκαλυπτικά στοιχεία της IIS

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχε αναφορά στην 17η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για του κορυφαίους κινδύνους που απειλούν το κόσμο (αναλυτικά: H έκθεση «The Global Risks Report 2022» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ). Σύμφωνα με την έκθεση, από τους δέκα κορυφαίους κινδύνους πέντε ανήκουν στη κατηγορία περιβάλλον, τρεις στη κατηγορία κοινωνία κι ανά ένας στις κατηγορίες οικονομία και γεωπολιτική (Γράφημα 1)

Γράφημα 1

Picture1_5

Στην άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση της με τίτλο ”Τhe Biggest Issue With Global Aging” η International Insurance Society επιχειρεί να αιτιολογήσει γιατί η γήρανση των πληθυσμών που καταγράφεται παγκοσμίως και το συναφές με αυτήν κενό προστασίας δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα από τις πολιτικές και οικονομικές “ελίτ”, όπως αυτές εκφράζονται (και) μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, οι εκτιμήσεις της οποίας αποτελούν το εφαλτήριο για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων διεθνώς.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΙΙS,

1. είναι αξιοσημείωτο ότι η κρίση γήρανσης και το σχετικό κενό προστασίας απουσιάζουν από τη λίστα των κορυφαίων κινδύνων. Ανατρέχοντας στους πέντε κορυφαίους κινδύνους που προσδιορίζονται από τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ 2007 και 2020, η γήρανση περιλαμβάνεται στη λίστα μόνο μία φορά το 2013 ως ο πέμπτος πιο σημαντικός κίνδυνος (αναλυτικά Γράφημα 2).

Γράφημα 2

Picture2_3

Όπως σκωπτικά επισημαίνεται, είτε οι άνθρωποι σταμάτησαν να γερνούν μετά το 2013, είτε οι πολιτικές και οικονομικές “ελίτ” εκτίμησαν και εκτιμούν, ότι υπήρχαν πολύ πιο σοβαρές απειλές για τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, η απουσία της κρίσης γήρανσης και το σχετικό κενό προστασίας διαχρονικά (2013-2020) από τη λίστα των κορυφαίων κινδύνων είναι εκκωφαντική.

2. Η τελευταία έκθεση ξεκινά με μια συζήτηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον κόσμο  και αναλύει πώς αυτή έχει προκαλέσει αυξανόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, κενά στην αγορά εργασίας. προστατευτισμό, εκπαιδευτικά κενά, πληθωρισμό, αύξηση του χρέους κ.λπ. Ο θάνατος, η αναπηρία, η ψυχική υγεία, τα κενά στη μακροχρόνια φροντίδα δεν είναι σημαντικά; μόνο οι επιπτώσεις στην οικονομία; Αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα (μολυσματικές ασθένειες), η έκθεση ασχολείται με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που οδηγούν και θα οδηγήσουν σε ριζικές ανατροπές σε πολλαπλά επίπεδα, ανατροπές που συγκεκριμένοι κύκλοι επεδίωκαν και προ της πανδημίας. Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον…

3. Εξετάζοντας τους πέντε κορυφαίους κινδύνους που προσδιορίζονται στην Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου του WEF, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και οι σχετικές επιπτώσεις μονοπωλούν τη λίστα. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε μόλις πριν από δέκα χρόνια. Οι κίνδυνοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν γνωστοί στους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, ωστόσο το να πειστούν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί που συνέταξαν αυτήν την έκθεση αποδείχτηκε δύσκολο για χρόνια. Το lobbying, οι μελέτες, οι επικοινωνιακές εκστρατείες και η στοχευμένη κάλυψη του θέματος από μερίδα των ΜΜΕ έπεισαν τελικά την ηγετική ομάδα του WEF να αναδείξει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής ως μείζον πρόβλημα στην ετήσια έκθεσή της.

4. Ίσως ο κλάδος των ασφαλίσεων ζωής  θα έπρεπε να ξεκινήσει μια παρόμοια εκστρατεία με αυτή που διεξάγουν άλλοι κλάδοι, προασπίζοντας τα δικά τους κλαδικά συμφέροντα (π.χ. οι κλάδοι της ενέργειας, του πετρελαίου, των τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.), αντί να παραμένει  “σιωπηλός” και “μη ενοχλητικός” για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ώστε να μην βλάψει τα δικά του “στενά” συμφέροντα. Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός από τη φτώχεια, από την εξαθλίωση ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες για εργαζόμενους που συνεισέφεραν το κατά δύναμη στο κοινωνικό σύνολο και αξίζουν μια καλύτερη ζωή και ένα αξιοπρεπές τέλος… Σε τελική ανάλυση, η αποστολή της ασφάλισης δεν είναι η εξασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης; To να έχουμε καλύτερο κλίμα και περιβάλλον με την πλειοψηφία του πληθυσμού διεθνώς να γερνάει και να βυθίζεται στη φτώχεια δεν είναι και ο,τι καλύτερο.

Πηγή: International Insurance Sociey (Φεβρουάριος 2022), Τhe Biggest Issue With Global Aging

δείτε την ανάλυση εδώ

Αναδημοσίευση: www.giorgoskassapis.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η αχίλλειος πτέρνα των επιχειρήσεων; Οι επιθέσεις που προέρχονται από κινητές συσκευές. Πώς να προετοιμάσετε την επιχείρησή σας

Στην εποχή μας, οι χρήστες smartphones έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες απειλές, όπως πχ  ψεύτικες ιστοσελίδες που προσφέρουν κακόβουλες εφαρμογές για

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»