Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ιάσων Χαλκίδης: Το ξεκίνημα ενός νέου επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 04/05/2022

Γράφει ο Ιάσων Χαλκίδης, Senior Managing Director, ΙΑΣΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ Α.Ε.

Βλέποντας κάποιον για παράδειγμα που είναι πτυχιούχος στις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές σπουδές, με εργασιακή εμπειρία στην έρευνα και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, το να ακούς τελικά να ασχολείται επαγγελματικά με τον ασφαλιστικό τομέα και ειδικότερα στην Ελλάδα φαντάζει κάπως οξύμωρο. Εν τέλει όμως, αποτελεί μία πολύ  ανταγωνιστική επαγγελματική επιλογή, η οποία αν και έχει ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά, δύναται να προσδώσει ενδιαφέροντα στοιχεία στην επαγγελματική ζωή και εργασιακή πραγματικότητα του κάθε νέου επαγγελματία.

Πιο συγκεκριμένα, όντας ένα φαινομενικά απλό επάγγελμα του ευρύτερου φάσματος του χρηματοπιστωτικού τομέα (έχοντας στο μυαλό το στερεοτυπικό μοτίβο της προώθησης και έπειτα της πώλησης προϊόντων), το να έχει κάποιος την οποιαδήποτε πανεπιστημιακή εκπαίδευση (συναφή ή μη στα ασφαλιστικά, όπως τα οικονομικά, τα λογιστικά, τα νομικά και άλλα), αποτελεί ένα έξτρα συν στο προφίλ ενός νέου ασφαλιστικού επαγγελματία. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν αποτελεί και έναν κανόνα που πρέπει να ακολουθείται.

Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε ένας νέος ασφαλιστικός επαγγελματίας είναι υπομονή για την σωστή αντιμετώπιση της επαγγελματικής πραγματικότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι οπλισμένος με διάθεση και θέληση να μαθαίνει συνεχώς νέες τεχνικές και νέα στοιχεία για το επάγγελμα και να διαθέτει τη θέρμη να κοινωνικοποιηθεί και να έρθει σε επαφή με τους μελλοντικούς ή τρέχοντες πελάτες και συνεργάτες του.

Εν συνεχεία, θα ήταν απολύτως φρόνιμο να παρακολουθεί από κοντά τα όποια ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια και συνεδρίες (διαδικτυακές ή μη) που λαμβάνουν χώρα, να ενημερώνεται για τα νέα πακέτα και προϊόντα της αγοράς και να είναι ανοικτός στο να μάθει και να υιοθετήσει νέες πρακτικές και τεχνικές με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ούτως ώστε να εκσυγχρονίσει τις ασφαλιστικές του εργασίες και να παραμένει πάντοτε ενημερωμένος για τις νέες τάσεις της αγοράς.

Προφανώς, οι δυσκολίες υπάρχουν και ενδεχομένως να αποτελέσουν τροχοπέδη κατά την έναρξη και διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας ενός νέου επαγγελματία στην ασφαλιστική αγορά. Για παράδειγμα, η ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού από διάφορα ασφαλιστικά γραφεία και διαμεσολαβητές, η έλλειψη της ασφαλιστικής συνείδησης από τον μέσο Έλληνα πολίτη, η προτίμηση της χαμηλότερης τιμής από την ποιότητα και την αξιοπιστία μπορούν να υποδειχθούν ως κάποιες από τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος ασφαλιστής στην αρχή. Επιπρόσθετα, ως ένα ακόμα πρόβλημα στην εν λόγω περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η τάση των επαγγελματιών της αγοράς να προσφεύγουν σε παλιομοδίτικες και οπισθοδρομικές τακτικές εκτέλεσης των εργασιών και προώθησης των διαφόρων ασφαλιστικών προϊόντων τους.

Μολαταύτα, παρά τις δυσκολίες που είναι πάντα παρούσες σε όλο το φάσμα της επαγγελματικής ζωής, ο ασφαλιστικός χώρος επαγγελματικά αποτελεί έναν πολύ ανταγωνιστικό, συνεχώς εναλλασσόμενο και γεμάτο προκλήσεις χώρο που έχει ανάγκη για νέο αίμα και μια νέα γενιά ασφαλιστών που θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν το επάγγελμα και να το απαλλάξουν εν καιρώ από τα κακώς κείμενα και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Ακόμη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το επάγγελμα έχει μερικώς απλουστευθεί και διευκολυνθεί ταυτόχρονα, καθώς πλέον η όποια πληροφορία είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη και η ενημέρωση πάνω στα θέματα (εργασιακά και μη) είναι εύκολη.

Εν κατακλείδι, το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι ένα επάγγελμα που αν του δοθείς, θα πάρεις σίγουρα πολλά πίσω και αξίζει σίγουρα την προσπάθεια να ασχοληθεί κάποιος ενεργά με αυτό. Προσφέρει τη δυνατότητα για μια ποιοτική επαγγελματική ενασχόληση που βοηθάει το οποιονδήποτε άτομο στο να βελτιωθεί πολυδιάστατα και να αναπτύξει ποικίλες επαγγελματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Επομένως, σε μια εποχή με πολλές οικονομικές και ενεργειακές δυσκολίες με την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπούν συνεχώς την πόρτα της σημερινής πραγματικότητας, το επάγγελμα του ασφαλιστή αποκτά μεγαλύτερη αξία, γεγονός που αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του. Δύο στοιχεία που θα επιτευχθούν κυρίως με την ένταξη νέων ενεργών προσώπων στον επαγγελματικό αυτό χώρο.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»