Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Η NN εξετάζει την πώληση μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ύψους 300 δισ.€

Δημοσίευση: 27/04/2021
Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος NN Group εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, έπειτα από πιέσεις του αμερικανικού ακτιβιστικού ταμείου Elliott Management, το οποίο από πέρυσι πιέζει για τη βελτίωση των αποδόσεων και του εξορθολογισμού του ομίλου.

Ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος NN Group εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, έπειτα από πιέσεις του αμερικανικού ακτιβιστικού ταμείου Elliott Management, το οποίο από πέρυσι πιέζει για τη βελτίωση των αποδόσεων και του εξορθολογισμού του ομίλου.

Η εταιρία με έδρα τη Χάγη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξετάζει «ένα ευρύ φάσμα επιλογών», συμπεριλαμβανομένων της συγχώνευσης, της κοινοπραξίας ή της μερικής εκποίησης της NN Investment Partners, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ.

Ο ανορθολογισμός έχει ως στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη στον επενδυτικό βραχίονα, τονίζει η NN. Η εταιρία πρόκειται να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων μπορεί «να συνεχίσει να παρέχει την καλύτερη επενδυτική προσφορά και υπηρεσία στους ασφαλιστικούς πελάτες της NN και στους πελάτες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε μια ταχέως εξελισσόμενη βιομηχανία», όπως υποστηρίζει η εταιρία.

Η NN επισημαίνει ότι «δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει αυτήν τη διαδικασία με τη μέγιστη επιμέλεια προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των εργαζομένων και των μετόχων».

Το Elliott εξασφάλισε το 3% της NN πέρυσι, επικαλούμενο μια «υλική και βιώσιμη ευκαιρία δημιουργίας αξίας». Οι προτάσεις του περιλάμβαναν τη μείωση του κόστους, τη μετατόπιση των επενδύσεων και την πώληση μη βασικών επιχειρήσεων.

Η ΝΝ ικανοποίησε λίγο αργότερα μερικές από αυτές τις απαιτήσεις, αλλά σταμάτησε να υπόσχεται μη-βασικές πωλήσεις, όπως η πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Elliott αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΝΝ τη Δευτέρα.

Η ανάγκη για άνοδο της κλίμακας είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αναθεώρηση της επιχείρησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με αναλυτές της Citi. «Το αποτέλεσμα της επανεξέτασης μπορεί επίσης να παρέχει σε όλους τους ασφαλιστές τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περαιτέρω κλίμακα».

Σύμφωνα με τη Citi, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του λειτουργικού κέρδους της NN για ολόκληρο το έτος, αλλά αποτελεί «βασικό συστατικό» των συνταξιοδοτικών προϊόντων και των καθορισμένων εισφορών του ασφαλιστή.

Ο όμιλος NN, ο οποίος έχει χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 13 δισ. ευρώ, αποσύρθηκε από την ολλανδική τράπεζα ING μετά την οικονομική κρίση του 2008. Οι τελευταίες συναλλαγές φαίνεται ότι ευνόησαν τον όμιλο, καταγράφοντας αύξηση της μετοχής του, η οποία έφτασε τα 41,64 ευρώ το πρωί της Δευτέρας.

Οι επικοινωνίες της εταιρείας με επενδυτές έχουν επίσης κατακριθεί από την Elliott, η οποία δήλωσε πέρυσι ότι η υποτίμηση της NN αντικατοπτρίζει εν μέρει τη «βαθιά λανθασμένη προσέγγισή της στις επικοινωνίες των επενδυτών, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και σαφήνειας, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει την πολυπλοκότητα της εταιρείας».

Πηγή: ft.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Νέα Συνεργασία με τη SYNDEA

Την Τετάρτη, 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΝΟΡΜΟΣ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κλήμη Δημαρχιάδη, στα γραφεία της

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»