Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

H Colonial Pipeline πλήρωσε 5 εκατ. δολάρια σε hackers για την ανάκτηση του δικτύου της

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε ο όμιλος Colonial Pipeline, το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποκύπτοντας στις διαθέσεις των hackers, προσφέροντας τους 5 εκατομμύρια δολάρια την ανάκτηση του δικτύου του. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο όμιλος κατέβαλε τα λύτρα μέσω μη ανιχνεύσιμου κρυπτονομίσματος λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε.

Οι hackers προώθησαν μετά την καταβολή των λύτρων ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης στην Colonial, ωστόσο η εταιρία επέλεξε να  χρησιμοποιήσει τα δικά τις backups για να επαναφέρει το σύστημα, καθώς το εργαλείο που στάλθηκε από τους hackers ήταν πολύ αργό.

Τις επόμενες 6 ημέρες τα συστήματα της εταιρίας, η οποία παράγει 100 εκατ. γαλόνια βενζίνης, diesel και καυσίμων για jet παρέμειναν κλειστά, προκαλώντας κενά στον ανεφοδιασμό των καυσίμων στην πλειοψηφία των πολιτειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FBI, η επίθεση προκλήθηκε από την ομάδα DarkSide, η οποία εκτιμάται ότι εδρεύει στη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε με αφορμή το περιστατικό ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι προς το συμφέρον των εταιριών να υποκύπτουν σε απειλές και να πληρώνουν λύτρα για κυβερνοεπιθέσεις.

Διαβάστε Ακόμα