Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Φλόριντα: Προληπτικός δανεισμός δισεκατομμυρίων για ενίσχυση της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας μετά από κυκλώνες

Δημοσίευση: 24/01/2024
Φλόριντα, τυφώνες, φυσικές καταστροφές

Η Φλόριντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης τυφώνων και καταστροφικών κυκλώνων.  Όπως και πολλές άλλες περιοχές παγκοσμίως, η Φλόριντα το 2023 βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές οι οποίες επηρέασαν πλήθος ανθρώπων και επιχειρήσεων. 

Πρόσφατα ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ όπως Farmers, State Farm και Allstate, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την έκδοση συμβολαίων κατοικιών ακόμα και τις ανανεώσεις στη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες. Μάλιστα καθώς ο κίνδυνος για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αυξάνεται τόσο παρατηρούνται αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ιδιαιτέρως σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Φλόριντα.

Διαβάστε επίσης: Όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν σπίτια σε παράκτιες περιοχές

Δεδομένων των παραπάνω, η Φλόριντα λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προστασία της ασφαλιστικής της βιομηχανίας. Το State Board of Administration Finance Corp. της Φλόριντα ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για δανεισμό έως και 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρωτοβουλία δανεισμού προβλέπει πως θα πουληθούν ομόλογα προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ταμείο Καταστροφών από Τυφώνες της Φλόριντα, γνωστό ως Cat Fund, θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και θα είναι σε θέση να αποζημιώσει τις ασφαλιστικές εταιρίες για τις ζημιές που προκαλούνται από τυφώνες.

Η απόφαση να ανακτηθούν σημαντικά κεφάλαια υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φλόριντας να υποστηρίξει τον ασφαλιστικό τομέα, που έχει αντιμετωπίσει πλημμύρα αιτημάτων, αγωγές και καταστροφές τελευταία. Σε δήλωση που διαβάζουμε στο Bloomberg, ο Ben Watkins, διευθυντής ομολόγων της Φλοριντα από το 1994, δήλωσε: “Αυτό είναι ένα θέμα που επιθυμούμε, όχι ένα που έχουμε ανάγκη,” υπογραμμίζοντας την προληπτική προσέγγιση της πολιτείας στη χρηματοοικονομική προετοιμασία.

Σε αντίθεση με ορισμένες εκδόσεις χρεών που ενδέχεται να απαιτούν εκτιμήσεις από ασφαλιστικές εταιρίες-μέλη, αναμένεται ότι αυτή η πώληση ομολόγων θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.

Αυτή η ενέργεια έρχεται επτά μήνες μετά από άλλο πρόγραμμα της πολιτείας, το “Florida Insurance Guaranty Association”, που ασχολείται με τις αξιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (Insolvent Insurers), το οποίο και είχε προχωρήσει σε πώληση ομολόγων ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Η κρατική αρχή αντιμετώπισε αυξημένες δαπάνες μετά τον κυκλώνα Ian το 2022, ενώ μια πλημμύρα αγωγών ανάγκασε τις ασφαλιστικές εταιρίες στον κλάδο περιουσίας να κλείσουν.

Σημαντικό είναι ότι η πρόσφατη πώληση ομολόγων του Cat Fund δεν συνδέεται με συγκεκριμένο γεγονός, αλλά αποτελεί στρατηγικό οικονομικό μέτρο. Τα έσοδα θα αναπληρώσουν τα κεφάλαια από την έκδοση χρεών του 2020 που θα λήξουν το 2025 και θα παράσχουν στο ταμείο “επιπλέον κεφάλαιο με καθορισμένο επιτόκιο και τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια με ταχύτητα σε περίπτωση σημαντικού τυφώνα” όπως ανέφερε η Gina Wilson, Αντιπρόεδρος της Διοίκησης του Ταμείου Καταστροφών από Κυκλώνες της Φλόριντα, σε ανακοίνωση μέσω email στο Bloomberg.

Η Φλόριντα έχει ιστορικό αξιοποίησης ευνοϊκών επιτοκίων για την προστασία του ασφαλιστικού τομέα της. Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε δανειστεί πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο καταστροφών προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα χαμηλά επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τις τρέχουσες αναφορές των ασφαλιστικών εταιριών, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περίπου 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις μέχρι το 2028.

Σημαντικό είναι ότι το ταμείο συνεχίζει να καταβάλει πληρωμές για τους κυκλώνες Irma και Michael, που έπληξαν την πολιτεία το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»