Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

Ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση της συναυλίας του Travis Scott! Ποιος θα αναλάβει το βάρος των αποζημιώσεων;

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η τραγωδία που εξελίχθηκε στη συναυλία του διάσημου ράπερ Travis Scott, κατά τη διάρκεια της οποίας παραβιάστηκαν τα μέτρα ασφαλείας για την είσοδο του κοινού, με τους θεατές να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο αριθμό των συμμετεχόντων, έχοντας ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα λόγω ασφυξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τραυματίες έφτασαν τα 300 άτομα, ενώ στη συναυλία παρευρέθηκαν 50.000 άτομα.

Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά, με την απόδοση των ευθυνών να έχει εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι μεταξύ του καλλιτέχνη, της διοργανώτριας εταιρείας αλλά και της εταιρείας που διαχειρίζεται το χώρο της εκδήλωσης.

Μιλώντας στο The Texas Lawbook, αρκετοί δικηγόροι δήλωσαν ότι ο διοργανωτής του μουσικού φεστιβάλ, Live Nation, ο τραγουδιστής, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας και οι χειριστές του NRG Park πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν μηνύσεις σχετικά με το περιστατικό.

«Αν τα στοιχεία αποδείξουν ότι οι άνθρωποι δεν ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, αλλά αντίθετα πέθαναν ή τραυματίστηκαν εξαιτίας της πίεσης εναντίον τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν, τότε νομίζω ότι οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Γιατί απευθύνονται κατηγορίες στον τραγουδιστή;

Ο ράπερ Travis Scott έχει βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης, με πολλούς να τον κατηγορούν ευθέως για την τραγωδία που εξελίχθηκε και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που παρακινούσε το κοινό στις συναυλίες του να παραβλέψει τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα μάλιστα να συλληφθεί δύο φορές.

«Αν ο ερμηνευτής αναστάτωσε ή υποκίνησε το πλήθος, τότε θα έχει νομική ευθύνη», δήλωσε ο δικηγόρος CJ Baker. «Θα υπάρξουν πολλά βίντεο για έλεγχο και θα μάθουμε ποιος είπε τι και ποιος έκανε τι».

Ο παράγοντας που θα καθορίσει το ποιος εν τέλει ευθύνεται για το ατυχές συμβάν είναι ο αριθμός των επικυρωμένων εισιτήριων της εκδήλωση. Αν ο αριθμός αυτός ταυτίζεται με τον αριθμό των θεατών που παραβρέθηκαν στη συναυλία, τότε η ευθύνη θα βαρύνει τη διοργανώτρια εταιρεία, καθώς η ιδιωτική ασφάλεια της εκδήλωσης έχει ως οδηγία να επιτρέπει την είσοδο σε όλους όσους έχουν εισιτήριο για την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η συναυλία (NRG) διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο φτάνει μόλις τα 26 εκατ. δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο προβλέπει 1 εκατομμύριο δολάρια σε κύρια κάλυψη με ομπρέλα 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό το οποίο ασφαλώς δεν μπορεί να καλύψει το μέγεθος των απαιτήσεων των τραυματιών αλλά και των οικογενειών των θυμάτων, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις θα στοιχήσουν εκατομμύρια δολάρια. Σε περίπτωση που στο συμβόλαιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιου είδους κινδύνους, τότε η NRG θα είναι υπεύθυνη για οτιδήποτε υπερβαίνει το όριο.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η απόδοση των ευθυνών εξακολουθεί να εκκρεμεί, ήδη έχουν κατατεθεί εκατοντάδες μηνύσεις τόσο προς τον ράπερ, όσο και προς τους διοργανωτές.

Ασφαλώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων των μηνυτών, ωστόσο το ζήτημα πρόκειται να πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Όποιο και εάν είναι το όριο των συμβολαίων των τραυματιών και των θυμάτων, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα συμβόλαιά τους καλύπτουν έως ένα συγκεκριμένο όριο τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλαμβάνουν τέτοιου είδους κινδύνους. Συνεπώς, τόσο ο ράπερ, όσο και οι εταιρείες που εμπλέκονται στη διοργάνωση θα κληθούν να καλύψουν τις αποζημιώσεις.

Διαβάστε Ακόμα