Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε υψηλό μεσοπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος σε έκθεση που ετοίμασε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Η ενημερωτική έκθεση αφορά την οικονομική κατάσταση των κρατών μελών βασιζόμενη σε επεξεργασία των Προγραμμάτων Σταθερότητας που είχαν υποβάλει οι κυβερνήσεις τον Απρίλιο.
Οι εκτιμήσεις αυτές “μπλοκάρουν” τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για παροχές και φοροελαφρύνσεις.
Παρόλο που η έκθεση γενικά είναι θετική για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που περιλαμβάνεται στο έγγραφο δεν δημιουργεί αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει έναν σταθερό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Συγκεκριμένα, οκτώ κράτη μέλη αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Σε περισσότερες από αυτές τις χώρες, ο υψηλός κίνδυνος οφείλεται στην αύξηση του χρέους έως το 2033, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προβλέψεις.
Επιπλέον, έντεκα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μέτριους κινδύνους βιωσιμότητας, ενώ οκτώ κράτη μέλη ταξινομούνται ως χαμηλού κινδύνου. Συνολικά, οι προβλέψεις για την βιωσιμότητα του χρέους χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντιμετωπίζει χαμηλό κίνδυνο βιωσιμότητας χρέους.
Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του χρέους έως το 2026 είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Ωστόσο, υπήρχε η ελπίδα ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να αναθεωρηθεί υποβαθμίζοντας τον ελαφρώς λίγο πιο κάτω από το 2%, ώστε να υπάρξει περισσότερος χώρος για φοροελαφρύνσεις και παροχές.
Οι δυσμενείς εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες σε αυτήν την προσπάθεια.