Φέτος η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια αναμενόμενη εισροή ρεκόρ τουριστών που αναζητούν το γαλάζιο και τον ήλιο, στοιχεία αξιοζήλευτα από άλλες χώρες. Ταυτόχρονα ωστόσο ετοιμάζεται να υποδεχτεί επισκέπτες άλλου είδους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα που οικονομικά ανθίζει.
Οι ξένοι επενδυτές στην χώρα μας εγκατέλειψαν τον τόπο μετά την χρεοκοπία, όταν βυθίστηκε η Ελλάδα στο χρέος, περισσότερο από μία δεκαετία πριν. Μάλιστα η κυβέρνηση της χώρας μας παραμένει η πιο επιβαρυμένη με χρέη κυβέρνηση της ευρωζώνης και το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι από τα χαμηλότερα στη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ροές εξωτερικού χρήματος σε μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί περίπου 14% φέτος, ωθώντας την αγορά μετοχών της Αθήνας στις τρεις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο με κέρδος άνω του 40%. Η Ελλάδα είναι η αγορά ομολόγων με τις καλύτερες επιδόσεις της ζώνης του ευρώ, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Σημαντικό σημάδι ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και της ανέλιξης των κρατικών ομολόγων, αποτελεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται κάτω από το 4%. Οι ίδιες το 2012 είχαν εκτιναχθεί άνω του 40%. Το νέο επίπεδο αποδόσεων είναι λίγο κάτω από αυτό που αντίστοιχα ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα, ενώ παραμένει περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το υπερασφαλές γερμανικό χρέος.
Οι προοπτικές αναβάθμισης σε επενδυτικό επίπεδο αναζητούνται ενεργά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τον στόχο να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
«Υπάρχουν πολλά κεφάλαια επί του παρόντος που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν είμαστε επενδυτικού επιπέδου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περίπου 2,4% για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με την προβλεπόμενη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης. Αν και η χώρα δεν έχει ξεφύγει τελείως από τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετώπισε πριν από μια δεκαετία, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Παρόλο που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια συμπίεση χρέους και οικονομικές προκλήσεις, η σταθεροποίηση της κατάστασης της οικονομίας της αποτελεί μία ενθαρρυντική εξέλιξη.
Ο Μάρσαλ Στόκερ, συνεπικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στη Morgan Stanley Investment Management επισημαίνει: «Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών», ενώ προσθέτει πως «αυτή είναι η χώρα που παραλίγο να γκρεμίσει την ΕΕ».
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπάει καμπανάκι για περισσότερες ξένες επενδύσεις. Φέτος οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα έως τον Απρίλιο – το οποίο είναι κατά 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο -, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.
Από αυτά, ένα μεγάλο μέρος έχει πάει σε κρατικά ομόλογα καθώς ξένοι επενδυτές αλλά και η Ελλάδα αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η απλή επανεισδοχή σε δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Προκειμένου να ενταχθεί σε δείκτες ομολόγων μόνο επενδυτικού βαθμού, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο από τις τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης. Σημειώνεται πως έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch Ratings στις 20 Οκτωβρίου και στην 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Διαχειριστές κεφαλαίου δηλώνουν πως η Ελλάδα απαλλάσσεται της εικόνας μίας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και ριψοκίνδυνους μικρούς παίκτες. «Όλο και περισσότεροι επενδυτές που δεν είχαν κονδύλια στην Ελλάδα, ρωτούν γι’ αυτά τώρα», επισημαίνει ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην HSBC Private Bank Suisse. «Τα ζητήματα ρευστότητας θα αφεθούν πίσω μας καθώς περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να κοιτάζουν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».
Διαβάστε περισσότερα: www.bloomberg.com