• Spyware
  • Trojans
  • Adware
  • Key loggers
  • Και άλλα

Όσο περισσότερο χρόνο το κακόβουλο λογισμικό παραμένει στο σύστημά σας, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Οι περισσότερες μορφές κακόβουλου λογισμικού έχουν ενσωματωμένη την οδηγία να εξαπλωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα. Έτσι, αν δεν εντοπιστεί -και δεν αφαιρεθεί- αμέσως, ένας υπολογιστής μπορεί να καταλήξει να μολύνει 10 ακόμη στο ίδιο δίκτυο σε χρόνο μηδέν.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί, ώστε να μπορείτε να αποσυνδέσετε μια μολυσμένη συσκευή από το δίκτυό σας και να την “καθαρίσετε”.

Προσέξτε αυτά τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια μόλυνσης, ώστε να αναλάβετε άμεσα δράση και να μειώσετε τον κίνδυνο.

1. ΠΑΡAΞΕΝΑ POPUPS

8 ενδείξεις ότι έχετε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικόΟρισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού μπορούν να μεταμφιεστούν σε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς ή σε μια επείγουσα ειδοποίηση που αναδύεται στην οθόνη σας. Οι χάκερ προσπαθούν να μιμηθούν πράγματα που οι χρήστες μπορεί να έχουν δει από ένα νόμιμο πρόγραμμα, ώστε να είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν κλικ χωρίς να το σκεφτούν.

Αν αρχίσετε να βλέπετε μια περίεργη ειδοποίηση συνδρομής “ανανεώστε το antivirus” ή μια επείγουσα ανανέωση, που δεν βγάζει νόημα, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με adware ή άλλο είδος κακόβουλου λογισμικού.

2. ΝΕΑ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν αργοί για διάφορους λόγους, όπως το να έχετε πολλές καρτέλες του προγράμματος περιήγησης ανοιχτές ταυτόχρονα ή να εκτελείτε ένα πρόγραμμα που απαιτεί πολλή μνήμη. Αλλά συνήθως γνωρίζετε τον υπολογιστή σας και τα είδη των πραγμάτων που τον επιβραδύνουν.

Εάν παρατηρήσετε νέα υποτονική συμπεριφορά που δεν είναι συνηθισμένη, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια μόλυνση.

Ένα παράδειγμα θα ήταν αν δεν έχετε κανένα πρόγραμμα ανοιχτό, εκτός από το σημειωματάριο ή μια άλλη απλή εφαρμογή, και παρόλα αυτά το σύστημα πάει αργά. Όταν το κακόβουλο λογισμικό εκτελείται στο παρασκήνιο, συχνά καταναλώνει αρκετούς πόρους από το σύστημα σας.

3. ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

8 ενδείξεις ότι έχετε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικόΟι εφαρμογές δεν θα πρέπει να καταρρέουν έτσι ξαφνικά από το πουθενά. Υπάρχει πάντα κάποιος λόγος. Είτε το λογισμικό είναι ελαττωματικό, είτε έχει υπάρξει πρόβλημα με μια ενημέρωση (update), είτε κάτι άλλο μπορεί να μπλέκει με τα αρχεία της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι οι εφαρμογές καταρρέουν, απαιτώντας την επανεκκίνηση της εφαρμογής ή την επανεκκίνηση του συστήματός σας, αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό σημάδι ότι υπάρχει ιός, ένα trojan ή άλλος κακόβουλος κώδικας.

4. Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΣΑΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Αν ανοίξετε το πρόγραμμα περιήγησής σας και καταλήξετε σε μια αρχική σελίδα που δεν είναι αυτή που βλέπετε συνήθως, ελέγξτε αμέσως τον υπολογιστή σας για κακόβουλο λογισμικό.

Η ανακατεύθυνση μιας αρχικής σελίδας είναι ένα συνηθισμένο τέχνασμα ορισμένων τύπων κακόβουλου λογισμικού. Το κακόβουλο λογισμικό θα μολύνει το σύστημά σας και θα αλλάξει τη ρύθμιση του συστήματος για την προεπιλεγμένη αρχική σελίδα του προγράμματος περιήγησης.

Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν ιστότοπο γεμάτο με αναδυόμενες διαφημίσεις ή σε έναν άλλο τύπο ιστότοπου phishing. Το να προσπαθήσετε απλώς να αλλάξετε ξανά την αρχική σας σελίδα στις ρυθμίσεις σας δε θα διορθώσει την κατάσταση. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί το κακόβουλο λογισμικό.

5. ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ένα άλλο ενοχλητικό χαρακτηριστικό ορισμένων τύπων κακόβουλου κώδικα είναι να προκαλούν επανεκκίνηση του συστήματός σας χωρίς προειδοποίηση.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε τη δουλειά που μόλις κάνατε και μπορεί να σας δυσκολέψει να κάνετε οτιδήποτε.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το κακόβουλο λογισμικό αλλάζει βασικά αρχεία του συστήματος στο παρασκήνιο. Με κατεστραμμένα αρχεία, το σύστημά σας γίνεται ασταθές και συχνά μπορεί να κάνει απροσδόκητη επανεκκίνηση.

6. ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ

Αν διαπιστώσετε ότι μεγάλο μέρος του ελεύθερου χώρου του σκληρού σας δίσκου έχει εξαφανιστεί, μπορεί να είναι μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό που “τρώει” το χώρο σας. Ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού μπορεί να δημιουργούν αντίγραφα αρχείων ή να εισάγουν νέα αρχεία στο σύστημά σας.

Θα κρυφτούν έξυπνα, οπότε μην περιμένετε να δείτε τη λέξη “κακόβουλο λογισμικό” σε μια αναζήτηση αρχείων.  Αντ’ αυτού, οι επικίνδυνες δραστηριότητες συνήθως θα συγκαλύπτονται από ένα γενικό όνομα που θα μπερδεύεται με ένα κανονικό αρχείο του συστήματος.

7. ΣΥΝΑΝΤΑΤΕ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

8 ενδείξεις ότι έχετε μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικόΑν ανοίξετε ένα αρχείο και το βρείτε κατεστραμμένο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι που δείχνει ότι ransomware ή κάποια άλλη μορφή κακόβουλου λογισμικού έχει μολύνει το σύστημά σας.

Ενώ τα αρχεία μπορεί περιστασιακά να καταστραφούν για διάφορους λόγους, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που αξίζει έναν ενδελεχή έλεγχο.

8. “ΗΧΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ” ΕΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους “ήχους σκέψης” όταν ο υπολογιστής μας επεξεργάζεται κάτι απαιτητικό. Συνήθως ακούτε ένα είδος βουητού που θα σταματήσει μόλις τελειώσετε αυτή τη δραστηριότητα.

Αν αρχίσετε να ακούτε αυτόν τον ήχο επεξεργασίας όταν δεν κάνετε κάτι ιδιαίτερα έντονο στον υπολογιστή σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι εκτελείται κακόβουλο λογισμικό στο παρασκήνιο και θα πρέπει να το ελέγξετε.