Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

ΕΑΕΕ: Φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες εμπορικών ή βιομηχανικών μονάδων

Δημοσίευση: 26/09/2023
ΕΑΕΕ, φωτοβολταϊκά

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΑΕΕ ενότητα με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)» στην οποία θα αναρτώνται τεχνικά σημειώματα για τους ειδικούς κινδύνους που απορρέουν από την εγκατάσταση και χρήση συστημάτων ΑΠΕ.

Η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια αποτελεί μια τάση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναπτύσσεται σταδιακά τόσο για λόγους προστασίας περιβάλλοντος όσο και οικονομίας στο κόστος της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται όλο και συχνότερα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους ελεύθερους χώρους και στις στέγες βιομηχανικών ή μεγάλων εμπορικών μονάδων, συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, μέσων ηλιακής ενέργειας, προς οικονομική εκμετάλλευση από τη διάθεσή τους, συμπεριλαμβανομένου και του net metering.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ασχολήθηκε σε πρώτη φάση με την επεξεργασία τεχνικού σημειώματος για το θέμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες εμπορικών ή βιομηχανικών κινδύνων.

Η τοποθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στη στέγη επαγγελματικού χώρου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να αλλάζει την εκτίμηση υπολογισμού πιθανής ζημιάς (loss estimate) του ασφαλιστικού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά σημειώματα που θα αναρτώνται στην εν λόγω θεματική ενότητα έχουν αποκλειστικά και μόνον ενημερωτικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ στόχος είναι η προαγωγή του επιστημονικού διαλόγου και η κατά το δυνατόν καλύτερη και συνεχής ενημέρωση ασφαλιστικών εταιριών και ασφαλισμένων. Η ενότητα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα σημειώματα και ελπίζουμε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους.

Δείτε εδώ: Φωτοβολταϊκά_συστήματα_σε στέγες_Σεπ-23

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»