Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Ευστάθιος Λιακόπουλος: Γιατί αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις;

Δημοσίευση: 08/07/2022

Για τα αναπτυξιακά προγράμματα που τρέχουν τους τελευταίους μήνες, την ορθή αξιοποίησή τους αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μίλησε στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, CEO & Founder BSS. Όπως μας αποκαλύπτει, τη δεδομένη χρονική περίοδο υπάρχει καταιγισμός και μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες, προκειμένου να διευρύνουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους και να ξεκινήσουν κάποια νέα επένδυση.

Οι πυλώνες για να μπορέσει μια επιχείρηση η ένας επαγγελματίας να εξασφαλίσει χρήματα είναι τέσσερις:

  • Τραπεζικά ιδρύματα – Τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν πλέον ξεφορτωθεί τα κόκκινα δάνεια και είναι σε διαδικασία που αναζητούν πελάτες για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και υπάρχουν πολλά είδη προγραμμάτων
  • ΕΣΠΑ – Στις 16 Ιουνίου ανακοινώθηκε το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει γίνει ήδη λειτουργικό. Υπάρχουν ήδη σημαντικά προγράμματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και μια σειρά προγραμμάτων για πάρα πολλούς κλάδους τα οποία καλύπτουνε τόσο τον εξοπλισμό, όσο και θέματα ψηφιοποίησης, αποθήκευσης, κάλυψης δαπανών και start up επιχειρήσεις
  • Ταμείο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης – Βοηθά τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιδοτηθούν και να πετύχουν χρηματοδοτήσεις που στο μισό ποσό του δανείου ή μέχρι το μισό ποσό του δανείου το επιτόκιο φτάνει έως το 0,35% σταθερό για 12-15 χρόνια, γεγονός εξαιρετικής σημασίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που τα επιτόκια έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ και η τάση για τα επόμενα χρόνια θα είναι αυξητική
  • Αναπτυξιακός νόμος – Βοηθά σε επενδύσεις που είναι πάνω από 400.000 – 500.000 χιλιάδες, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια επιχορήγηση. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μια επένδυση της τάξης του ενός εκατομμυρίου μπορεί να πάρει μια επιχορήγηση που να φτάνει έως και το 70% και να πάρει μια χρηματοδότηση, η οποία θα έχει ένα επιτόκιο με το μισό δάνειο 0,35%.

 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα από το ταμείο ανάπτυξης στα οποία εντάσσονται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ωστόσο εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξουν εξειδικευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ στα οποία θα εντάσσονται και οι ΚΑΔ των ασφαλιστών.

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα;

Οι τρόποι για να αξιοποιήσουμε σωστά τα χρήματα που θα λάβουμε είναι δύο. Όταν κάποιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και σκέφτεται να κάνει μια μικρή επένδυση, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μπει στο site της BSSS www.bssplus.gr και να γραφτεί στο newsletter, έτσι ώστε να ενημερώνεται για κάθε νέο πρόγραμμα που ανακοινώνεται, οπότε για οτιδήποτε τον αφορά θα μπορεί πολύ εύκολα να έρχεται σε επικοινωνία με την BSS και με κάποιο τοπικό κατάστημα. Ωστόσο, μια εταιρεία που μπορεί να έχει ένα επενδυτικό πλάνο για την επόμενη τριετία καλό θα ήταν να επικοινωνήσει με κάποιον τον επενδυτικό σύμβουλο της BSS να δημιουργήσουν μαζί ένα προϋπολογισμό έργου σε βάθος τριετίας και σιγά σιγά ανάλογα με το τι ανακοινώνεται να του προτείνεται και το κατάλληλο πρόγραμμα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες στην αξιοποίηση των κεφαλαίων;

Επειδή τα πρoγράμματα είναι πολλά και πολύπλευρα πρέπει οι επαγγελματίες να καταλάβουνε ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για τη δική τους δραστηριότητα και επένδυση, ώστε να μεγιστοποιήσουν το όφελος.

Κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας πρέπει να έχει έναν πολύ εξειδικευμένο σύμβουλο που θα φροντίσει να μειώσει ή να μηδενίσει τα σφάλματα, τα οποία δυστυχώς είναι ικανά να κάνουν μια επένδυση απορριπτέα.

Αν πρόκειται για επενδυτικά πλάνα που είναι σημαντικά και έχουν μια βαθύτητα χρόνου τότε η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Αντί να βγαίνει το πρόγραμμα και να τρέχει μια επιχείρηση για να το υλοποιήσει, θα μπορούσε να φτιάξει προγενέστερα τον προϋπολογισμό της, να ξέρει ποιο είναι το πλάνο για την επόμενη τριετία και κάθε φορά που κάτι βγαίνει να μπορεί γρήγορα να κινείται, γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και πολλά προγράμματα προσφέρονται σε εκείνους που έκαναν πρώτοι αίτηση. Άρα αν είσαι οργανωμένος μεγαλώνεις τη πιθανότητα να πάρεις τα κεφάλαια αυτά.

Οι υπηρεσίες της BSS στην περιοχή της Θεσσαλίας

Πρόσφατα η BSS προχώρησε στην δημιουργία ενός νέου υποκαταστήματος στην Λάρισα, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και την ορθή διαχείριση του πλήθους των προγραμμάτων που απευθύνονται στους επαγγελματίες της περιοχής. Όπως δηλώνει ο κ. Λιακόπουλος:

«Ο Θεσσαλικός κάμπος και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή είναι πάρα πολύ σημαντική για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Έχει πολύ σημαντικές και πολύ υγιείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και είναι και μια περιοχή που σε όλα τα προγράμματα εντάσσεται και εντάσσεται και με πολύ καλά ποσοστά επιχορήγησης και υποστήριξη. Εμείς έχουμε φροντίσει εγκαίρως τα τελευταία 2 χρόνια και έχουμε φτιάξει ένα πλήρως λειτουργικό υποκατάστημα, που παρέχει όλες τις υπηρεσίες μας.»

«Κορωνίδα των υπηρεσιών μας είναι η λεγόμενη υπηρεσία του λεγόμενου οικονομικού διευθυντή. Μπορεί δηλαδή μια επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους να έχει πολύ υψηλού επιπέδου υποστήριξη σε επίπεδο χρηματοοικονομικής διοίκησης. Ασφαλώς σε όλα αυτά εντάσσονται οι χρηματοδοτήσεις, τα αναπτυξιακά προγράμματα και το ΕΣΠΑ που η περιοχή της Λάρισας δραστηριοποιείται έντονα. Γενικότερα θέλουμε ο επιχειρηματίας να αισθάνεται ότι έχει δίπλα του έναν business partner ότι δεν είναι δηλαδή μόνος του, αλλά μαζί προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και μαζί με τους επιχειρηματίες που μεγαλώνουνε να μεγαλώσουμε σιγά σιγά και εμείς.»

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Λιακόπουλου στο video που ακολουθεί

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της BBS στο www.bssplus.gr

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»