Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δημήτρης Μουντάκης: Τα κίνητρα της πολιτείας για την ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να συνοδεύονται από κεντρικά deals – Αναγκαία η συμμετοχή της διαμεσολάβησης

Δημοσίευση: 21/09/2021

Ο Δημήτρης Μουντάκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Υπεύθυνος Τύπου της ΠΟΑΔ σχολιάζει σε μία αποκλειστική συνέντευξη στην κάμερα του insuranceforum web tv τις διαδικασίες επέκτασης της ΠΟΑΔ, τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ομοσπονδίας, την παραχώρηση κινήτρων από πλευράς κράτους προς στην ιδιωτική ασφάλιση και τις παγίδες που αυτή κρύβει, ενώ μοιράζεται μαζί μας τα σχέδια της ΠΟΑΔ για το επόμενο διάστημα.

Η ΠΟΑΔ για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετείχε στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και με εκπροσώπους των μελών της, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας της ομοσπονδίας. Οι δράσεις της στη συμπρωτεύουσα αναμένεται να συνεχιστούν εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 2 Οκτωβρίου ως μία συμβολική κίνηση για την ενίσχυση του κύκλου των επαφών της με τα σωματεία της περιφέρειας που συμμετέχουν και στηρίζουν την ΠΟΑΔ, εξηγεί ο κ. Μουντάκης, τονίζοντας ότι στην συνέλευση θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα.

Αναφορικά με την νέες προσθήκες στα μέλη της ΠΟΑΔ ο κ. Μουντάκης υπογραμμίζει ότι η διαδικασία επέκτασης και μεγέθυνσης της Ομοσπονδία είναι μια προσπάθεια, η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΠΟΑΔ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ομοσπονδία παρακινεί τους επαγγελματίες να δημιουργούν τοπικές οργανώσεις, συμβάλλοντας στην οργάνωσή αλλά και στην ενίσχυση τους από τους από τα τοπικά επιμελητήρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μουντάκης:

Η διαδικασία επέκτασης της ΠΟΑΔ και μεγέθυνσης του αριθμού των μελών – σωματείων που απαριθμούν την ΠΟΑΔ είναι μία διαδικασία συνεχής, είναι μια διαδικασία που δεν σταματά, ήταν ένας πρωταρχικός στόχος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΑΔ με την νέα σύνθεση.

Έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες το τελευταίο διάστημα. Ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει κάποιο σωματείο για να ενταχθεί στην ΠΟΑΔ, εμείς έχουμε μπει μπροστά πολλές φορές ώστε να παρακινήσουμε τους συναδέλφους να δημιουργήσουν ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, για να υπάρχει μια τοπική οργάνωση και μια τοπική συστράτευση των συναδέλφων και εν συνεχεία προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τους την κίνηση για να ενταχθούν στην ΠΟΑΔ. Εφαρμόζοντας διάφορους τρόπους που έχουμε βρει, ζητώντας ακόμη και από τα οικεία επιμελητήρια να βοηθήσουν τους νεοσύστατους αυτούς συλλόγους και οικονομικά πολλές φορές, διευκολύνουμε τα καινούργια συμβούλια που δημιουργούνται να αποφασίσουν να ενταχθούν στην ΠΟΑΔ και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τη δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή η ομοσπονδία.”

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το βήμα τις Βουλής ότι πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Μουντάκης δήλωσε ότι είναι σαφώς ενθαρρυντικά όσα ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης από πλευράς του κράτους έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Υπεύθυνος Τύπου της ΠΟΑΔ τονίζει ότι η παραχώρηση κινήτρων από πλευράς της πολιτείας είναι κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των καταναλωτών, υποστηρίζοντας ότι το να προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να στραφούν προς την ιδιωτική ασφάλιση χωρίς ανάλογα κίνητρα δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα. Ειδικότερα δηλώνει:

Χάρηκα για αυτό που ειπώθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού σε σχέση με την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ακούγεται γενικότερα αρκετά χρόνια τώρα. Προφανώς και εντοπίζω και εγώ μια μεγαλύτερη πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης για τη διαδικασία της ενίσχυσης του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και γενικότερα της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών. Δεν μένει παρά να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα προς τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη είναι σε μια δύσκολη κατάσταση, οπότε το να τους οδηγήσουμε απλά προς την ιδιωτική ασφάλιση ή να προσπαθούμε να τους πείσουμε χωρίς ανάλογα κίνητρα να το κάνουν δεν θα έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα”. 

Αναφερόμενος στη φύση των κινήτρων που θα παραχωρηθούν από πλευράς του κράτους ο κ. Μουντάκης επισημαίνει ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί και να εξασφαλιστεί στην όλη διαδικασία η συμμετοχή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην μπούμε σε διαδικασίες κεντρικών deals των ασφαλιστικών εταιρειών με τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία της επικουρικής ασφάλισης.

“Αυτό που θα ήθελα να ακούσω από τον πρωθυπουργό και δυστυχώς δεν το άκουσα είναι να υπάρξει μια κινητικότητα προς την ιδιωτική ασφάλιση αλλά αυτό να γίνει με την συμμετοχή της διαμεσολάβησης. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, να μην μπούμε σε διαδικασίες κεντρικών deal των ασφαλιστικών εταιρειών με τις επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία της επικουρικής ασφάλισης,. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παραμείνει ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέσα σε αυτή τη διαδικασία.”

“Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση αν αυτό που σκέφτεται αφορά το bancassurance, τα εναλλακτικά δίκτυα ή αφορά κεντρικά deal. H εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι μάλλον πρόκειται για κεντρικά deal που δεν θα συμπεριλάβουν το κλασσικό δίκτυο των διαμεσολαβητών αλλά κανένα και από τα εναλλακτικά δίκτυα που υπάρχουν.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Σήμερα ακριβώς στις 18.00 στην εκπομπή ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ: Πώς θα κριθεί και θα αποζημιωθεί η περίπτωση ζημίας ηλεκτρονικού μηχανήματος

Μη χάσετε σήμερα στην εκπομπή “Ανάλυσέ το”, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων (προ) ασφαλιστικών ελέγχων. Για ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»