Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Ιδιοκτήτες ακινήτων στη Χαβάη εκμεταλλεύονται νομικό “παραθυράκι” και μηνύουν εταιρεία ηλεκτρισμού για τις καταστροφικές ζημιές της πυρκαγιάς

Δημοσίευση: 25/08/2023
Χαβάη, Hawaiian Electric
Employees of Hawaiian Electric restore electric poles in the aftermath of the Maui wildfires in Lahaina, Hawai'i on Wednesday. Photo: YUKI IWAMURA/AFP via Getty Images

Ιδιοκτήτες ακινήτων στο Χαβάη αξιοποιούν μια νομική συντόμευση που χρησιμοποίησαν και θύματα πυρκαγιών στην Καλιφόρνια για να αποζημιωθούν από την Hawaiian Electric Industries Inc. για τις ζημιές μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Μάουι.

Η στρατηγική αυτή δεν απαιτεί την απόδειξη αμέλειας και βοήθησε στο να οδηγηθεί η PG&E Corp., η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Καλιφόρνια, σε πτώχευση και να αποζημιωθούν τα θύματα με 13,5 δισ. δολάρια το 2020.

Ενώ η Hawaiian Electric και κάποιοι αναλυτές έχουν πει ότι αυτή η προσέγγιση δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στα δικαστήρια της Χαβάης, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων την ακολουθούν ήδη. Οι μετοχές της Hawaiian Electric κατρακύλησαν 58% την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τον φόβο των επενδυτών ότι η εταιρεία μπορεί να φέρει ευθύνη για τις πυρκαγιές.

Η επιτυχία των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαρτηθεί από το αν η ιδιοκτησία της Hawaiian Electric, που ανήκει σε επενδυτές, λειτουργεί παρόμοια με μια κυβερνητική υπηρεσία, διότι παρέχει ηλεκτρισμό στο κοινό.

Η νομική επιχειρηματολογία, γνωστή ως αντίστροφη καταδίκη, στην οποία ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να μηνύσει την κυβέρνηση για ζημιές, σχετίζεται με τη συνταγματική διαδικασία της απαλλοτρίωσης – την εξουσία μιας κυβέρνησης να παίρνει ιδιωτική ιδιοκτησία για δημόσια έργα υποδομής και να αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη για αυτήν. Χρησιμοποιώντας τη νομική συντόμευση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Μάουι θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι η εταιρεία ενεργούσε αμελητέα. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ηawaiian Electric θα είναι υπεύθυνη για τη ζημιά στην ιδιοκτησία.

Η Hawaiian Electric δήλωσε σε κανονιστική υποβολή την Παρασκευή ότι “δεν υπάρχει προηγούμενο στη Χαβάη που να εφαρμόζει την ανάστροφη καταδίκη σε μια ιδιωτική εταιρεία όπως μια εταιρεία που ανήκει σε επενδυτές.” Ο εκπρόσωπος της Ηawaiian Electric, Darren Pai, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει εκκρεμείς δικαστικές διαφορές.

Η φωτιά στην πόλη Lahaina προκάλεσε ζημιές και κατέστρεψε περισσότερα από 2.000 κτίρια και σκότωσε περισσότερα από 100 άτομα. Οι έρευνες για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν είναι σαφές αν η ευθύνη ανήκει στην Ηawaiian Electric.

“Δεν χρειάζεται απαραίτητα να δείξουμε ότι κάποιος έκανε κάτι λάθος, απλά ότι χρησιμοποίησε την ιδιοκτησία με τρόπο που δημιούργησε κίνδυνο και ότι η ιδιοκτησία υπέστη ζημιά από τη χρήση”, δήλωσε ο δικηγόρος των θυμάτων, Graham LippSmith.

Έχουν κατατεθεί αρκετές αγωγές που υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρικές γραμμές της εταιρείας προκάλεσαν τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μέρος της Lahaina κατά τη διάρκεια της καταιγίδας στις 8 Αυγούστου. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες σε αυτές τις περιπτώσεις, υπερβαίνουν τις ζημιές στην ιδιοκτησία και κατηγορούν την Ηawaiian Electric για ανθρωποκτονίες.

Όπως και άλλες πολιτείες, η Χαβάη έχει μια διάταξη στο σύνταγμά της που λέει “η ιδιωτική ιδιοκτησία δεν πρέπει να λαμβάνεται ή να καταστρέφεται για δημόσια χρήση χωρίς δίκαιη αποζημίωση.”

Οι δυνητικές υποχρεώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια αν η εταιρεία θεωρηθεί ως αμελής, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας επενδύσεων Capstone LLC. Η Ηawaiian Electric Industries κατέχει τη βασική υπηρεσία ρεύματος της Χαβάης – η οποία παρέχει ενέργεια στο 95% του πληθυσμού του κράτους, είναι ιδιοκτήτης και διαχειρίζεται την περιφερειακή American Savings Bank FSB.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»