Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Αύξηση έως και 40% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για το 2023 – Πρωτιά στις αυξήσεις κατακτά η Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 30/11/2023
ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Σημαντικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου αποκάλυψε η έρευνα του Pricefox.gr για το 2023. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η αύξηση ανέρχεται σε έως και +40% με πρωταγωνιστή των αυξήσεων, την Θεσσαλονίκη. 

Το Pricefox.gr, η online πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου και παροχών ενέργειας, συνέκρινε τις τιμές από 23 και πλέον ασφαλιστικές και μας παρουσιάζει την ετήσια αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Αύξηση στο βασικό πακέτο έως και 40% σε σχέση με το 2022.

Η έρευνα μάς δείχνει ότι το αυξημένο κόστος ανταλλακτικών καθώς και τα συχνότερα ατυχήματα έχουν οδηγήσει σε αύξηση ασφαλίστρων γύρω στο 13%, με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνούν το 40% στο βασικό πακέτο.

Το βασικό πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις ελάχιστες καλύψεις που είναι υποχρεωτικές από το νόμο: την κάλυψη αστικής ευθύνης και την κάλυψη φροντίδας ατυχήματος.

Η Αστική Ευθύνη αποζημιώνει τρίτους για ατυχήματα στα οποία έχουν γίνει υλικές ζημιές ή/και σωματικές βλάβες. Οι περισσότερες εταιρείες σου καλύπτουν και τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα (εφόσον καταγραφεί).

Η Φροντίδα Ατυχήματος διαφέρει από την οδική βοήθεια (η οποία δεν περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο). Σύμφωνα με την κάλυψη αυτή, συνεργάτης της ασφαλιστικής μεταβαίνει στο χώρο ατυχήματος και σε βοηθάει στη δήλωση του ατυχήματος και στην περιγραφή των συνθηκών, διότι είναι μια λεπτομερής και εκτενής διαδικασία.

Ενδεικτικά, για τα βασικά πακέτα ασφάλισης (την ελάχιστη από το νόμο ασφάλεια) βλέπουμε ότι στην Αθήνα οι τιμές παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 13%. Μία σημαντική αύξηση στις ήδη αρκετά υψηλές τιμές της πρωτεύουσας.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου όμως καταγράφει η Θεσσαλονίκη με αυξήσεις που ξεπερνούν το 13% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 40%. Ακολουθεί η Λάρισα με αυξήσεις που ξεπερνούν το 10% και αγγίζουν σχεδόν το 30%.

Ευχάριστη εξαίρεση αποτελεί η Πάτρα, στην οποία τα ασφάλιστρα φαίνεται να πέφτουν φέτος σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας πτώση άνω του 8%. Μάλιστα, βρέθηκε μια περίπτωση που η έκπτωση έφτασε το 38%.

Αύξηση έως και 40% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για το 2023 - Πρωτιά στις αυξήσεις κατακτά η Θεσσαλονίκη

Τα πακέτα που σύγκρινε το Pricefox στην πλατφόρμα του αφορούν στα συμβόλαια ετήσιας διάρκειας και σε οδηγό με τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας.

Το εύρος τιμών ακόμη και στο βασικό πακέτο είναι μεγάλο.

Οι αυξήσεις που προαναφέρθηκαν αφορούν αποκλειστικά στις καλύτερες προσφορές που θα βρει κανείς στην αγορά για το βασικό πακέτο ασφάλισης.

Όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαφορετικές προσφορές και οι καταναλωτές συναντούν για το ίδιο όχημα, προσφορές με πολύ μεγάλες διαφορές στην τιμή τους που σε ορισμένες φορές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 200€.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, οδηγός 65 ετών με Toyota Yaris 1500 κυβικών θα βρει προσφορές από 117€ μέχρι 215€ – σχεδόν 100€ παραπάνω. Στην Αθήνα, οδηγός ηλικίας 69 ετών με ένα Opel Astra 1600 κυβικών θα βρει προσφορές από 130€ έως και 267€ – 137€ παραπάνω.

Αύξηση έως και 40% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για το 2023 - Πρωτιά στις αυξήσεις κατακτά η Θεσσαλονίκη

Η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται σε δύο λόγους.

  1. Πρώτον, διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αξιολογούν με διαφορετικό τρόπο τον κίνδυνο.
  2. Δεύτερον, διότι κάθε πακέτο περιέχει διαφορετικές καλύψεις. Δηλαδή μια εταιρεία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες καλύψεις στο βασικό πακέτο της που κάποια άλλη δεν τις προσφέρει.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να συγκρίνεις διαφορετικές προσφορές για το ίδιο όχημα όχι μόνο σύμφωνα με την τιμή, αλλά σύμφωνα και με τις καλύψεις που περιλαμβάνουν. Μπορεί η προσφορά μιας εταιρείας να είναι ακριβότερη, αλλά να συμφέρει περισσότερο, διότι έχει περισσότερες καλύψεις.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, σύμφωνα με το Pricefox, καθώς οι τιμές στις φθηνότερες προσφορές δεν έχουν αυξηθεί.

Μπορεί το βασικό πακέτο να είναι το πιο δημοφιλές, ωστόσο τα πυρός/κλοπής και μικτά πακέτα σε ασφαλίζουν για περισσότερους κινδύνους. Ακόμη και σε αυτά τα πακέτα, η προσφορά που θα σου κάνει κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και οι τιμές κυμαίνονται πολύ.

Οι φθηνότερες προσφορές στα πακέτα πυρός/κλοπής δεν φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντική ετήσια αύξηση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Πάτρα παρατηρούμε μείωση στις τιμές των φθηνότερων πακέτων που κυμαίνονται από 10-22%. Αυτή η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, ωστόσο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 30€ στα ασφάλιστρα.

Για τις φθηνότερες προσφορές στα μικτά πακέτα δεν παρατηρείται κάποια πανελλαδική τάση. Οι τιμές τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περίπτωση, σύμφωνα με τις συγκρίσεις που έκανε το Pricefox.

Μπορεί να μην έχουν αυξηθεί καθολικά οι τιμές των φθηνότερων προσφορών στα πακέτα πυρός/κλοπής και μικτά, ωστόσο το εύρος των τιμών είναι τεράστιο.

Μέσω της πλατφόρμας του Pricefox.gr μπορείς να συγκρίνεις τις προσφορές και τις παρεχόμενες καλύψεις από ένα εύρος ασφαλιστικών εταιρειών, προτού καταλήξεις.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Γιάννης Φουρλής

Απεβίωσε ο Γιάννης Φουρλής

Ο χρηματοοικονομικός και ασφαλιστικός κλάδος θρηνεί την απώλεια του Γιάννη Φούρλη, μια διακεκριμένη προσωπικότητα γνωστή για το σημαντικό επιχειρηματικό και

Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ασφαλιστική διαμεσολάβηση, απαιτήσεις

Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή – Οι Βασικές Απαιτήσεις και το Ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο

Γράφει η Εύη Μηντζιώρη, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Κανονιστικής Συμμόρφωσης, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Στο άρθρο που ακολουθεί, περιγράφονται συνοπτικά οι βασικές κανονιστικές απαιτήσεις για

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»