Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Ασφαλιστικές: Το βάθρο των ΤΟΠ 5 ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Στην κορυφή η Eurolife

Δημοσίευση: 09/01/2024
ΤΟΠ 5, ασφαλιστικές εταιρείες 2022

Η ελληνική οικονομία στον απόηχο τις πανδημίας κατάφερε να ορθοποδήσει τα τελευταία 2 χρόνια, με το ΑΕΠ να παρουσιάζει αύξηση 5,6% το 2022 έπειτα από μία ήδη οικονομικά ανεπτυγμένη χρονιά. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυτές σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είδαν το ενεργητικό τους να μειώνεται κατά 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ ταυτόχρονα δραματική μείωση σημειώθηκε και στα κέρδη μετά φόρων. 

Παρά τις αντιξοότητες και τις αποτρεπτικές συνθήκες που επηρέασαν τον ασφαλιστικό κλάδο τόσο κατά το 2022 (με την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, αύξηση των επιτοκίων και πληθωρισμού), όσο και το 2023 η ασφαλιστική αγορά φαίνεται να ανακάμπτει και να ξεπερνά τις διακυμάνσεις.

Ήδη για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 οι εργασίες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση ύψους 10,7% στην παραγωγή ασφαλίστρων τους με την μεγαλύτερη μεταβολή να παρατηρείται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (αύξηση 11,4% – συνολική παραγωγή 1,7 δισ. €). Στην αύξηση της παραγωγής πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας.

Η έρευνα της ICAP CRIF

Η ανοδική πορεία του ελληνικού επιχειρείν συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ωστόσο με αργούς ρυθμούς.

Στα πλαίσια της ετήσιας έκδοσής της η ICAP CRIF αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP CRIF Database αναδεικνύει, τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2022.

Το κριτήριο µε βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Η συµµετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εµφάνισαν σηµαντική αύξηση σε βασικά οικονοµικά µεγέθη το 2022, σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Όσον αφορά τον τομέα των ασφαλειών με βάση τα κέρδη EBITDA για το 2022, στην κορυφή βρίσκεται η Eurolife FFH. Οι εταιρείες της λίστας µε κέρδη 337,9 εκατ. € κάλυψαν το 87,5% των συνολικών κερδών EBITDA στον τομέα των ασφαλίσεων το 2022.

Οι ΤΟΠ 5 της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για το 2022:

  • EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Α.Ζ.
  • ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Α.Ε.
  • GENERALI HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΕΘΝΙΚΗ, Η, Α.Ε.Ε.Γ.Α.
  • ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.Ε.

 

Συμπερασματικά οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές και για το 2023 καθώς, σύμφωνα µε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024 (δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023), αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2023 σε σχέση µε το 2022, ενώ προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη µε ρυθµό 3% το 2024.

Επιπλέον, η επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθµίδα δηµιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το µέλλον, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για εισροή κεφαλαίων και αύξηση επενδύσεων.

Βρείτε την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»