Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών: Τι περιέχει και πως μπορεί να βοηθήσει μία επιχείρηση;

Δημοσίευση: 02/05/2023
Ασφάλιση διακοπής εργασιών

Με τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι επιχειρηματίες περνάνε καθημερινά μέσα από συμπληγάδες για να μπορέσουν να είναι οι επιχειρήσεις τους κερδοφόρες και βιώσιμες.

Τι θα γίνει όμως εάν ένα απρόβλεπτο περιστατικό όπως μία φωτιά, μία πλημμύρα ή μία κυβερνοεπίθεση που είναι επίκαιρη τους τελευταίους μήνες, θέσει την επιχείρηση εκτός λειτουργίας; Πόσες μέρες μπορεί να αντέξει μία επιχείρηση να μην λειτουργεί και να μην παράγει έσοδα;

Όλοι γνωρίζουμε μία ή περισσότερες επιχειρήσεις που μέσα στα lockdown λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Και μπορεί η πανδημία να ήταν κάτι εντελώς απρόοπτο και να ήταν εξαίρεση σε πολλά ασφαλιστήρια αλλά υπάρχουν σήμερα αμέτρητοι άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τις επιχειρήσεις.

Δεν είναι τυχαίο που η διακοπή εργασιών βρίσκεται στη 3η θέση των κινδύνων που ανησυχούν τις επιχειρήσεις σήμερα σύμφωνα με το βαρόμετρο της Allianz. Tο ερώτημα είναι τι λύσεις μπορεί να προσφέρει η ασφάλιση; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει η Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών.

Τι είναι η Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών;

Η Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών θα αποζημιώσει την ασφαλισμένη επιχείρηση ή τον ελεύθερο επαγγελματία μετά την επέλευση ενός κινδύνου που απείλησε την επιχείρηση και προκάλεσε διακοπή των εργασιών της για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Φανταστείτε απλά μία περιορισμένη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου που προκαλεί ζημιά σε ένα σημαντικό μηχάνημα για την παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα για συγκεκριμένη περίοδο το εργοστάσιο να αναγκαστεί να παγώσει την παραγωγή του.

Όπως είναι λογικό, πέραν των υλικών ζημιών που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στο παράδειγμα μας, η επιχείρηση είναι αντιμέτωπη με τη μείωση του κύκλου εργασιών της, των πωλήσεων της δηλαδή, λόγο της μείωσης ή της διακοπής της παραγωγής.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την κάλυψη αυτή;

Αν και πρόκειται για μία απλή κάλυψη είναι καλό να γνωρίζουμε μερικά δεδομένα που συνήθως ισχύουν για τη συγκεκριμένη ασφάλιση.

  • Η ασφάλιση Διακοπής Εργασιών θα μας καλύψει την Απώλεια Μικτών Κερδών ως αποτέλεσμα της διακοπής των εργασιών συνέπεια συγκεκριμένων κινδύνων.
  • Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κάλυψη αυτή προσφέρεται ως επιπρόσθετο, προαιρετικό, ωφέλημα στα ασφαλιστήρια πυρός ή τα πολυασφαλιστήρια επιχειρήσεων.
  • Οι κίνδυνοι που καλύπτονται συνήθως είναι αυτοί που καλύπτει γενικότερα το συμβόλαιο μας.
  • Σε ορισμένα συμβόλαια η συγκεκριμένη κάλυψη θα μας αποζημιώσει επιπρόσθετα για δαπάνες που κάναμε για περιορισμό της διακοπής όπως για παράδειγμα η χρήση προσωρινής στέγασης της επιχείρησης μας σε άλλο χώρο.
  • Στα περισσότερα ασφαλιστήρια θα συναντήσουμε εξαιρέσεις που αφορούν διακοπή εργασιών λόγο πολέμου και τρομοκρατικών ενεργειών.

Συμπερασματικά, το γεγονός είναι ότι ένα απρόοπτο γεγονός που προκάλεσε ζημιές σε μία επιχείρηση μπορεί να επιφέρει πολλαπλάσιες συνέπειες από τη ζημιά στα κτήρια και τον εξοπλισμό της εάν δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις εργασίες της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη,  να έχει την κάλυψη για διακοπή εργασιών έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα της μετά από ένα καταστροφικό περιστατικό.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»