Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Από τα σούπερ μάρκετ η διανομή των δωρεάν self test;

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη διάθεση δωρεάν self test στους εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους θα συνεχιστεί κανονικά και τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι τα κανάλια διανομής των τεστ θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διανομή των self test θα γίνεται από τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η διανομή τους και ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι μετά την 19η Ιουνίου οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος διευκρινίζοντας ότι:

«Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.
Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ο υφυπουργός τονίζει επίσης ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID
-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
-53% μείωση δείκτη θετικότητας

 

Διαβάστε Ακόμα