Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Fitch Ratings: Μεγάλη η ζήτηση αντασφάλισης το πρώτο εξάμηνο του 2023 – αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα κατά 7,4%

Δημοσίευση: 24/08/2023
ασφάλιστρα, αντασφάλιση, Fitch Ratings

Τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αντασφάλισης γενικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 7,4% το πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας τα $77,60 δισεκατομμύρια για μια ομάδα 18 αντασφαλιστών, όπως αναφέρει αναφορά της Fitch Ratings.

Η ομάδα είχε μία συνδυασμένη αναλογία αντασφάλισης για το πρώτο εξάμηνο του 2023 στο 88%, συμπεριλαμβανομένων “μέτριων απωλειών” από καταστροφές, σε σύγκριση με το 89,4% του πρώτου εξαμήνου του 2022. Παρότι οι ανανεώσεις αντασφάλισης για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο του 2023 ήταν πιο “οργανωμένες” σε σχέση με την χαοτική ανανέωση του Ιανουαρίου 2023, οδήγησαν σε παρόμοιες αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με την Fitch.

Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στους εξής παράγοντες:

  • Στην αύξηση των φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες οδήγησαν σε υψηλότερες απαιτήσεις για αντασφάλιση.
  • Στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία οδήγησε σε αύξηση των κινδύνων για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.
  • Στην αύξηση της διεθνούς διαπλοκής, η οποία οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάγκη για αντασφάλιση ώστε να καλυφθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με διεθνείς δραστηριότητες.

Οι αγορές ακινήτων στις “Ηνωμένες Πολιτείες” σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών, με αυξήσεις από 30% έως 75% για επιχειρήσεις που επλήγησαν από κίνδυνο ή απώλειες από καταστροφές, ενώ οι τιμές για επιχειρήσεις χωρίς απώλειες αυξήθηκαν μετριοπαθώς κατά 10% έως 40%. Οι ακίνητες ιδιοκτησίες στη Φλόριντα παρουσίασαν αυξήσεις τιμών 30% έως 40% για επιχειρήσεις που επλήγησαν από απώλειες καταστροφών, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του τυφώνα Ian το 2022.

Οι αλλαγές των τιμών για την αντασφάλιση ευθύνης κατά το μέσο του 2023 έδειξαν μεγαλύτερη σταθερότητα σε σύγκριση με της περιουσίας, με τιμολόγηση που συνεχίζει να υπερβαίνει τις απώλειες. Ωστόσο, οι εταιρίες αντασφαλισης παραμένουν ανήσυχες για την επάρκεια της τιμολόγησης λόγω τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού πληθωρισμού.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκά κατά το δεύτερο εξάμηνο και το 2024, καθώς οι αυξήσεις τιμών παραμένουν μπροστά από τις προβλέψεις απωλειών, αναφέρει η Fitch. Συγκεκριμένα αναμένεται τα καθαρά ασφάλιστρα να σημειώσουν άνοδο της τάξης του 10% για ολόκληρο το 2023.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Έρχεται το Ioannina Insurance Conference!

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, σχήματα διαμεσολάβησης και θεσμικοί φορείς δίνουν ραντεβού στα Ιωάννινα  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024! Με ιδιαίτερη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»