Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μάκκας Παναγιώτης: Η εξειδίκευση του εκάστοτε επαγγελματία διευκολύνει τον άμεσο διακανονισμό της ζημίας

Δημοσίευση: 05/05/2022

Ο Πραγματογνώμονας είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκαλείται μια ζημιά, αποτελώντας ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία των ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Η συμβολή του είναι καθοριστικής σημασίας για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων που καλείται να καταβάλει μια ασφαλιστική εταιρεία προς τους ασφαλισμένους της, με τα ποσά να διαμορφώνονται βάσει των πορισμάτων του.

Λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των ζημιωθέντων αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών, οι καταναλωτές βλέπουν στο πρόσωπό του πραγματογνώμονα τον άνθρωπο, ο οποίος με εμπεριστωμένα στοιχεία θα τους προσφέρει μια δίκαια λύση, αποσκοπώντας στην άμεση αποκατάσταση της εκάστοτε ζημιάς. Πρόκειται επομένως για επαγγελματίες που καλούνται να διαχειριστούν το βάρος της ευθύνης, καθορίζοντας μέσω των προτάσεών τους το κόστος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.

Το “The Insurer” δίνοντας φωνή στους επαγγελματίες του κλάδου, φιλοξενεί τον κ. Παναγιώτη Μάκκα, Πραγματογνώμων, MsC Energy Systems – Mechanical Engineer, MECOexpertsΌπως τονίζει ο κ. Μάκκας, η εξειδίκευση του εκάστοτε επαγγελματία σε συνδυασμό με τις επικοινωνιακές του ικανότητες διευκολύνουν την διαδικασία της πραγματογνωμοσύνης, συμβάλλοντας στον άμεσο διακανονισμό της ζημίας απρόσκοπτα και ακριβοδίκαια, έτσι ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώνει γρήγορα και σωστά τον ασφαλισμένο. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων επιταχύνει την όλη διαδικασία, παρέχοντας λεπτομερή στοιχεία που ενισχύουν το κύρος και τη βαρύτητα του τελικού πορίσματος.

Κύριε Μάκκα, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ειδικός για την πραγματογνωμοσύνη μιας ζημίας;

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας πραγματογνωμοσύνης είναι ασφαλώς η άμεση διενέργεια αυτοψίας στο χώρο της ζημιάς, η οποία περιλαμβάνει τη λεπτομερή καταγραφή των ζημιωμένων στοιχείων και την επιτόπου έρευνα των αιτιών της ζημιάς.

Στη συνέχεια, ο πραγματογνώμονας προχωρά στις εκτιμήσεις του για τον προϋπολογισμό του κόστους αποκατάστασής της ζημιάς, βάσει των τιμών της αγοράς και ακολουθεί ο έλεγχος των όρων του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία και τα στάδια για τη σύνταξη της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, την οποία ο πραγματογνώμονας υποβάλει ως πρόταση στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η εξειδίκευση του εκάστοτε επαγγελματία σε συνδυασμό με τις επικοινωνιακές ικανότητες διευκολύνουν στον άμεσο διακανονισμό της ζημίας, απρόσκοπτα και ακριβοδίκαια, έτσι ώστε η ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώνει γρήγορα και σωστά.

Το έργο του Πραγματογνώμονα διευκολύνεται ασφαλώς από το σύγχρονο εξοπλισμό και τη τεχνολογία, καθώς δύναται να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα όργανα μέτρησης, ή επαγγελματικά ψηφιακά εργαλεία και νέες, σύγχρονες μεθόδους εκτίμησης ζημίας.

Γιατί η συμβολή του πραγματογνώμονα είναι καθοριστικής σημασίας στην εκτίμηση μίας ζημίας;

Ο πραγματογνώμονας έχει τη σημαντικότερη ευθύνη στη διαχείριση των χρημάτων του εντολέα του (ασφαλιστική εταιρεία-οργανισμοί-ιδιώτες κλπ.) και φέρει ευθύνη για την απρόσκοπτη και ορθή αξιολόγηση της εκάστοτε ζημιάς. Πέραν της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής κατάρτισης που απαιτείται να διαθέτει ο πραγματογνώμονας, η υπευθυνότητα και η επαγγελματική συνείδηση, σε συνάρτηση με την ικανότητά του να συντάσσει και να εκφράζει με μεθοδικότητα τις αναλύσεις του, διατηρώντας την επικοινωνιακή ικανότητα του με τους πελάτες και τους τρίτους, αποτελούν βασικά στοιχεία για την επαγγελματική εξέλιξή του.

Ποιος είναι ο ρόλος του πραγματογνώμονα ως προς την συνεργασία με μια ασφαλιστική εταιρεία αλλά και με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή;

Ο πραγματογνώμονας αποτελεί τον ουσιαστικότερο συνεργάτη της ασφαλιστικής εταιρείας, που έρχεται σε επαφή με τον ζημιωθέντα ή τον επισκευαστή, με σκοπό την εκτίμηση της ζημίας. Ο ζημιωθείς προσβλέπει στο πρόσωπο του πραγματογνώμονα τη σωστή και δίκαιη λύση του προβλήματος του, δηλαδή το σωστό καθορισμό και μετέπειτα αποζημίωση της ζημίας του.

Η πραγματογνωμοσύνη που συντάσσει έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία είναι κύρια και υπεύθυνη για την τελική απόφαση αποζημίωσης στο ποσό της εκτίμησης ή άλλο ή την άρνησή της. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι βασικός και ουσιαστικός συνεργάτης τους, ως τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος θα ερευνήσει σε βάθος τα αίτια της ζημίας, θα καταγράψει, θα ελέγξει και θα αποτιμήσει το πραγματικό κόστος της.

MECOexperts
Μάκκας Παναγιώτης
MsC Energy Systems – Mechanical Engineer
ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ι.Κ.Ε.
Δωριέων 11, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, 15343
Tηλ: 2106010830 – e-mail: info@meco-experts.com
Web site: www.meco-experts.com.

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου 

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»