Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Γιώργος Τζανής: Η εποπτική αρχή της χώρας υποδοχής δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο μιας εταιρείας ΕΠΥ στην αγορά της

Δημοσίευση: 05/11/2021

Για το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των εταιρειών ΕΠΥ σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και το ζήτημα των αποζημιώσεων της City Insurance, έπειτα από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μίλησε στην εκπομπή Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο και στον Αριστείδη Βασιλειάδη ο κ. Γιώργος Τζανής, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δ.Σ της ΙΜΠΕΡΙΑΛ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Α.Υ & Ιδρυτής της Εταιρίας Διαχείρισης Ζημιών & Αβαριών της IMPERIAL CLAIMS SERVICES Ελλάδος & Αλβανίας. 

Αναφερόμενος στη διαδικασία έγκρισης της επέκτασης των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας σε ένα νέο κράτος, ο κ. Τζανής τονίζει ότι η εποπτική αρχή της χώρας υποδοχής δεν μπορεί να εμποδίσει την είσοδο μιας εταιρείας ΕΠΥ στην αγορά της, δεδομένου ότι ο χρηματοοικονομικός έλεγχος γίνεται από την εποπτική αρχή της χώρας εγκατάστασης. Συνεπώς, η εποπτική αρχή της χώρας υποδοχής δεν έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την είσοδο της ΕΠΥ στην αγορά της, ωστόσο παρακολουθεί τη δραστηριότητά της εκάστοτε εταιρείας και σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά ενημερώνει τον επόπτη της χώρας εγκατάστασης.

“Είναι γεγονός ότι έχουν έρθει αρκετές εταιρείες στην Ελλάδα με ελεύθερη παροχή. Δύο από αυτές ήρθαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής και έγιναν τελικά ελεύθερης εγκατάστασης και λειτουργούν πολύ καλά και ορισμένες άλλες απέτυχαν. Ο λόγος για τους οποίους απέτυχαν οφείλεται κυρίως στην εποπτική αρχή της χώρας εγκατάστασης.“, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της City Insurance ο κ. Τζανής δηλώνει, ότι, όπως ενημερώθηκε από προσωπικές του πηγές από την Ρουμανία, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι, ενώ μετά τις 17 Νοεμβρίου, που ολοκληρώνεται το διάστημα των 60 ημερών από την ανάκληση της άδειας της εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί η δίκη προκειμένου να οριστεί ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής. Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που είναι εν ενεργεία επισημαίνει ότι πρόκειται να λήξουν 90 ημέρες μετά την απόφαση που θα προκύψει από τη δίκη.

“Στη Ρουμανία υπάρχει το αντίστοιχο επικουρικό κεφάλαιο το οποίο έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση που αναγράφει αναλυτικά τις ευθύνες του έναντι των ασφαλισμένων, την οποία μάλιστα έχει δημοσιεύσει και η ΤτΕ. Το Επικουρικό Κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη από την ανάκληση της αδείας της City Insurance, συνεπώς δεν μπορείς να προστρέξεις στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Δεν νομιμοποιείται παθητικά για να εγείρει κάποιος απαίτηση κατά του Ελληνικού Επικουρικού Κεφαλαίου. Θα πάει κατευθείαν στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, ο οποίος θα διοριστεί μετά τις 17 Νοεμβρίου στη Ρουμανία.”, τονίζει στο λόγο του.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι για περιπτώσεις ζημιών όπως η θραύση κρυστάλλων ή κλοπές ο κ. Τζανής ξεκαθάρισε ότι οι απαιτήσεις του ασφαλιζομένου κατά της εταιρείας υπάγονται στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, ο οποίος πρωτίστως, όπως είναι λογικό, θα καλύψει τις υποχρεωτικές καλύψεις και από εκεί και πέρα έπονται και οι προαιρετικές καλύψεις. Αναφορικά με τους καταναλωτές που είχαν αξίωση αποζημίωσης κατά της City πριν από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας της διευκρινίζει ότι θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν μια τεκμηριωμένη αίτηση των απαιτήσεών τους και εν συνεχεία θα κριθεί τι θα λάβουν από την από την περιουσία της εταιρείας.

“Όπως ορίζει το Solvency για τον ασφαλισμένο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ασφαλιστικό εκκαθαριστή που θα διοριστεί και να υποβάλλουν αίτηση των απαιτήσεων τους, να την τεκμηριώσουν και ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής θα κρίνει τι πρέπει να δώσει από την περιουσία, η οποία ενδεχομένως δεν φτάνει, γιατί αλλιώς δεν θα έκλεινε η εταιρεία. Θα είχε το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας και δεν θα είχε ανακαλέσει την άδεια. Όσον αφορά τη City, υπήρξε μια διαμαρτυρία φορτηγών αυτοκινητιστών έξω από το κυβερνητικό κτήριο διότι πήγανε να διαμαρτυρηθούν ότι οι άλλες εταιρείες ζητούσαν τριπλάσια ασφάλιστρα και τις υποχρέωσε η εποπτική αρχή να αναλάβουν τον κίνδυνο με τα ασφάλιστρα που εφαρμόζουν κατ’ αναλογία.”

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Τζανή στο ακόλουθο βίντεο

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ομαδικών ασφαλίσεων και αξιολόγησης εταιρικών κινδύνων από το ΕΙΑΣ

Οι Ομαδικές Ασφαλίσεις αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο Κλάδο Ασφαλιστικής Δραστηριότητας και συνιστούν έναν εκ των πλέον νευραλγικών «μοχλών» ανάπτυξης των εργασιών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»