Η καταστροφική πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά επαναφέρει με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ζήτημα για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις: την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και τις συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανασφάλιστες.
Με δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Κώστας Λάσκος, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι η πρόσφατη πυρκαγιά και οι εκτεταμένες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές που προκάλεσε αποτελούν μια ακόμη υπενθύμιση της πραγματικότητας που δημιουργούν πλέον η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Μετά την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2026, οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ενίσχυση κρατικής αρωγής στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με καταληκτική ημερομηνία την 4η Σεπτεμβρίου 2026.
Η κρίσιμη προϋπόθεση της ασφαλιστικής κάλυψης
Όπως τονίζει ο κ. Λάσκος, ιδιαίτερη σημασία έχει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 500.000 ευρώ. Το άρθρο 25 του Ν. 5162/2024 τροποποίησε το σχετικό πλαίσιο του Ν. 5116/2024, διευρύνοντας σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπάγονται στην υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.
Από την 1η Ιουνίου 2025, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει ζημιές από δασική πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων. Η υποχρέωση αφορά, μεταξύ άλλων, κτίρια, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, επαγγελματικά οχήματα και αποθηκευμένα προϊόντα.
Το κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο εστιάζει η παρέμβαση του Αντιπροέδρου του ΕΕΘ, είναι ότι οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην υποχρεωτική ασφάλιση αλλά δεν έχουν συμμορφωθεί με αυτήν εξαιρούνται από την επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές που προέρχονται από δασική πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό.
«Άρα μπορείτε να φανταστείτε τι θα λάβουν, αν δεν έχουν ασφαλιστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λάσκος, θέλοντας να αναδείξει ότι η ασφαλιστική κάλυψη δεν αποτελεί πλέον μόνο μια προαιρετική πράξη πρόνοιας για μια μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση οικονομικής προστασίας και συμμόρφωσης με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
«Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, είμαστε ρεαλιστές»
Στην παρέμβασή του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ ασκεί παράλληλα κριτική στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται δημόσια η κρατική στήριξη προς τους πληγέντες, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές ενισχύσεις προέρχονται από τους φόρους των πολιτών και συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Όπως σημειώνει, το ζητούμενο δεν είναι η αντιπαράθεση ούτε η εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές, αλλά η έγκαιρη και ειλικρινής ενημέρωση των επιχειρηματιών για την πραγματική έκθεσή τους στον κίνδυνο.
«Δεν είμαστε χαιρέκακοι αλλά ρεαλιστές, δεν χαϊδεύουμε αυτιά, δεν παίζουμε με τον πόνο των συνανθρώπων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λάσκος επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος και τα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχει έχουν συμβάλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου που ενισχύει την ασφαλιστική προστασία της επιχειρηματικότητας, με στόχο τόσο τη θωράκιση των ίδιων των επιχειρήσεων όσο και τη δικαιότερη αντιμετώπιση των ζημιών από την Πολιτεία.
Η περίπτωση της πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο αποδεικνύει στην πράξη ότι η συζήτηση για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών έχει πλέον περάσει από τη θεωρία στην καθημερινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Και για όσες υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση, η απουσία επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης μπορεί, μετά από μια καταστροφή, να έχει συνέπειες πολύ μεγαλύτερες από το ίδιο το κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.



