Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019,

ΟΑΣΕ: Ανακοίνωση κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Η ΟΑΣΕ το καλοκαίρι του 2016 προσκάλεσε τον ΣΕΜΑ προκειμένου να συμφωνηθεί η κλαδική ΣΣΕ που θα διέπει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των Μεσιτών Ασφαλίσεων.  Μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις και αρνήσεις του ΣΕΜΑ, η ΟΑΣΕ  προσέφυγε στον ΟΜΕΔ  (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και εκδόθηκε η από 31/5/2017 πρόταση μεσολάβησης η οποία γνωστοποιήθηκε στα δύο μέρη 7/6/2017. Η Εργοδοτική οργάνωση ΣΕΜΑ αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση της Διαμεσολάβησης, για μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξασφάλιζε αφενός τα δικαιώματα των εργαζομένων-υπαλλήλων των Μεσιτών αφετέρου θα απέτρεπε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθιερώνοντας το ίδιο εργατικό κόστος για όλες τις επιχειρήσεις Μεσιτών Ασφαλίσεων. Σε όλη τη διαδικασία ο ΣΕΜΑ πρότεινε βασικούς μισθούς στο επίπεδο  όσων ισχύουν για την ΓΣΕΕ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην πρωτοβάθμια επιτροπή διαιτησίας η οποία συμφώνησε με την πρόταση της Μεσολάβησης.

Και πάλι ο ΣΕΜΑ διαφώνησε και η οδηγηθήκαμε στην πενταμελή δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας, η οποία τον Ιούλιο του 2018 αποφάσισε για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Μεσιτών ασφαλίσεων όλης της χώρας.

Με την απόφαση αυτή δε μεταβάλλονται οι βασικοί μισθοί που ορίζονταν με την κλαδική ΣΣΕ που έληξε το 2012 (βασικός μισθός 1ου κλιμακίου 956 € κλπ). Παράλληλα αποφασίστηκε μεταβατική διάταξη προσαρμογής των μισθών όσων προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του  2012. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ προσδιορίστηκε από 16/12/2016 έως 31.12.2018. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μισθολογικές διορθώσεις-προσαρμογές πρέπει να γίνουν από την ημερομηνία αυτή και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της διαιτησίας ήταν μια πρώτη επιτυχία της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) απέναντι στην προσπάθεια των εργοδοτών και του ΣΕΜΑ να μην υπάρχει κλαδική σύμβαση και να οδηγηθούμε τελικά σε βασικούς μισθούς της τάξης των 600 ευρώ!

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ο.Α.Σ.Ε

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης                               Μανώλης Χατζάκης

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα