Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019,

Πώς να αποφύγετε τις παγίδες στην ασφάλιση κατοικίας

Ένα λάθος ή μια παράλειψη κατά την επιλογή και την υπογραφή ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο την ώρα της αποζημίωσης και ουσιαστικά να καταστήσει μια ασφάλιση «δώρο άδωρο». Για αυτό το λόγο ασφαλιστικοί σύμβουλοι προτείνουν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια σύναψης του συμβολαίου και ιδιαίτερα στην ασφάλιση κατοικίας εφιστούν την προσοχή στις εξής συνηθισμένες παγίδες:

Ασφαλιζόμενη αξία 

Οι εταιρείες ασφαλίζουν την κατασκευαστική αξία ενός ακινήτου και όχι την εμπορική. Δηλαδή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Γλυφάδα έχει πάνω- κάτω την ίδια κατασκευαστική αξία με ένα αντίστοιχης επιφάνειας νεόδμητο διαμέρισμα στο Αιγάλεω.

Ο σωστός υπολογισμός της αξίας της ασφαλιζόμενης κατοικίας είναι βασικός για ένα καλό συμβόλαιο. Η αξία κατοικίας αφορά το κόστος κατασκευής. Δηλαδή πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να φτιαχτεί από την αρχή το σπίτι όπως ακριβώς ήταν σε περίπτωση που καταστραφεί. Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο υπολογισμός της αξίας κατασκευής; Επειδή με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι μετά από κάθε ζημιά το σπίτι θα είναι πάλι όπως πριν, καθώς το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται βάσει της αξίας κατασκευής.

Προσοχή στην υπασφάλιση

Το ακίνητο θα πρέπει να ασφαλιστεί για το 100% της αξίας και όχι για μικρότερο ποσό. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο. Δεν πρέπει δηλαδή ο ασφαλισμένος να υπασφαλιστεί, σκεπτόμενος ότι έτσι θα πληρώσει μικρότερα ασφάλιστρα, όπως κάνουν συχνά αρκετοί πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών.

Κι αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον συμβεί ολοσχερής καταστροφή, ο ενδιαφερόμενος θα εισπράξει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που είχε δηλώσει. Αν, για παράδειγμα, οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ δηλωθεί μόνο για 20.000 ευρώ και καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, τότε ο δικαιούχος θα εισπράξει από την ασφαλιστική του εταιρεία μόνο 20.000 ευρώ.

Σωστή καταγραφή

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι η ασφαλιστική εταιρεία να υπολογίσει εξ αρχής και με ακρίβεια την επιφάνεια του ακινήτου, μαζί με τα τετραγωνικά τυχόν υπόγειων χώρων, ημιυπαίθριου, γκαράζ, κ.λπ. Κάθε σοβαρή εταιρεία ασφαλίζει βάσει των στοιχείων που της δήλωσε ο πελάτης, και όχι π.χ. βάσει του συμβολαίου απόκτησης του ακινήτου, όπου ο ημιυπαίθριος δεν εμφανίζεται. Έχει τύχει στο παρελθόν, συγκεκριμένα στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ασφαλισμένος να εισπράξει λιγότερη αποζημίωση από αυτήν που νόμιζε ότι δικαιούται, επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιφάνειες του ακινήτου του και εν προκειμένω δεν είχαν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι.

Πηγή: insider.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα