Πέμπτη 18 Απριλίου 2019,

Η ψυχολογία μας στις ημέρες των διακοπών

Μπροστά στο άκουσμα της λέξης ΔΙΑΚΟΠΕΣ ενδόμυχα οι περισσότεροι σκέφτονται καλοκαίρι, άδεια από την δουλειά τους, χαλάρωση, ανάσες αναζωογόνησης και ότι άλλο έχει ο καθείς ανάγκη να απολαύσει και να ζήσει. Ο καθημερινός χρόνος των περισσότερων στις μέρες μας είναι έντονος ίσως και βεβαρημένος, προκαλεί ένταση και άγχος. Οι διακοπές κατά κύριο λόγο δια κόπτουν το άγχος και το στρες των καθημερινών ρυθμών κυρίως μιας γεμάτης και έντονης συναισθηματικής ή πρακτικής χρονιάς. Οι δια κοπές λοιπόν είτε είναι στους καλοκαιρινούς είτε στους χειμερινούς μήνες είναι σημαντικό και απαραίτητο η έννοια τους να πληρείται και να εφαρμόζεται απόλυτα. Αυτές τις ημέρες λοιπόν που ο καθένας επιλέγει για να ξεκουράσει το σώμα, το πνεύμα την ψυχή του δεν χρειάζεται να το επιβαρύνει με δραστηριότητες, βαρύγδουπες συζητήσεις, αποφάσεις κρίσιμες, ή ακόμα και να παρθούν πρωτοβουλίες οι οποίες να κρύβουν ένα ρίσκο και ένα φόβο. Αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι πηγαίνοντας διακοπές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν πιθανά προβλήματα της σχέσης τους όταν είναι ζευγάρι, ή να ανακοινωθούν δηλώσεις και αποφάσεις που μπορεί κάποιον να φέρουν σε δύσκολη ακόμα και σε δυσμενή θέση. Η βιασύνη και ο φόβος ότι δεν θα το κάνουν φέρει αρνητικά αποτελέσματα κυρίως τις ημέρες αυτές που ο οργανισμός ζητά ηρεμία, ανεμελιά, χαλάρωση. Οι συζητήσεις μπορεί να ειπωθούν μετά, ας μην τιμωρεί κανείς τον εαυτό του στερώντας του την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του την ψυχική και σωματική ξεκούραση που έχει ανάγκη, εξάλλου όλα τα υπόλοιπα στον χρόνο και τον καιρό τους θα κάνουν ξανά την εμφάνιση τους. Χώρο στην απόλαυση και όχι στην τιμωρία και την στέρηση.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Να πάμε διακοπές ή να αγοράσουμε νέα τηλεόραση; Σαφώς το πρώτο, αν θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική ψυχολογική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση που αντλούμε από τις διακοπές, είναι πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο χρόνο, σε σχέση με την ευχαρίστηση από τα νέα υλικά αποκτήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εμπειρίες ενός ταξιδιού προκαλούν στους ανθρώπους μεγαλύτερη χαρά για ένα βασικό λόγο: είναι πιο προσωπικές και εξατομικευμένες και έτσι δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων . Το εύρημα αυτό συμφωνεί με το κύριο συμπέρασμα άλλων ερευνών ότι η ευτυχία στους ανθρώπους είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν σύγκρισης.
Ακόμα κι αν και άλλοι άνθρωποι έχουν πάει διακοπές στο ίδιο μέρος με εμάς, δεν παύουμε να διατηρούμε τις καθαρά προσωπικές μας αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι μας –και αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν με κανενός άλλου. ΄

Οι περισσότεροι από μας έχουν κιόλας διαλέξει το πού θα περάσουν αυτό το διάστημα αλλά πολύ λιγότεροι έχουν οργανώσει τη σκέψη τους γύρω από τον βασικό στόχο των διακοπών δηλαδή την ψυχική γαλήνη και την πνευματική ηρεμία. Αρχίστε λοιπόν να οργανώνετε τις διακοπές σας με τη σκέψη εστιασμένη στην απόλαυση του ζεστού ήλιου και της δροσερής θάλασσας και ξεχάστε να πάρετε στις αποσκευές σας τις όποιες εκκρεμότητες της ζωής σας. Αποχαιρετίστε την υποχρέωση να κάνετε πράγματα. Πείτε ένα ολοστρόγγυλο δεν κάνω τίποτα, δεν σκέφτομαι τίποτα, είμαι ελεύθερος Δεν θα ‘ταν άσχημο να πετάξετε τις παλιές αποσκευές- τις αντιλήψεις σας- γι αυτό το έστω μικρό χρονικό διάστημα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
Χαμογελάστε στους γύρω σας από την αρχή του ταξιδιού , αλλάζοντας απλά τον καθιερωμένο αδιάφορο τρόπο που προσπερνάμε τους άλλους στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι σπουδαίο να ξεχάσουμε τις αναστολές μας και τον τρόπο που ζούμε στις μεγάλες πόλεις. Ένα ζεστό καλημέρα στους άγνωστους συνταξιδιώτες στο πλοίο, ένα χαμόγελο, αντί του βλοσυρού βλέμματος , στα άτακτα παιδιά, που κατακλύζουν το χώρο με τις σκανδαλιές και τις φωνούλες τους, θα σας φτιάξουν καλύτερη διάθεση. Η γαλήνη φαίνεται να βρίσκεται σε κείνες τις στιγμές που χαμογελάμε στους άλλους με όλη μα την καρδιά, χωρίς καμιά επιφύλαξη και δυσπιστία, όταν είμαστε ανοικτοί να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ
Διαλέξτε τα βιβλία που προτιμάτε. Οι διακοπές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, σπάνια σε άλλες περιόδους.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΝΕΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Τολμείστε να δοκιμάσετε με ενθουσιασμό τα τοπικά φαγητά, έστω κι αν είναι έξω από τις γευστικές σας συνήθειες.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ
Τα ήθη και έθιμα της περιοχής, την ιστορία της και τις συνήθειες των κατοίκων. Αυτό θα σας βοηθήσει να εγκλιματισθείτε και άρα να ξεφύγετε από τα γνωστά και καθιερωμένα

ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ
Μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας εκείνα τα πράγματα που συνήθως αφήνουμε να περνούν απαρατήρητα, όπως είναι το γεγονός ότι έχουμε γύρω μας όλους τους δικούς μας ανθρώπους και την ευκαιρία να απολαύσουμε τα παιδιά μας για ώρες ολόκληρες. Η ευτυχία της στιγμής είναι μια μεγάλη αλήθεια, φεύγει και τις πιο πολλές φορές χάνεται απαρατήρητη. Ας απολαύσουμε λοιπόν κάθε δευτερόλεπτο μαζί τους.

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ
Αν δεν μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, τουλάχιστον περιορισθείτε στις εντελώς απαραίτητες κλήσεις. Ειδικά αν έχετε επαγγελματικό κινητό, αφήστε το έξω από τις αποσκευές σας. Διαφορετικά θα κουβαλήσετε μαζί σας τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σας.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Μείνετε δυο μέρες παραπάνω. Ίσως, προσφέροντας στον εαυτό σας μια μικρή ανατροπή του κάνετε ένα μεγάλο δώρο.

Πηγή:  findadoctor.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα