Κυριακή 16 Ιουνίου 2019,

Γνωρίστε τους 3 πυλώνες της ασφάλισης

Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Δεν αποτελεί μόνο πολιτική επικαιρότητα αλλά και συζήτηση στους περισσότερους κοινωνικούς κύκλους, καθώς η επίλυσή του προκαλεί γενικό προβληματισμό. Η συζήτηση αυτή πολλές φορές περιλαμβάνει και το μοντέλο των 3 πυλώνων της ασφάλισης, που όμως πολλοί δεν γνωρίζουν.

Είτε παρακολουθώντας την επικαιρότητα είτε από προσωπική εμπειρία γνωρίζετε πως οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015) η Ελλάδα στο μέλλον θα αντιμετωπίσει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, με σημαντική μείωση του πληθυσμού, ενώ σημαντικό μέρος αυτού του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.

Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στον τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων και το οποίο θα είναι βιώσιμο και θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για αποταμίευση.

Βεβαίως, όλο ακούμε για ασφάλιση και σύνταξη. Πόσα ξέρουμε όμως;

Το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης

Σήμερα, το Ελληνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελείται από δύο πυλώνες:

  1. Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος, τον εργοδότη και τον εργαζόμενο (κύριο)
  2. Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων (συμπληρωματικό)

Η φιλοσοφία των 3 πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος

Οι 3 πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος περιγράφουν ένα σύστημα συντάξεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το οποίο εφαρμόζεται αποτελεσματικά τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

1ος πυλώνας (Υποχρεωτικός): κρατικός/ασφαλιστικός φορέας

2ος πυλώνας (Συμπληρωματικός): μεικτό σύστημα κρατικό ή/και ιδιωτικό, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

3ος πυλώνας (Εθελοντικός): Ιδιωτική ασφάλιση

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, ένας συνταξιούχος θα λαμβάνει μια σύνταξη για αξιοπρεπή διαβίωση από το κράτος και θα τη συμπληρώνει μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Εάν θέλει κάτι περισσότερο για τα χρόνια της σύνταξης, τότε θα πρέπει να επενδύσει σε μια ιδιωτική ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό προϋποθέτει την ολική αναθεώρηση των όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις συντάξεις, αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε τη φιλοσοφία των 3 πυλώνων της ασφάλισης που συναντάμε κάθε τόσο και να αποτελέσει πηγή σκέψης για το πώς θα προνοήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα για τη σύνταξή σας.

Πηγές: Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Καθημερινή

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα