Πέμπτη 18 Απριλίου 2019,

Περί αξιοπρέπειας…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Επιτέλους, ανακαλύψαμε ξαφνικά την κότα με τα χρυσά αυγά! Βγήκαμε στις αγορές, λύνουμε μέρα με τη μέρα το δημοσιονομικό πρόβλημα, επενδυτές περιμένουν στην ουρά να αυγατίσουν τα δολάρια τους στην ιδανικότερη χώρα επενδύσεων, βρήκαμε και μια θέση εργασίας με 580 ευρώ το μήνα, δώσαμε έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων στις ευπαθείς ομάδες και επειδή είμαστε large χώρα, επιστρέφουμε και στους βουλευτές αναδρομικές αποζημιώσεις.

Τα χρόνια περνούν και μας βρίσκουν να ζούμε το όνειρο της ανάπτυξης κολλημένους εδώ. Φτάσαμε λοιπόν, μια μέρα στα 67 μας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ετοιμαζόμαστε να βγούμε στην πολυπόθητη σύνταξη… στην χειρότερη των περιπτώσεων, βγαίνουμε όντως τελικά στην πολυπόθητη σύνταξη (τι χαρά!) μετά από την απίστευτη γνωστή διαδικασία γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας. Ποια σύνταξη δηλαδή; Για επίδομα επιβίωσης μιλάμε, όταν η κατώτατη σύνταξη συρρικνώνεται όλο και περισσότερο με κάθε νέα τροπολογία, χρόνο με τον χρόνο. Έρχεται στα χέρια σου η πρώτη σύνταξη λοιπόν, τα πρώτα 384 Ευρώ της νέας σου ζωής. Σε καλή μεριά! Βέβαια εδώ που τα λέμε, εσύ δεν έχεις θέμα διαβίωσης άλλωστε καθώς φρόντισες στα νιάτα σου να αποταμιεύσεις και ένα σεβαστό ποσό στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Τι; Όχι; Ούτε κάτω από το στρώμα; Δεν μπορεί… σίγουρα έστω στα νιάτα σου θα είχες κάποιον φίλο ασφαλιστή που σε πίεζε με την χαρακτηριστική του επιμονή να ξεκινήσεις κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Ούτε αυτό;  Εντάξει, έχεις λογικά κάποιο ακίνητο το οποίο σου επιφέρει ένα σχετικό εισόδημα από το ενοίκιο, το οποίο βέβαια απαιτεί ένα Χ κόστος συντήρησης συν ΕΝΦΙΑ.

Συνεπώς δηλαδή επιστρέφουμε ξανά στην κουβέντα για την κατώτατη-βασική σύνταξη των 384 Ευρώ η οποία δε φτάνει ούτε για τα βασικά σου έξοδα. Και τώρα τι κάνεις;  Ας μην γελιόμαστε! Δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από το να θες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Αν πάλι βέβαια, είσαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, να σου επισημάνω ευγενικά ότι ο νέος νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος προβλέπει εθνική ανταποδοτική σύνταξη, αυξάνει πάρα πολύ τις εισφορές. Τι σημαίνει αυτό;

Το μέλλον των συντάξεων είναι πολύ απλό. Αν η οικονομία δεν πάει καλά και δεν υπάρχουν δουλειές, κανένα σύστημα δε θα σου δώσει τίποτε περισσότερο από αυτό που μπορεί.  Στην πράξη δηλαδή, πρέπει να βελτιωθεί κατά πολύ η οικονομική κατάσταση, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν οι μισθοί και φυσικά να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία που αποτελεί βόμβα, όποιο σύστημα κι αν έχεις. Εντελώς πληροφοριακά, το 2015-2060: 470 δις ευρώ θα θα χρειαστεί το κράτος για συντάξεις, με τους ψυχρούς αριθμούς να μην «βγαίνουν» και πάλι. 

Θα μου πεις τώρα εσύ, τι λόγος μου πέφτει εμένα και γκρινιάζω για όλα αυτά! Η δουλειά μου είναι, ξεκάθαρα. Σκοπός του ασφαλιστικού συμβούλου είναι να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας σε ένα περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται… να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και να βρίσκει ουσιαστική λύση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις έκαστου ξεχωριστά με κύριο στόχο την εξασφάλιση του επιπέδου διαβίωσης. Τα είπα μπερδεμένα; Έστω! Πιο απλά λοιπόν, είναι εκείνος ο φίλος ασφαλιστής της δεύτερης παραγράφου, που στα νιάτα μας επέμενε να ξεκινήσουμε κάποιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης της Χ αξιόπιστης ασφαλιστικής εταιρείας προκειμένου να έχουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια και όχι στην εκάστοτε νέα τροπολογία περικοπών συντάξεων του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.

Η γνώμη μου έγκειται πως η μισή αλήθεια είναι ότι όντως οι Έλληνες δε γνωρίζουν το πλεονέκτημα που θα αποκτούσαν αν είχαν ένα ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης ή έστω απλής ανταποδοτικής αποταμίευσης. Η άλλη μισή είναι ότι τον μέσο Έλληνα τον έχουν πιέσει τόσο πολύ οικονομικά που του είναι αδύνατον πλέον να σκεφτεί ξεκάθαρα. Η ύπαρξη εξειδικευμένου ασφαλιστικού συμβούλου για κάθε οικογένεια είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να δει πως μπορεί να θωρακίσει το ήδη χτυπημένο εισόδημα του από μελλοντικές ατυχίες. Τρόποι να γίνει αποταμίευση υπάρχουν. Κάποτε η αποταμίευση βέβαια γινόταν από το πλεόνασμα μιας οικογένειας… τώρα δυστυχώς γίνεται από το υστέρημα. Είναι όμως μονόδρομος και η μόνη λύση να προστατεύσουμε τον μελλοντικό μας εαυτό μετά από μερικά χρόνια. Το κράτος κακά τα ψέμματα, είναι ανήμπορο να διασφαλίσει την οποιαδήποτε αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία. Η πρωτοβουλία βαραίνει πλέον εμάς.

Κλείνοντας, με αφορμή την ημέρα αποταμίευσης 31 Οκτωβρίου, σου υπενθυμίζω ότι πλούσιος δεν γίνεσαι κερδίζοντας, αλλά αποταμιεύοντας. Ξεκίνησε από σήμερα την αποταμίευση. Εξασφάλισε την αξιοπρέπεια σου. Πως θα γίνει αυτό; Απλά, άκουσε τον πιστοποιημένο και επαγγελματία ασφαλιστικό σου σύμβουλο. Έχει κάτι να σου πει…

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα