Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019,

Ψηφιοποίηση: Ένα τεχνολογικό ταξίδι δίχως τέλος

Η σημασία της ψηφιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης έχει εμπεδωθεί καλά από όλους τους συντελεστές του τομέα την πλειονότητά τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις -εάν υπάρχουν-, όλοι οι ενασχολούμενοι επαγγελματικά με την αγορά έχουν εγκύψει σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια. Έχουν εισαγάγει την εργασία τους και τις διαδικασίες τους στα ψηφιακά δεδομένα και εργάζονται, πλέον, σύγχρονα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η αγορά μας ανταποκρίθηκε σε αυτήν την «πρόκληση» άμεσα και απέδειξε την ευελιξία της και την προσαρμοστικότητά της. Και, φυσικά, την ίδια ώρα, και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κατάφεραν να ωφεληθούν, κερδίζοντας σε ταχύτητα ανταπόκρισης και χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών τους.

Ο σημερινός επαγγελματίας λειτουργεί με smartphones και tablets, παρακολουθεί και ελέγχει από το ίντερνετ τις εργασίες του και στηρίζει τους πελάτες του, ενώ χρησιμοποιεί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εργασία του.

Είναι πασιφανές ότι η αγορά μας είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένη σε αυτό το θέμα. Και συνεχίζει να προσπαθεί. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθούμε και στις προκρίσεις που σημειώνονται. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πρωτοπόρες εφαρμογές σε μεσιτικές, σε ασφαλιστικές, σε μεγάλα γραφεία, που είναι αξιοζήλευτες τεχνολογικά και βρίσκονται μπροστά ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το «φαινόμενο» που βιώνει η ελληνική ιδιωτική ασφάλιση και οι άνθρωποι που εργάζονται ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο, υπάρχει μια σημαντικότατη παράμετρος που χρήζει προσοχής. Διαπιστώνεται, καθημερινά -και το αναφέρω από προσωπική εμπειρία, αλλά και από αυτό που μου μεταφέρεται από το σύνολο του κλάδου-, ότι αυτό που θεωρούμε, και είναι, επιτυχία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Κάναμε, λοιπόν, την αρχή και τώρα έχουμε μια μεγάλη συνέχεια.

Τα σύγχρονα ψηφιακά «εργαλεία», οι «εφαρμογές» καθώς και η εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης πολλαπλασιάζονται. Τα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα ελάχιστα έχει επιτευχθεί προσαρμογή στο σύνολο των τεχνολογικών εξελίξεων. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες.

Συνεπώς, κατανοούμε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά για να κατορθώσουμε να φθάσουμε σε ένα επαρκές ποσοστό διείσδυσης στη νέα τεχνολογία. Μπορεί να έχουμε πετύχει, μπορεί να έχουμε κερδίσει μια πρώτη «μάχη» -αυτήν της εξοικείωσης-, αλλά ο δρόμος είναι χωρίς όριο…

Η ασφαλιστική αγορά, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, βρίσκονται ενώπιον μιας «ανοιχτής υποχρέωσης»: πρέπει εσαεί να ενημερώνονται, να υιοθετούν τα νέα ψηφιακά «εργαλεία» και να εκπαιδεύονται. Διότι η ψηφιοποίηση δεν έχει τέλος. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται. Είναι, θα έλεγα, «ζωντανή» και διαρκώς ανοίγεται σε νέα πεδία, διαμορφώνει νέες απαιτήσεις και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν πρέπει να μείνουμε θεατές της προόδου μας. Αντίθετα, χρειάζεται να εμμείνουμε πολύ περισσότερο.

Παροτρύνω την αγορά μας σε μια καλή συνέχεια στο τεχνολογικό μας ταξίδι.

Άρθρο του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 51*

*Ο κ. Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος του ΕΕΑ & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Brokers SA

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα