Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018,

Στον «Αστερισμό» της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Σήμερα, η πλειονότητα των Ευρωπαίων συμπολιτών μας, σε αντίθεση με τους Έλληνες, ζουν στον «αστερισμό» της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, απολαμβάνοντας καλύψεις για τη ζωή και την υγεία τους, την περιουσία και τις επιχειρήσεις τους, όπως και για τα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά τους πλάνα.

Πού όμως η ελληνική κοινωνία έχασε τον δρόμο της προς την ιδιωτική ασφάλιση; Γιατί η διείσδυση του ασφαλιστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία καταγράφεται περιορισμένη; Σίγουρα πολλά, σοβαρά και σημαντικά, συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Έλληνας δεν γαλουχήθηκε με την ιδέα της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι πολιτικοί μας ουδέποτε ενέκυψαν στα προβλήματα του κλάδου, και η ασφαλιστική αγορά, ουκ ολίγες φορές, κυνήγησε άναρχα την ανάπτυξη. Λάθη σίγουρα έγιναν από όλους, κι αν κάποιοι πρέπει να κάνουν πρώτοι την αυτοκριτική τους, σίγουρα αυτοί είμαστε εμείς.

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει μέσα από τα χρόνια της ύφεσης είναι ότι αυτή επέδρασε καθοριστικά ώστε να αφήσουμε πίσω μας κάθε λανθασμένη στρατηγική, να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον από άλλη σκοπιά.

Παράλληλα, καθοριστική ήταν η συνδρομή των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, που μερίμνησαν για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς, το οποίο την καθιστά περισσότερο διαφανή και ασφαλή.

Ποια είναι λοιπόν τα θετικά χαρακτηριστικά, «τα αστέρια» της ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε να μπορέσει να βρει και η ελληνική ασφαλιστική αγορά τον δικό της «αστερισμό» το 2018, για τον οποίο κάνει λόγο το Broker’s Time στο τεύχος αυτό;

  1. Το πιο σημαντικό όλων είναι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, που δεν είναι άλλος από το να στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία στις δύσκολες στιγμές της.
  2. Η κομβική θέση της στο επιχειρείν φωτίζει ακόμη περισσότερο τα θετικά μεγέθη της. Το 2016 έκλεισε με θετικό προ φόρων αποτέλεσμα 338 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά ήδη βιώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς.
  3. Οι επενδύσεις είναι ένα ακόμη «αστέρι» της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού φθάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, όπως και οι προβλέψεις, που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ.
  4. Ως «αστέρια» λογίζονται επίσης η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία, στις οποίες η αγορά επενδύει συστηματικά.
  5. Η Εποπτεία είναι ένα από αυτά, η οποία κατέστη αυστηρότερη, απαιτητικότερη, όμως πιο δίκαιη και αποτελεσματική.
  6. Ο υγιής ανταγωνισμός, που ωθεί την αγορά στο σύνολό της να παλεύει ασταμάτητα για τον καλύτερο εαυτό της, αλλά και για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών.
  7. Η εταιρική κουλτούρα, με κύριο στοιχείο την υπευθυνότητα και την ηθικότητα του κλάδου.
  8. Στα ατού της ασφαλιστικής αγοράς συγκαταλέγεται και το υψηλό πλέον επίπεδο κατάρτισης των δικτύων διαμεσολάβησης.
  9. Η θέση της στον κοινωνικό διάλογο, καθότι έχει όλα τα φόντα να συμμετάσχει ενεργά για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της οικονομίας.
  10. Τέλος, η ιδιωτική ασφάλιση διαθέτει κι ένα διεθνές «αστέρι», αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος μιας παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς, που έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις πολλών λαών.

Ελπίζω ο «αστερισμός» της ιδιωτικής ασφάλισης να λάμψει περισσότερο στην Ελλάδα, κερδίζοντας τη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, οικογενειάρχη, επιχειρηματία, εργαζομένου. Ο κλάδος μας μόνο «δώρα» προσφέρει στην κοινωνία.

Τα δώρα αυτά εύχομαι το 2018 να είναι περισσότερα!

Editorial του κ. Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, Πρόεδρος του ΣΕΜΑ, που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 51

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα