Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018,

«Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ»

Αγαπητοί φίλοι & φίλες ,

Ο «δαίμονας του ανασφάλιστου « είναι εδώ και μας απασχολεί….. Φέρνει στο φως την αποτυχία  ενός ολόκληρου συστήματος που ακολουθεί με βήμα παράλληλο & γοργό  την κοινωνική παθογένεια της χώρας μας. Δυστυχώς όμως και η ευθύνη της πολιτείας δεν είναι αμελητέα…..

Ο αλληγορικός μύθος για τους δρακόντειους νόμους της αρχαίας Αθήνας μετά από 2017 έτη δεν έχει σταθεί ικανός  ώστε να δώσει λύση στο χρόνιο εγκληματικό αυτό φαινόμενο… Η πολιτεία ένοχα σιωπηρή και αυτή, έχει αναγάγει την ασυδοσία αυτών που αμελούν την υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλιση τους σε φοροεισπρακτικό μέτρο. Το πρόβλημα είναι ότι το κρατοs (και αυτό με την σειρά του γιατί τραβά μακριά αυτή η βαλίτσα) συμβάλει όχι στο να αντιλαμβάνονται οι πολιτεs ότι η ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό και εγκληματικό να μην δεν έχεις ασφάλιση στο όχημα, αλλά ότι είναι ένα ακόμα χαράτσι που απλά ξεχάστηκε να πληρωθεί. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού, οι διαδοχικές ανακολουθίες που δεν συνάδουν με σοβαρό κράτος δικαίου με κοινωνική πρόνοια υπό τον φόβο της κατακραυγής για υπερφορολογηση !!

Έτσι δημιουργείται το εξής παράδοξο.. Την στιγμή που ορθά βάζουμε πρόστιμα και κάνουμε διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα , άρουμε μετά από λίγες μέρες το πρόστιμο ( πολιτική & δικαστική ευθύνη ) επιβραβεύοντας (!!) όλους αυτούς που αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για τους συμπολίτες μας. Ο τρόπος που επέβαλε το κράτος την ασφάλιση όλων αυτών των ασυνειδήτων αποτελεί τιμωρία του ίδιου του θεσμού της ασφάλισης.

Υπάρχει όμως και η κοινωνική πτυχή των «αμόρφωτων κοινωνικά  καμικάζι»…ποιος θα πληρώσει ένα λάθος που αποτελεί όμως έγκλημα και δεν θα μπορεί να επαναφέρει το επίπεδο ζωής που έχαιρε κάποιος άτυχος συμπολίτης μας ????

Όμως η διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων έφερε  στον αφρό κάτι πολύ πιο εγκληματικό ..την ύπαρξη σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου 100.000 πλαστών συμβολαίων που κυριολεκτικά ναρκοθετούν  τον ίδιο τον θεσμό της ασφάλισης…

Μπορεί η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης να είναι ένα χρόνιο στην Ελλάδα φαινόμενο με πολλούς πρωταγωνιστές (εταιρίες, διαμεσολαβούντες, κράτος, θεσμικά όργανα, επιμελητήρια) , η ύπαρξη όμως πλαστών συμβολαίων είτε προέρχονται από διαμεσολαβούντες είτε από τις ίδιες τις εταιρίες δεν αφήνει περιθώριο για αποποίηση ευθυνών… Και αντί να είμαστε αμείλικτοι πάνω στο νοσηρό για τις αξίες μας αυτό φαινόμενο με καταγγελίες , ενημέρωση πελατών – τοπικής κοινωνίας, μηνύσεις, άμεση δραστηριοποίηση της ΤτΕ , κάποιοι σιωπούν στρουθοκαμηλίζοντας, μην μπορώντας να δούνε την καταιγίδα που έρχεται ….. είναι εγκληματικό να πρεσβεύεις την ασφάλιση αλλά να σιωπάς σε κακουργηματικές πράξεις συνεργατών γιατί έτσι σε εξυπηρετεί προσωρινά και μόνο..

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας η ασφάλιση αποτελεί μοναδικό κοινωνικό αγαθό που μπορεί να κρατά το επίπεδο ζωής και την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας αμετάβλητο. Υποχρέωση μας να το προστατεύουμε  ζητώντας

  • Ενημέρωση για τα οφέλη της ασφάλισης από το σχολειό στα πλαίσια μαθημάτων κοινωνικής αγωγής & δικαίου.
  • ακόμα πιο αυστηρές ποινές . δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο φόβος εφαρμογής του νόμου είναι αυτός που δημιουργεί αίσθημα δικαίου.
  • Άμεση κινητοποίηση φορέων , ΕΑΕΕ, ενώσεις διαμεσολαβούντων, εισαγγελικών αρχών.
  • Υπηρεσία νομικής υποστήριξης για καταγγελίες τέτοιων φαινομένων
  • Λίστα (black list) με ονοματεπώνυμα ανθρώπων που τελεσιδικουν αποφάσεις για πλαστογραφία ασφάλιστρων . απαγόρευση επιτηδεύματος για τα συγγενικά πρόσωπα.
  • Ποινές και πρόστιμα για εταιρίες/σχήματα διαμεσολάβησης που γνωρίζουν αλλά αποσιωπούν περιπτώσεις συνεργατών τους.
  • Υποχρεωτική αναγραφή ασφ. Διαμεσολαβούντα πάνω σε πιστοποιητικά και συμβόλαια. Αυτό βοήθα να γνωρίζουμε από πού προήρθε ένα πλαστό και αν κάποιος είναι ΝΟΜΙΜΟΣ επαγγελματίας της ασφάλισης.
  • Δημιουργία μηχανογραφημένης εφαρμογής υπουργείου μεταφορών με διασύνδεση ασφ. Εταιριων ώστε κάθε όχημα που μένει ανασφάλιστο αυτομάτως να έχει της συνέπειες του νόμου.

Είναι ντροπή την εποχή της ανασφάλειας  να μιλάμε για ασφάλεια και να εκτρέφουμε με την σιωπή μας οι ίδιοι το καρκίνωμα της απαξίωσης της.

Γράφει ο Δεληγιαννίδης Γεώργιος , Πρόεδρος Δ.Σ. Ερμής αλληλασφαλιστικός

 

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα