Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018,

Οι ασφαλίσεις πιστώσεων εργαλείο αντιμετώπισης των προκλήσεων

Το 2017 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για την ΕΕ., καθώς οι περισσότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή από τα τέλη του 2015 εξακολουθούν να υφίστανται, και μπορεί ίσως να αυξηθούν.

Η υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες  παράλληλα με τις συνεχείς αδυναμίες που αντιμετωπίζουν βασικές αναδυόμενες αγορές θα έχει επίπτωση στην εξωτερική ζήτηση. Οι κίνδυνοι της πολιτικής αβεβαιότητας και της αστάθειας αυξάνονται επίσης σε ολόκληρη την περιοχή. Παρά τις συγκεκριμένες συνε-
χιζόμενες προκλήσεις, η ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύει τη διατήρηση της ανάπτυξης, και η χαλάρωση των παγκόσμιων νομισματικών πολιτικών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων αποσταθεροποίησης της αγοράς κατά το επόμενο έτος.

Σε γενικές γραμμές όμως, το 2017 υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες (οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις) οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η χρησιμότητα της ασφάλισης πιστώσεων για τις επιχειρήσεις. Σε περιόδους κρίσης, όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν με μικρότερα περιθώρια κέρδους από πριν, οπότε οποιαδήποτε απώλεια έχουν από πιθανές καθυστερήσεις πληρωμών των επί πιστώσει πελατών τους, ή ακόμη και απότην αφερεγγυότητα κάποιων εξ αυτών, θα επηρεάσει σημαντικά τις χρηματορροές και την κερδοφορία τους.

Η ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να ποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, μέσα από τη διασφάλιση των επί πιστώσει πωλήσεων των προμηθευτών, αλλά και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις  ειδικά αυτές που είναι εξωστρεφείς και εξαγωγικές- να εκμεταλλευθούν πιθανές ευκαιρίες και να διεισδύσουν άφοβα και με μικρότερο ρίσκο σε νέες αγορές, στις οποίες θα είχαν ενδοιασμούς να μπουν χωρίς την εξασφάλιση της ασφάλειας πιστώσεων.

Ο λήπτης της ασφάλισης μπορεί να αξιοποιήσει την παγκόσμια βάση δεδομένων των ασφαλιστών πιστώσεων και νααποκτήσει πληροφορίες για νέους, πιθα-
νούς πελάτες. Η Atradius, για παράδειγμα, διαθέτει και αξιοποιεί για λογαριασμό των πελατών της μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, με πληροφόρηση για 200 εκατομμύρια περίπου επιχειρήσεις παγκοσμίως και μια διευρυμένη παρουσία σε 50 χώρες διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση πιστώσεων είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: εκτός από τον κλασικό πιστωτικό κίνδυνο, μπορεί να καλύψει και τον πολιτικό κίνδυνο μιας χώρας, προφυλάσσοντας τους λήπτες της ασφάλισης από τη μη πληρωμή από τους οφειλέτες τους, όχι λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά λόγω δυσμενών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα όπου βρίσκονται οι πελάτες του.
Η παροχή πιστωτικών ορίων και το κόστος της ασφάλισης είναι ανάλογα με τα επίπεδα κινδύνου τόσο της οικονομίας (οικονομικός κίνδυνος) όσο και της χώρας (πολιτικός κίνδυνος). Η πολιτική της Atradius παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας επαρκή και σταθερά πιστωτικά όρια σε παγκόσμιο επίπεδο, με το κόστος να παραμένει σχετικά αμετάβλητο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η οικονομία της φάνηκε σχετικά ανθεκτική ως προς την αντιμετώπιση του έκτακτου
κλεισίματος των τραπεζών, των ελέγχων των κεφαλαίων (capital controls) και της αβεβαιότητας του σχεδίου διάσωσης, και αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, υποβοηθούμενη από την προσδοκώμενη ανάκαμψη των επενδύσεων.

Στα χρόνια της παρουσίας της στην Ελλάδα (από τον Ιανουάριο του 1998), και ειδικά μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, η Atradius συνέχισε τη σταθερά ανοδική της πορεία, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιλεκτική και προσεκτική πρόσκτηση νέων πελατών και κινδύνων.

του Γεράσιμου Τζέη, Γενικού Διευθυντή της Atradius Ελλάδας

Πηγή: Περιοδικό Broker” s Time, τεύχος 47

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα