Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018,

Μυτιλήνη. Ένας ιερός τόπος!

Είναι αλήθεια πως τέτοιες μέρες γράφω το τελευταίο editorial μου και την «κάνω» για διακοπές. Είμαι ακόμη τυχερός γιατί έχω το μέρος μου στο οποίο δραπετεύω τέτοια εποχή.
Συνήθως σε αυτό το τελευταίο editorial λίγο πριν «μπει» ο Αύγουστος γράφω για την περίοδο που πέρασε, για την οικονομική κατάσταση στον κλάδο μας, για όλα όσα συζητήσαμε μαζί μέσα από της ημερίδες μας την περίοδο που πέρασε.

Διάβασα τα τελευταία αντίστοιχα «καλοκαιρινά» editorial μου και πραγματικά προσπαθούσα να σκεφτώ αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο.Όλα σχεδόν ίδια, όλα με νότες αισιοδοξίας μέσα σε ένα 100% απαισιόδοξο περιβάλλον γεμάτο προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα!

Αδύνατον! Αδύνατον να γράψω κάτι παρόμοιο και φέτος. Δεν με αφήνει το πληκτρολόγιο.Δύο ήταν οι επιλογές μου. Η θα σας σημείωνα τα link των 3 τελευταίων καλοκαιρινών editorial μου με τίτλο «Αλήθεια άλλαξε κάτι από πέρσι;» η θα έγραφα κάτι εντελώς διαφορετικό.
Αποφάσισα το δεύτερο.

Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που αρθρογραφώ θα γράψω για….. το ησυχαστήριο μου. Την αγαπημένη μου Μυτιλήνη!
Θα γράψω για την Μυτιλήνη όχι μόνο γιατί είναι το μέρος που γεμίζω μπαταρίες, αλλά γιατί είναι ο τόπος που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ.
Είναι ο τόπος που έδειξε ανθρωπιά, που έδειξε τί σημαίνει αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Ο τόπος στον οποίο η θάλασσα για μήνες ξέβραζε εκατοντάδες αβοήθητους ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, γυναίκες, ασυνόδευτα ανήλικα.
Και δεν έφτανε αυτό, ήρθε και ο τρομακτικός σεισμός που άφησε χωρίς σπίτια δεκάδες οικογένειες που ακόμη και αυτή τη στιγμή κοιμούνται στον δρόμο.

Επιτρέψτε μου λοιπόν…..να ξεφύγω από τα τετριμμένα και να γράψω για το αγαπημένο μου νησί και συγκεκριμένα…..για την πανέμορφη, γεμάτη φυσικά κάλλη Βατούσα.
Η Βατούσα Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Λέσβου , 67 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης, σε υψόμετρο 300 μ. Είναι ένας από τους πέντε κηρυγμένους από το υπουργείο Πολιτισμού παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου. Η ονομασία Βατούσα, προέρχεται κατά μία εκδοχή από το επίθετο «βατόεσσα» που σημαίνει περιοχή όπου αφθονούν οι βάτοι. Κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από τη σύνθεση του επιθέτου «βατός» και της μετοχής «ούσα» που δίνει το όνομα Βατούσα. Πρόκειται για ένα χωριό με παραδοσιακούς λιθόστρωτους δρόμους, λιθόκτιστα σπίτια με κεραμοσκεπή και μεγάλα αρχοντικά σπίτια με θαυμάσια αρχιτεκτονική.

Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν το Αρχοντικό του Γώγου που λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο και φιλοξενεί εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραδοσιακής φορεσιάς, ειδών λαϊκής τέχνης, αγροτικών εργαλείων και οικιακών σκευών), το παλιό Παρθεναγωγείο, κτίσμα του19ου αιώνα που σήμερα λειτουργεί ως κοινοτικός ξενώνας, το εκκλησιαστικό (Βυζαντινό) Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα που βρίσκεται στον περίβολο του κεντρικού ναού του χωριού και η σχολή Αρρένων που είναι το σημερινό Δημοτικό Σχολείο. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βασιλικός χωρίς τρούλο Ναός των Ταξιαρχών (1832-33) με το χαρακτηριστικό νεκροταφείο στον περίβολο του με τους μοναδικούς ιδιόρρυθμους κτιστούς τάφους του και ο κεντρικός βασιλικός χωρίς τρούλο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1850) που είναι κτισμένος εξ’ ολοκλήρου από πελεκητή πέτρα.

Το χωριό έχει περίπου 500 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την ελαιοκαλλιέργεια και συναφείς αγροτικές ασχολίες.
Γύρω απ’ τη Βατούσα υπάρχουν τρία μικρότερα χωριά. Τα Χίδηρα, που φημίζονται για το λαδοτύρι τους, η Πτερούντα με τα σπίτια από κόκκινη πέτρα και το Ρεύμα με τους μόλις δέκα κατοίκους του.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε, να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις μικρές και μεγάλες σκοτούρες, να δείτε λίγο περισσότερο τις οικογένειές σας και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το οφείλετε στον εαυτό σας και στους γύρω σας.

Αναζητήστε, όχι λίγο αλλά πολύ καθαρό αέρα, πελαγίσιο ή βουνίσιο και κλείστε τα αυτιά σας σε όλες τις δυσάρεστες ειδήσεις. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ….
Καλό καλοκαίρι.

Γράφει ο Αριστείδης Βασιλειάδης, Γενικός Διευθυντής Insurance Innovation

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Τελευταία άρθρα

08/01/2018

Ποιους εξυπηρετεί η υποχρεωτική διαμεσολάβηση;

09/11/2017

H νέα εποχή στην ασφαλιστική αγορά έρχεται … με συνέδρια και Κοκτέιλ από το Ζάππειο!

26/09/2017

Η ασφαλιστική αγορά της Ρόδου υποδέχεται την 22η ημερίδα του insuranceforum.gr

06/09/2017

Μερικές σκέψεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

11/07/2017

Εξαιρετικά θετική η κίνηση της ΕΑΕΕ για την δημιουργία μητρώου διαμεσολαβητών

12/06/2017

Ασφαλιστική συνείδηση. Το άλλο με τον Τοτό?

06/06/2017

Η ώρα για την μεγάλη 21η μας ημερίδα στα Ιωάννινα έφτασε!

18/05/2017

Ο ΣΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο και καλύτερα!

16/05/2017

Αντί να ψάχνουμε πελάτες ψάχνουμε έξοδα!

09/05/2017

Από την 1η στην 20η ημερίδα του insuranceforum.gr! Ένα ταξίδι τόσο ενδιαφέρον!

21/04/2017

Η ώρα για την δημιουργία συλλόγου διαμεσολαβητών στην Θεσσαλονίκη έχει έρθει

08/03/2017

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ημερίδα του insuranceforum.gr

02/03/2017

Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα… (Οδηγία IDD)

31/01/2017

Η αύξηση παραγωγής έγινε ( ; ) αλλά το κούρεμα καταθέσεων έρχεται…

06/12/2016

Νέο ασφαλιστικό και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

23/11/2016

Εστίαση στα οφέλη της ασφάλισης, η μόνη λύση για την αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων.

21/11/2016

Η 16η ημερίδα μας σημείο συνάντησης όλων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

03/11/2016

Κάτι αλλάζει στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων

31/08/2016

Η ανάπτυξη έρχεται μέσω….μαύρων κωδικών!

04/08/2016

Ένας διαφορετικός Αύγουστος

28/06/2016

Από την πλευρά του τραπεζικού υπαλλήλου.

15/04/2016

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και εμείς παραμένουμε απαθείς. Για ποιόν λόγο άραγε;

05/02/2016

Μετά το ανανεωμένο insuranceforum.gr η ανανεωμένη Ημερίδα μας!

05/12/2015

Καλως ηρθατε στο ανανεωμένο insuranceforum.gr

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα