Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018,

Κίνδυνοι επαγγελματικών ταξιδιών: 9 τρόποι για την ελαχιστοποίησή τους

Άρθρο της κας Ανδριάνα Κοκκίου, Consumer Lines Senior Underwriter της AIG Ελλάς

Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι δίχως αμφιβολία μία ιδιαίτερα σημαντική και προνομιακή παροχή που μπορεί να προσφέρει μία επιχείρηση στους εργαζόμενούς της που ταξιδεύουν συχνά για επαγγελματικούς λόγους. Τα οφέλη της λειτουργούν τόσο προς τον ίδιο τον εργαζόμενο, παρέχοντας εξασφάλιση και κάλυψη σημαντικών εξόδων όσο και προς την ίδια την επιχείρηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το ανθρώπινο δυναμικό της.

Κάθε εταιρία που ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενούς της, οφείλει να τους προστατεύσει από τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Παρακάτω ακολουθούν 9 πρακτικές συμβουλές, με σκοπό να βοηθήσουν τους εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για τους επαγγελματίες ταξιδιώτες τους:

  1. Αναλύστε τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι σας κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, καθώς και τις δικές σας αντίστοιχες υποχρεώσεις: Οι εργοδότες πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδείξουν ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων τους κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, ιδίως όταν τους ζητούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οι εκτιμήσεις που κάνουν για τέτοιους κινδύνους, πρέπει να είναι αξιόπιστες και τεκμηριωμένες.
  2. Κατανοήστε τις συγκεκριμένες ταξιδιωτικές ανάγκες των υπαλλήλων σας: Μετά από τη γενική εκτίμηση του κινδύνου, οφείλετε να διασφαλίσετε ότι πληρούνται οι μεμονωμένες απαιτήσεις του κάθε εργαζομένου και ότι τους παρέχονται κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες για τη διαχείριση, μείωση ή εξάλειψη ειδικών κινδύνων. Για παράδειγμα, οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα προορισμού π.χ. περίθαλψη, ασφάλεια, ταξιδιωτικές οδηγίες κτλ.
  3. Αποκτήστε πρόσβαση σε ένα ειδικό πρόγραμμα ασφαλείας ταξιδιωτών: Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η AIG, παρέχουν ειδικά προγράμματα ταξιδιωτικής ασφαλείας, στα οποία προειδοποιούν για πολλούς από τους κινδύνους και μπορούν να παρέχουν πληροφορίες απευθείας στους εργαζομένους, συμβάλλοντας στην κατάλληλη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν.
  4. Επιλέξτε την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικών ταξιδιών: Τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν τις εταιρίες να παρέχουν κατάλληλη και αποτελεσματική υποστήριξη και προστασία στους εργαζομένους τους. Συχνά προσφέρουν ευρύτερες καλύψεις και αυξημένα όρια σε σχέση με τα απλά ταξιδιωτικά προγράμματα.
  5. Εκπαιδεύστε κατάλληλα τους εργαζομένους σχετικά με τον προορισμό τους: Ενθαρρύνετε τους εργαζομένους να ενημερώνονται για τους κινδύνους τρομοκρατίας ή κοινωνικής αναταραχής στη χώρα ή την περιοχή στην οποία πρόκειται να ταξιδέψουν. Επωφεληθείτε από πληροφορίες και συμβουλές που υπάρχουν τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στα αντίστοιχα ασφαλιστήρια συμβόλαια των επαγγελματικών ταξιδιών. Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τους κινδύνους επειδή ταξιδεύουν συχνά ή έχουν πάει στον προορισμό παλαιότερα, είναι εξίσου πιθανό να τους συμβεί κάποιο περιστατικό.
  6. Ερευνήστε τα πολιτισμικά θέματα της χώρας προορισμού: Βοηθήστε τους υπαλλήλους να κατανοήσουν πώς οι πελάτες ή οι προμηθευτές σε μια συγκεκριμένη χώρα δουλεύουν, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους μπορεί να διαφέρει από τη δική μας. Η γλώσσα του σώματος και οι χειρονομίες δεν έχουν την ίδια σημασία παντού και μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές, ενώ ακόμα και ο τόνος μιας υψωμένης φωνής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όποια επιχειρηματική συμφωνία.
  7. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για την υγεία τους: Βεβαιωθείτε ότι οι εργαζόμενοί σας έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες υγείας πριν από το ταξίδι και ότι έχουν εμβολιαστεί από οποιεσδήποτε ασθένειες μπορεί να είναι διαδεδομένες στη χώρα προορισμού. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να επωφεληθούν από τις πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν τα ασφαλιστικά προγράμματα.
  8. Ενημερώστε τους υπαλλήλους για τη ορθή χρήση του διαδικτύου ενώ ταξιδεύουν: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το 38% όλων των γνωστών παραβιάσεων ασφαλείας συμβαίνουν στα δίκτυα των ξενοδοχείων. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να ενεργοποιούν το τείχος προστασίας τους, να διατηρούν το λειτουργικό τους σύστημα ενημερωμένο, να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες που απαιτούν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και να αποφεύγουν την πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς, ενώ βρίσκονται σε δημόσιους σταθμούς εργασίας.
  9. Ορίστε μια διαδικασία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: Βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία αυτή γνωστοποιείται εκ των προτέρων και ότι οι υπάλληλοι έχουν μαζί τους μια λίστα κατάλληλων επαφών για γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε βοήθεια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η AIG στην Ελλάδα είναι μια ασφαλιστική εταιρεία με μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία για την κάλυψη ταξιδιωτικών κινδύνων. Το Ταξιδιωτικό Ασφαλιστικό Πρόγραμμα Στελεχών Επιχειρήσεων της εταιρίας μας, προστατεύει τον ασφαλισμένο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, από τη στιγμή της αναχώρησης μέχρι και την επιστροφή του. Επιπλέον προσφέρει 24ωρη υπηρεσία βοήθειας – AIG travel assistance – για επαγγελματικά ταξίδια που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της επιχείρησης, διάρκειας μέχρι και 180 ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της AIG, μιλήστε με τον ασφαλιστή σας ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 81 27 600.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα