Κυριακή 24 Μαρτίου 2019,

Η «κρυμμένη» υπεραξία των ασφαλειών υγείας

Αν υπάρχει ένας τομέας ασφαλίσεων με θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια της κρίσης -όταν η αγορά έχασε περίπου το 1/3 του τζίρου της-, αυτός είναι ο τομέας ασφαλίσεων υγείας.

Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, οι ασφαλίσεις υγείας αναπτύχθηκαν με διψήφιο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης. Ποια είναι όμως τα δεδομένα της αγοράς ασφάλισης υγείας;

Το κόστος της δημόσιας περίθαλψης ανέρχεται σε περίπου 20% της μισθοδοσίας. Και με αυτό το τόσο υψηλό κόστος ο πολίτης απολαμβάνει υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας ενώ η διαχείριση του δημόσιου συστήματος υγείας παραμένει ελλειμματική.

Επιπλέον, αυξανόμενο -και από τα υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ- ποσοστό των πολιτών χάνουν τις προϋποθέσεις ένταξης στο δημόσιο σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης υψηλής ανεργίας.

Ο πολίτης, λοιπόν, καταβάλλει από την τσέπη του περίπου το 1/3 της συνολικής δαπάνης υγείας, η οποία ανέρχεται σε 9% του ΑΕΠ, δηλαδή καταβάλλει μόνος του κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας αναπτύσσεται -για να καλύψει το κενό και τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνθήκες του δημόσιου συστήματος υγείας-, όμως αναπτύσσεται, παράλληλα, ανταγωνιστικά και πάντως όχι συντονισμένα. Και αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ένα σχέδιο με βάση το οποίο η ιδιωτική και η δημόσια ασφάλιση περίθαλψης να λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει με πολύ θετικά αποτελέσματα σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

  • Πρώτον, να αναλάβει να κατανείμει με αποτελεσματικό τρόπο -μέσω του μηχανισμού ασφάλισης και της τεχνογνωσίας που διαθέτει- το κόστος που σήμερα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες εκείνοι που έχουν την ανάγκη της περίθαλψης.
  • Δεύτερον, να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας -μέσω συνεργασίας για τη χρήση τους από τους ιδιωτικά ασφαλισμένους- και ενδεχομένως και στη διαχείρισή τους.
  • Τρίτον, να υποστηρίξει -με τις υποδομές και τη γνώση που διαθέτει- τον εξ ορθολογισμό των δαπανών των ιατρικών πράξεων, έτσι ώστε τόσο οι ιδιωτικές υποδομές όσο και οι δημόσιες να παρέχουν υπηρεσίες που βελτιστοποιούν τη σχέση κόστους υπηρεσίας.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι ακόμη σε θέση να αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να ενισχύσουν την αναγκαία πρόληψη, το κόστος της οποίας είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό της θεραπείας. Όλο και περισσότερο βλέπουμε τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να επενδύουν στη διάδοση της πρόληψης ως αναγκαίας συνθήκης για καλύτερη ζωή και μείωση του κόστους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν συστήματα που αναγνωρίζουν τη συμπληρωματικότητα των ρόλων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του Δημοσίου. Αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία και την εκπεφρασμένη πρόθεση των εταίρων μας στην Ευρώπη να μας υποστηρίξουν στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλισης υγείας, έχουμε τις λύσεις.

Εξερχόμενοι από την οικονομική κρίση, έχουμε, λοιπόν, μια σπουδαία ευκαιρία να λύσουμε το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, που απασχολεί καθημερινά τους πολίτες.

Άρθρο του κ. Ερρίκου Μοάτσου, CEO της ΑΧΑ Ασφαλιστικής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Broker’s Time 52.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα