Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018,

Η Ασφαλιστική Αγορά σε τροχιά εξόδου από την κρίση

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα θα διαμορφώσει και πάλι συνθήκες κανονικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που η χώρα μας είχε απωλέσει τα τελευταία 10 χρόνια της παρατεταμένης κρίσης. Όπως κάθε κλάδος της οικονομίας, έτσι και η ασφαλιστική αγορά μόνο να κερδίσει έχει από μια τέτοια εξέλιξη, αφού θα της επιτρέψει να ανακάμψει και να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή πορεία, με αύξηση της ασφαλιστικής ύλης και παραγωγής.

Ειδικότερα, πολύ σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια προοπτική θα παίξει η βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα και υπηρεσίες και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη κινητικότητα και στην ασφαλιστική αγορά.

Επίσης, με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την αύξηση της ζήτησης, θα τονωθεί αντίστοιχα και η ζήτηση εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα τονώσει το οικογενειακό εισόδημα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διευρύνουν περαιτέρω τα ποσοστά διείσδυσής τους στην κοινωνία, στρέφοντας όλο και μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για μια τάση η οποία όχι μόνο δεν πρέπει να ατονήσει, αλλά, αντίθετα, να ενισχυθεί.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να συμβάλουν η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές & φορείς, επαναφέροντας και στηρίζοντας πάγια αιτήματα της αγοράς που αφορούν στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στη θεσμοθέτηση τομέων υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων για τον κίνδυνο του σεισμού και ορισμένες γενικές και επαγγελματικές αστικές ευθύνες.

Αντίστοιχα, και οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα οφείλουν κι αυτοί να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλιζόμενους πελάτες τους, προάγοντας τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και την αξιοπιστία της αγοράς μας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία.

Παράλληλα, η πολυετής «εμπλοκή» της χώρας στα μνημόνια, τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των εισοδημάτων, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την απαξίωση του κρατικού συστήματος υγείας και τις αδιέξοδες προοπτικές του κοινωνικού φορέα ασφάλισης, έχουν επαναφέρει έντονα στο προσκήνιο τις συζητήσεις αναφορικά με τις συμπράξεις και τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από τη μία πλευρά, λοιπόν, για την εξυγίανση των κρατικών ταμείων ασφάλισης είναι απαραίτητη η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος συντάξεων από ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα στηρίζεται στη λειτουργία των τριών πυλώνων ασφάλισης.

Από την άλλη πλευρά, η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της υγείας θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τέλος, η επαναφορά των αγορών σε μια κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls, στην οποία πιθανότατα θα προχωρήσει η κυβέρνηση βρισκόμενη σε συνεννόηση με τους θεσμούς, θα «ξυπνήσουν» το ενδιαφέρον των επενδυτών για προγράμματα συνδεδεμένα με τίτλους του εξωτερικού.

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια θα δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές εταιρείες -ως ένας εκ των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών της χώρας μας- να επανατοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με προοπτικές υψηλών αποδόσεων, ενώ το θετικό κλίμα στην κεφαλαιαγορά θα επηρεάσει αντίστοιχα και τις αποδόσεις των εσωτερικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η επιστροφή όμως των ασφαλιστικών εταιρειών στις χρηματαγορές θα πρέπει να γίνει υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα μεριμνούν πάντα για τη σωστή διασπορά του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνουν και διαχειρίζονται.

Οι θετικές προοπτικές, λοιπόν, μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα απουσίας τους από την αγορά, είναι και πάλι εδώ. Είναι στο χέρι μας να τις εκμεταλλευτούμε και να τις αξιοποιήσουμε ανάλογα, ώστε να αρχίσουμε και πάλι να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε παραγωγικά, αλλά και να αισθανόμαστε «δημιουργικά».

Άρθρο του κ. Γιάννη Ξηρογιαννόπουλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος ΙΚΕ & Πρόεδρος του ΣΕΜΑ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Broker’s Time 52

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα