Πέμπτη 18 Απριλίου 2019,

Η Ασφάλιση της AIG απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Του Θανάση Πετρόπουλου, Head of Personal Insurance AIG Ελλάς ΑΕ

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο πλήττει τον πλανήτη μας όχι μόνο κατά τους χειμερινούς αλλά και κατά τους θερινούς μήνες προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση ως προς την ένταση των φυσικών καταστροφών καθώς στην περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης κατέχουμε την πρώτη θέση σε σεισμικά φαινόμενα ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο την έκτη. Ακόμη και στα φαινόμενα πυρκαγιάς και πλημμύρας έχουμε βιώσει περιπτώσεις σοβαρών καταστροφών με μεγάλες ζημιές και απώλειες. Παρολ’ αυτά το ποσοστό των ασφαλισμένων για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένες κατοικίες στη χώρα μας ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 15% του συνόλου των κατοικιών, δηλαδή 8 στις 10 κατοικίες είναι ανασφάλιστες. Συνεπώς, οι πολίτες βρίσκονται συχνά απροστάτευτοι απέναντι σε ένα φυσικό γεγονός το οποίο είναι αδύνατο να αποτρέψουν και καταλήγουν να πληρώνουν εκ των υστέρων τις ζημιές.

Στην Ελλάδα έχουμε, πολύ συχνά, καταγραφές ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές, όπως πρόσφατα, στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής  Αττικής τον Ιούλιο του 2018. Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στην οποία συμμετείχαν συνολικά 29 ασφαλιστικές εταιρείες που αθροίζουν το 99,3% της παραγωγής από πρωτασφαλίσεις του κλάδου 8 (Πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως), οι συνολικές αποζημιώσεις για τις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής  Αττικής για τον Ιούλιο του 2018, ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 34,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις περιουσίας (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι). Συνολικά, δηλώθηκαν 835 ζημιές τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, με το μέσο κόστος ζημιάς να διαμορφώνεται σε 41.300 ευρώ περίπου. Επιπλέον, δηλώθηκαν 248 ζημιές σε αυτοκίνητα, οι αποζημιώσεις των οποίων υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. ευρώ, με τη μέση ζημιά να υπολογίζεται σε 6.200 ευρώ περίπου.

Επίσης, και σε πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα είναι εξίσου μεγάλες. Σε έρευνα που συμμετείχαν 30 ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΑΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2018, αναφέρθηκαν 1.148 ζημιές το ύψος των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 7 εκατ. ευρώ.  Στη Ζάκυνθο, η σεισμική ακολουθία τον Οκτώβριο του 2018 προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες και σε ακίνητα εμπορικής χρήσης των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 129,3 εκατ. ευρώ.  Εξ΄ αιτίας του σεισμού, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 101 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ, επομένως η μέση δηλωθείσα ζημία έφτασε τα 23.772 ευρώ. Ακόμη και από το ακραίο καιρικό φαινόμενο των βροχοπτώσεων καταγράφεται μεγάλος αριθμός καταστροφών. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2017, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας της ΕΑΕΕ, 141 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 5,2 εκατ. ευρώ και μέση δηλωθείσα ζημία τα 37.164 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος από φυσικές καταστροφές στον οποίο εκτίθενται καθημερινά και έχει συνήθως μεγάλες συνέπειες, δεν γίνεται αντιληπτός από τους ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων. Παρά το μέγεθος των καταστροφών, η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα καθώς δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, η ιδιωτική ασφάλιση είναι ο πλέον μοναδικός, αποτελεσματικός και ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισής τους καθώς προσφέρει την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στο απρόβλεπτο μέλλον. Η AIG έχει σχεδιάσει προγράμματα με καλύψεις έναντι φυσικών φαινομένων με σκοπό να αποζημιωθούν όσο πιο άμεσα είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι. Μία φυσική καταστροφή είναι τόσο αναπάντεχη και απρόσμενη που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει κανείς άμεσα στην καθημερινότητά του. Η εταιρεία φροντίζει με ένα μικρό επιπλέον κόστος που μπορεί να προστεθεί στη βασική κάλυψη, τόσο για τα συμβόλαια σπιτιού όσο και αυτοκινήτου, να επαναφέρει τον πελάτη όσο το δυνατόν συντομότερα στους προηγούμενους ρυθμούς της ζωής του. Η ασφάλεια της AIG απέναντι στον απρόβλεπτο παράγοντα των στοιχείων της φύσης εξασφαλίζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους ίδιους τους ιδιώτες, τις ιδιοκτησίες, τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειές τους στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Πηγή: reporter.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα