Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018,

Ασφάλιση Περιβαλλοντικής Ευθύνης: Ένα καινοτόμο ασφαλιστήριο που καλύπτει έναν αναδυόμενο κίνδυνο

Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στις επιχειρήσεις αλλά και στην ίδια την οικονομία, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο. Καθώς λοιπόν η οικονομία εξελίσσεται ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων αντιμετωπίζει, ως αποτέλεσμα των καθημερινών τους λειτουργιών, νέους κινδύνους περιβαλλοντικής ρύπανσης. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η διεύρυνση του νομοθετικού/ κανονιστικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εισήγαγε νέες έννοιες όπως αυτή της βιοποικιλότητας και έθεσε αυστηρότερες απαιτήσεις στις διαδικασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η παραγωγική διαδικασία παραμένει ίδια, οι δυνητικές υποχρεώσεις μιας επιχείρησης σε περιβαλλοντικά θέματα  έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε αυτό το θέμα, με τις εταιρείες αλλά και τις αρμόδιες αρχές να δεσμεύονται απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος, δρα ως καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση του αριθμού των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων /αξιώσεων. Ποιές όμως επιχειρήσεις αφορά η συγκεκριμένος κίνδυνος, και πως μπορεί να κανείς να έχει ολοκληρωμένη κάλυψη έναντι αυτού;

Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πεποίθηση, ότι δηλαδή ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι μια ανησυχία μόνο για όσους ασχολούνται με βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως η μεταλλουργία, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να επηρεάσει κάθε είδος επιχείρησης, ακόμη και αυτές που είναι φαινομενικά «καθαρές». Στην αγορά υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια Περιβαλλοντικής Ευθύνης, που έχουν τη ευελιξία να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων από μεγάλες ή  πολυεθνικές μέχρι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα: βιομηχανικούς παραγωγούς – από τον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας και εταιρείες χημικών έως παραγωγής  τροφίμων και αναψυκτικών, λιανικό εμπόριο και αποθήκες, μεταφορές, κατασκευαστικά έργα, χώρους αποθήκευσης, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλα.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι το ¨EnviroPro¨ της AIG, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιβαλλοντικής ευθύνης το οποίο καλύπτει το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος και το κόστος αποζημιώσεων τρίτων, που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών ατυχημάτων. Οι καλύψεις του συγκεκριμένου ασφαλιστηρίου έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε όλα τα είδη ρύπανσης –ατυχηματική και σταδιακή – καλύπτοντας και τα έξοδα καθαρισμού της  περιοχής σύμφωνα με τις επιταγές μιας ολοένα και πιο σύνθετης νομοθεσίας.

Αναλυτικά παρέχεται κάλυψη για:

  • Αποκατάσταση ή επαναφορά της βιοποικιλότητας (όπως προσδιορίζεται στην 35/2004–Π.Δ 148)
  • Έξοδα υπεράσπισης για τη διερεύνηση, διευθέτηση και διακανονισμό καλυπτόμενων απαιτήσεων
  • Δαπάνες πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων από συνθήκες ρύπανσης ή περιβαλλοντικής ζημίας
  • Ζημία προκαλούμενη από αιφνίδιο ή σταδιακό περιστατικό ρύπανσης
  • Κόστος Καθαρισμού εγκαταστάσεων (ιδίων ή τρίτων)
  • Σωματικές Βλάβες και Υλικές Ζημίες που προκαλούνται από συνθήκες ρύπανσης

Συμπληρωματικά παρέχεται κάλυψη για:

  • Έξοδα Διακοπής εργασιών λόγω συνθηκών ρύπανσης
  • Περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται κατά τη μεταφορά προϊόντων / αποβλήτων
  • Περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από και κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων
  • Δυνατότητα κάλυψης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που συνέβη χωρίς να υπάρχουν συνθήκες ρύπανσης

Παράλληλα, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας της ομάδας της AIG σε θέματα ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης μαζί με την εξειδικευμένη ομάδα στο τμήμα των αποζημιώσεων, διασφαλίζει στους ασφαλισμένους την καλύτερη δυνατή υποστήριξη μετά από οποιοδήποτε περιστατικό περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Άρθρο του Xρήστου Χασιώτη, Environmental Liability Underwriting Leader, AIG Greece

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα