Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019,

Από ποιες ηλικίες συνταξιοδοτούν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα;

Γράφει ο Τόγιας Κων/νος, Γενικός διευθυντής της Ιδιωτική Σύνταξη.gr

Με την αβεβαιότητα για τη δημόσια συνταξιοδότηση να μεγαλώνει, συνέπεια των συνεχόμενων μειώσεων στα ποσά των συντάξεων και της αναθεώρησης των ορίων ηλικίας,  ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων αναζητά περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορεί να τους προσφέρει η ιδιωτική συνταξιοδότηση ως λύση για τη συμπλήρωση του εισοδήματός τους κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Η ιδιωτική συνταξιοδότηση αποτελεί έναν συμπληρωματικό και παράλληλα ανταποδοτικό τρόπο συνταξιοδότησης, ο οποίος δε σχετίζεται με το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα (που με τη σειρά του επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες δημογραφικούς, οικονομικούς κτλ) αλλά λειτουργεί βάση προγραμματισμού που σχεδιάζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Κατά το σχεδιασμό αυτό ο ασφαλισμένος καταβάλει εισφορές τις οποίες και λαμβάνει έντοκα, είτε με τη μορφή σύνταξης, είτε με τη μορφή εφάπαξ στην ηλικία που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Το ύψος των εισφορών καθορίζεται από τον ίδιο και μπορεί να είναι σταθερές ή αναπροσαρμοζόμενες για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

  • Με σταθερές εισφορές εξασφαλίζεται οτι το πρόγραμμά θα είναι προβλέψιμο, ενώ διασφαλίζεται παράλληλα σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα του.
  • Με την αναπροσαρμογή επιτυγχάνονται μεγαλύτερα ποσά σύνταξης και εφάπαξ αφού η αποταμίευση ενισχύεται κάθε έτος, απαιτείται ωστόσο ειδικός σχεδιασμός ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ποιές είναι ωστόσο οι επιλογές των ασφαλισμένων για την ηλικία συνταξιοδότησης διαμέσου της ιδιωτικής συνταξιοδότησης ;

Τι προβλέπεται από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και πώς η ηλικία συνταξιοδότησης μπορεί να επηρεάσει το ποσό της ιδιωτικής σύνταξής ;

Τα παραπάνω είναι εύλογα ερωτήματα τα οποία γεννούνται στους ασφαλισμένους. Σε αυτά, καθώς και αρκετά ακόμη που θα προστεθούν στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να απαντήσουμε με το παρόν άρθρο.

Η ηλικία συνταξιοδότησης

Η ηλικία συνταξιοδότησης στην ιδιωτική συνταξιοδότηση αποτελεί επιλογή του ασφαλισμένου η οποία λαμβάνεται υπόψη δύο βασικών παραμέτρων.

Πρώτον, την ελάχιστη διάρκεια ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος η οποία ορίζεται στην 15ετία. Έτσι η ηλικία συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου μπορεί να είναι στην ελάχιστη περίπτωση σε 15 έτη από την ημερομηνία της εκκίνησης του προγράμματός του.

Tι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να λάβει ιδιωτική σύνταξη σε 15 έτη, δίχως περιορισμούς. Ακόμη και κάποιος 35 ετών μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 50 του, λαμβάνοντας τις εισφορές του έντοκα, είτε με τη μορφή εφάπαξ, είτε σύνταξης. Η μέγιστη δε ηλικία  κατοχύρωσης δικαιωμάτων ιδιωτικής συνταξιοδότησης ορίζονται τα 75 έτη.

Κάπου εδώ ωστόσο έρχεται να συμπληρώσει την επιλογή της ηλικίας η δεύτερη παράμετρος.

Το ποσό της σύνταξης που κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος. Το ποσό της σύνταξης θα πρέπει να ικανοποιεί και να καλύπτει το στόχο που έχει τεθεί από τον ασφαλισμένο, υπό τη καθοδήγηση του ειδικευμένου σχεδιαστή του προγράμματος.

Ο στόχος που θέτεται κατά το σχεδιασμό λειτουργεί βάση της εισοδηματικής αναλογικής, στοχεύοντας στην αναπλήρωση τουλάχιστον του 20% του εισοδήματος του ασφαλισμένου κατά τη συνταξιοδότησή του. Με τη δημόσια συνταξιοδότηση να αναπληρώνει μόλις από 55% έως 65% το εισόδημα του ασφαλισμένου, ο ρόλος της ιδιωτικής συνταξιοδότησης είναι να προσφέρει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αναπλήρωση σε συνταξιοδοτικά νευραλγικές για τον ασφαλισμένο ηλικίες, συνήθως 60+.

Κρατήστε επίσης οτι το ποσό της σύνταξης και του εφάπαξ σχετίζεται φυσικά και με το ύψος των εισφορών που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος, καθώς και από τα έτη του προγράμματος κατά τα οποία θα τοκίζονται και θα ανατοκίζονται οι εισφορές του.

Ο συνδυασμός των παραπάνω παραμέτρων είναι απαραίτητος ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό και αποδοτικό για τον ασφαλισμένο πρόγραμμα που εστιάζει στην επί της ουσίας συμπλήρωση του εισοδήματός του και θα χρίζει το σχεδιασμό από επιτυχία.

Δείτε ένα σχετικό παράδειγμα στο idiotiki-syntaxi.gr.

Ο σχεδιασμός ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος αποτελεί μια σύνθετη διεργασία, εμπιστευτείτε ειδικευμένους σχεδιαστες για τη δημιουργία του δικού σας προγράμματος με σκοπό να λάβετε το μέγιστο, ισορροπώντας ιδανικά ανάμεσα στις εισφορές, τα ποσά της σύνταξης και του εφάπαξ και με μια ηλικία συνταξιοδότησης που να σας ικανοποιεί και να σας ανταμοίβει για τα έτη εργασίας σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς συνταξιοδότησης στο  210-57 11 918|email: [email protected],

Εξειδικευμένες τεχνικές σχεδιασμού και την πιο αναλυτική συνταξιοδοτική παρουσίαση της ασφαλιστικής αγοράς.

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πηγή: idiotiki-syntaxi.gr

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα