Σάββατο 20 Ιουλίου 2019,

Ποιο είναι το μέλλον του κυπριακού ασφαλιστικού τομέα;

Ο ασφαλιστικός τομέας στην Κύπρο ενδεχομένως να βρίσκεται ενώπιον των μεγαλύτερων προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες, μεγαλύτερες ακόμα και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2013.

Κι αυτό γιατί σήμερα οι εταιρείες του τομέα δεν πρέπει απλώς να εξεύρουν τρόπους να διαχειριστούν μία δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά σημαντικά ζητήματα κι αν δεν τα καταφέρουν θα τεθεί το μέλλον τους σε κίνδυνο.

Είναι προφανές πλέον πως σε μία μικρή αγορά όπως η κυπριακή δεν μπορούν να συνυπάρχουν πέραν των 30 ασφαλιστικών εταιρειών. Η εποχή του «βγάζουμε όλοι από  κάτι και βλέπουμε παρακάτω» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ενδεικτική είναι και πρόσφατη αναφορά που έκανε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης πως στην Ελλάδα, μία χώρα με πολύ μεγαλύτερα οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη λειτουργούν περίπου 5ο ασφαλιστικές. Καθώς ο ασφαλιστικός τομέας αλλάζει διεθνώς, έρχεται και η σειρά της Κύπρου να ακολουθήσει την τάση και πρόσφατες εξελίξεις, όπως το λουκέτο της Olympic Insurance, καταδεικνύουν πως ενδεχομένως οι απαιτούμενες αλλαγές να έχουν ήδη καθυστερήσει.

Υπάρχουν τρεις σημαντικοί πυλώνες που καταδεικνύουν πως ο ασφαλιστικός τομέας δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει σήμερα: αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις (ας μην ξεχνάμε πως οι ασφαλιστικές εξαιρέθηκαν τελικά από το κούρεμα του 2013), διαφοροποιημένες απαιτήσεις από τους πελάτες (αν και ακόμα οι πιο παλιοί ξέρουν μόνο τον ασφαλιστή τους) και οι ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη. Υπάρχουν όμως κι άλλες προκλήσεις, σε πιο τοπικό επίπεδο μεν, αλλά αντίστοιχα σημαντικές. Πρώτη και καλύτερη η εφαρμογή του ΓεΣΥ που είτε λίγο είτε πολύ θα πλήξει τις ασφαλιστικές υγείας, ειδικά με την πάροδο κάποιας περιόδου από την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου και εφόσον εξελίσσεται ομαλά και καμφθούν οι αρχικές ανησυχίες.

Όλα αυτά ισοδυναμούν με επηρεασμό των οικονομικών δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών: μείωση εσόδων, περιορισμός περιθωρίων, αύξηση εξόδων, πιέσεις στα κεφάλαια. Ένα κοκτέιλ που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Οι κυπριακές ασφαλιστικές δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίων διεθνώς, είτε γιατί είναι πολύ μικρές, είτε γιατί δεν το επιδίωξαν ποτέ, είτε γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την κυπριακή αγορά εκτός κι αν πρόκειται για κάποια από τις μεγάλες εταιρείες του τομέα με σημαντικά μερίδια αγοράς και σε καλή τιμή εννοείται. Άλλωστε, είδαμε πως κατέληξε η Olympic Insurance μετά την εμπλοκή των Ισπανών «επενδυτών» που απέκτησαν την εταιρεία πριν μερικά χρόνια με κεφάλαια που τελικά αποδείχθηκαν κάτι περισσότερο από αμφισβητούμενα.

Καταλύτης η τεχνολογία

Αν και στην Κύπρο συνήθως οι εξελίξεις έρχονται μεταχρονολογημένα, πλέον έχει φτάσει ο καιρός οι τεχνολογικές καινοτομίες  να επηρεάσουν και την κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Οι τράπεζες για παράδειγμα, το έχουν αντιληφθεί και επενδύουν σημαντικά ποσά για την τεχνολογική μετεξέλιξη τους, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, το εγχείρημα είναι πιο δύσκολο, και λόγω των αναγκών σε κεφάλαιο για να γίνουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις και λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ικανό προσωπικό σε πολλές από αυτές. Ωστόσο, ο τομέας της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερος και τα άτομα που καλούνται να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις ιδανικά θα πρέπει να έχουν παραστάσεις από το εξωτερικό ή έστω να είναι ενήμεροι και να παρακολουθούν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

Τις ιδιαιτερότητες της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο καταδεικνύει και το γεγονός πως ενώ οι δύο μεγάλες τράπεζες ελέγχουν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς τόσο σε δάνεια όσο και σε καταθέσεις, το ποσοστό διείσδυσης των ασφαλιστικών τους εταιρειών είναι πολύ χαμηλότερο.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που φαίνεται να ωριμάζουν οι σκέψεις για συνεργασίες με εξειδικευμένους παρόχους ασφαλιστικών προϊόντων, οι οποίοι και τεχνογνωσία από το εξωτερικό θα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν αλλά και να φέρουν φρέσκα κεφάλαια που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του προϊόντος, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι νέοι παίκτες

Μία κυπριακή μεν εταιρεία, αλλά που μέχρι πρόσφατα δεν λειτουργούσε στην κυπριακή αγορά, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τους τελευταίους μήνες, οπόταν και δραστηριοποιήθηκε προσφέροντας προϊόντα ασφάλισης οικίας.

Η Hellas Direct μπορεί να δημιούργησε θόρυβο με τις επικοινωνιακές τις εκστρατείες αλλά και την εξαγορά της Rescueline, ωστόσο, ο πραγματικός της στόχος είναι να εδραιωθεί και να μεγαλώσει στην κυπριακή αγορά αφού διαβλέπει πως ειδικά στον τομέα της ασφάλισης οικιών υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση της αγοράς. Άλλωστε, και οι ξένοι μέτοχοι της ασφαλιστικής εταιρείας, όπως η Portag3 Ventures, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Endeavor Catalyst, ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs Lord O’Neill και ο βετεράνος στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Jon Moulton, φαίνεται πως έχουν δώσει τις ευλογίες τους για την «επιθετική» είσοδο της εταιρείας στην κυπριακή αγορά. Έκτοτε, εκτός από την εξαγορά της Rescueline, η online ασφαλιστική εταιρεία έχει ανακοινώσει συνεργασίες με γνωστές επωνυμίες της κυπριακής αγοράς, όπως το Bazaraki.com και πιο πρόσφατα τα καταστήματα DIY, Super Home Center.

O ρόλος του επόπτη

Σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζεται αλλαγές στην εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και των ταμείων προνοίας, έχοντας και τη στήριξη της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής, της EIOPA.

Η εποπτεία θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τομέα αφού μέσω αυτής θα τεθούν οι βάσεις για τη νέα εποχή και την αποφυγή προβληματικών καταστάσεων που βίωσε πρόσφατα η αγορά.

Άλλωστε, σε διεθνές επίπεδο, νέοι εποπτικοί κανόνες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι οποίοι ισχύουν και για την Κύπρο. Στη βάση των συγκεκριμένων κανόνων απαιτούν πολύ αυστηρότερη εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια. Από τη Φερεγγυότητα ΙΙ μέχρι το λογιστικό πρότυπο IFRS 17 που αφορά αποκλειστικά ασφαλιστικές εταιρείες.

Άλλωστε, είναι και μέσω του επόπτη που θα ενισχυθεί στην κοινή γνώμη η αναγκαιότητα για ασφάλιση και ασφαλιστικά προϊόντα αφού είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια διείσδυσης των ασφαλιστικών προϊόντων στην αγορά. Και ειδικά όσων δεν απαιτούνται από κάποια νομοθεσία ή στα πλαίσια άλλων υποχρεώσεων.

Πηγή: philenews.com

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Αλέξης Κώτσαλος

Chernobyl insurance...

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα