Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019,

Κύπρος: Στήριγμα για τις τράπεζες η ανάπτυξη

Του Στέφανου Kοτζαμάνη για το euro2day.gr

Με όπλα την ισχυρή ανάπτυξη και το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» η Κύπρος βελτιώνει τους μακροοικονομικούς της δείκτες και παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Ήδη η Μεγαλόνησος αναμένεται φέτος να σημειώσει ΑΕΠ υψηλότερο από το προ κρίσης επίπεδο, διαθέτοντας πλέον μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας (με επίπεδα αποδοχών υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας).

Ειδικότερα, με βάση εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη:

• Το ΑΕΠ «έτρεξε» κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο με +3,5% και με ανάλογο ρυθμό αναμένεται να κινηθεί και στο υπόλοιπο του 2019.

• Η χώρα βρίσκεται ήδη σε εποχή θετικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων (συνολικών, όχι πρωτογενών) και για το 2020 αναμένεται να εκπονηθεί Προϋπολογισμός που να προβλέπει συνολικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ.

• Τα θετικά πλεονάσματα, η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αναμένεται να ρίξουν φέτος το δημόσιο χρέος γύρω στο 95% με 96% του ΑΕΠ καικάτω από το 90% στο τέλος του 2021.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει σε δραστική υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων επί των συνολικών.

Όσο και αν ακούγονται υπερβολικές οι εκτιμήσεις για μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων (από το 30,3% ή ποσό 10,3 δισ. ευρώ της 31ης/12/2018, ), η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συμβάλλουν σαφώς πτωτικά στο προαναφερόμενο ποσοστό παράγοντες, όπως:

α) Η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

β) Η δρομολόγηση του προγράμματος «Εστία» (κρατική στήριξη ιδιωτών δανειοληπτών σε μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια).

γ) Οι βελτιώσεις που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου τράπεζες και δανειολήπτες να μπορούν ευκολότερα να έρθουν σε συμβιβαστικές λύσεις

δ) Η αναθέρμανση που παρατηρείται στην τοπική αγορά ακινήτων, εξέλιξη που βοηθά ως ένα βαθμό τις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στον κλάδο του real estate.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Περί τεκμηρίων ο λόγος…

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα