Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019,

Κύπρος: Πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια ασφαλιστικής εταιρείας για ανάρτηση προσωπικών δεδομένων

Συνολικά πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ στην Αναστασία Παπαδοπούλου και τη δικηγόρο Ανθή Ζαχαριάδου επέβαλε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Την υπόθεση της Αγγελικής Πάλμα, συζύγου του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, αφορούσαν οι χρηματικές ποινές που επέβαλε σε δύο πρόσωπα η επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου και σχετίζονταν με αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διά των οποίων αποκαλύπτονταν προσωπικά δεδομένα της κ. Πάλμα.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα, ύψους 3.000 και 5.000 ευρώ, επιβλήθηκαν αντίστοιχα στη δικηγόρο Αναστασία Παπαδοπούλου και στη δικηγόρο Ανθή Ζαχαριάδου, η οποία είχε αναρτήσει στο facebook την κατάσταση μισθοδοσίας της κ. Πάλμα, με τρόπο που εμφανίζονταν μέχρι και τα στοιχεία της ταυτότητάς της και ο αριθμός των κοινωνικών της ασφαλίσεων. Ειδικότερα η ανάρτηση έγινε από την Ανθή Ζαχαριάδου και ακολούθησε κοινοποίηση από την κ. Παπαδοπούλου.

Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα «24 ώρες», με το οποίο επικρινόταν το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο η Αγγελική Πάλμα εργαζόταν ως δικηγόρος, ότι την εξανάγκασαν ουσιαστικά σε παραίτηση λόγω απουσιών από την εργασία της. Οι απουσίες αυτές σχετίζονταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε η κ. Πάλμα το οποίο είχε θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή της, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι της είχαν αποκόψει σημαντικό μέρος του μισθού της.

Και παραποίηση
Στην προσπάθεια απόρριψης του δημοσιεύματος, ακολούθησαν τα επίμαχα γεγονότα. Συγκεκριμένα η Ανθή Ζαχαριάδου, η οποία φέρεται να συνδέεται φιλικά με την κ. Παπαδοπούλου, εξασφάλισε την κατάσταση μισθοδοσίας της κ. Πάλμα την οποία ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb στις 28 Νοεμβρίου 2017, με τρόπο που φαινόταν πως όχι μόνο δεν της είχε αποκοπεί μέρος του μισθού της, αλλά αντίθετα εμφανιζόταν να είχε πάρει και αύξηση. Τότε η κ. Πάλμα έδωσε παραίτηση, ενώ στις 29 Νοεμβρίου 2017 κατέφυγε στην επίτροπο καταγγέλλοντας την Ανθή Ζαχαριάδου και το γραφείο Τ. Παπαδόπουλου για τη διαρροή των δεδομένων της.

Ακολούθησε έρευνα από το γραφείο της επιτρόπου κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι καλούνταν σε ακροάσεις και στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπαδοπούλου ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη διαρροή, απαλλάσσοντας έτσι το δικηγορικό γραφείο.

Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε παράλληλα ότι η κατάσταση της μισθοδοσίας της κ. Πάλμα ήταν παραποιημένη, δηλαδή σε αυτήν είχε περιληφθεί και το ετήσιο φιλοδώρημα (μπόνους) το οποίο δίνεται σε όλους τους υπαλλήλους. Έτσι ο μισθός φαινόταν ότι δεν είχε υποστεί οποιαδήποτε μείωση, αντίθετα εμφανιζόταν να είναι αυξημένος.

Δέον να σημειωθεί ότι η Αναστασία Παπαδοπούλου και η Αγγελική Πάλμα, είναι πρώτες ξαδέλφες.

Η ανακοίνωση
Η κατάληξη της επιτρόπου ήταν τελικά η επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην Ανθή Ζαχαριάδου και ύψους 3.000 ευρώ στην Αναστασία Παπαδοπούλου.

Σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει χθες η επίτροπος, στην οποία όμως δεν υπεισερχόταν σε λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της περιοριζόταν να αναφέρει ότι «πρόσφατα, σε υπόθεση που εξέτασε το γραφείο μου, επιβλήθηκαν σε δύο πρόσωπα χρηματικές ποινές ύψους 3 και 5 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα για ανάρτηση προσωπικών δεδομένων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατά παράβαση της Αρχής της Αναλογικότητας».

Τόνιζε παράλληλα ότι καλεί εκ νέου το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν δημοσιεύει δεδομένα που αφορούν άλλα πρόσωπα, προσθέτοντας ότι απώτερος σκοπός του γραφείου της είναι η καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και προάσπισης της ιδιωτικής ζωής και όχι η επιβολή κυρώσεων.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα