Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019,

Κύπρος: Προς το παρόν καμιά επιβάρυνση για Olympic

Υπερασπίστηκε εκ νέου, και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών όχι χωρίς υπεκφυγές, η έφορος Ασφαλίσεων την επάρκεια του εποπτικού έργου της στην ασφαλιστική εταιρεία Olympic Insurance, η άδεια άσκησης ασφαλιστικών εργασιών της οποίας ανακλήθηκε οριστικά τον περασμένο Ιούλιο, αφήνοντας εκτεθειμένη την Κύπρο στις απαιτήσεις 197.551 Βουλγάρων ασφαλισμένων. Ερωτηθείσα για το πότε θα κληθούν οι ασφαλισμένοι στην Κύπρο καταναλωτές να επιβαρυνθούν μέσω των ασφαλίστρων τους για τις αποζημιώσεις της Olympic σε Κύπρο και Βουλγαρία, η Βικτώρια Νάταρ απάντησε ότι προς το παρόν καμία επιβάρυνση δεν θα ισχύσει.

Τις θέσεις της εφόρου επανέλαβε ο διορισθείς από την ίδια προσωρινός εκκαθαριστής της Olympic Παύλος Νακούζη, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του στον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό BTV υπέδειξε ότι «η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια» καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι απαιτήσεις έναντι της Olympic. Σύμφωνα με τον κ. Νακούζη, οι πελάτες της Olympic δεν μπορούν να διαχωριστούν μεταξύ Κυπρίων και Βουλγάρων και ως εκ τούτου οι υποχρεώσεις της υπό διαχείριση ασφαλιστικής πρέπει να αποτιμηθούν συνολικά πριν να καταβληθούν. Κατόπιν μιας τέτοιας δήλωσης, καθώς και της χθεσινής εξέλιξης στο δικαστήριο, όπου αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου η έκδοση διατάγματος για να τεθεί οριστικά η εταιρεία υπό εκκαθάριση, στο χθεσινό ρεπορτάζ της βουλγαρικής BTV υπό τον εύγλωττο τίτλο «Αναβάλλονται η πτώχευση της Olympic και οι πληρωμές των ασφαλισμένων» αφήνονται αιχμές αναφορικά με τη βούληση του κυπριακού Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στη Βουλγαρία.

Οι βουλγαρικές ανησυχίες άπτονται της δικαστικής διαδικασίας στην Κύπρο, όπου η έφορος Ασφαλίσεων ως εκ της θέσεώς της προκρίνει τον διορισμό ως εκκαθαριστή της εταιρείας του προσωρινού εκκαθαριστή Παύλου Νακούζη, τον οποίο είχε διορίσει η ίδια το περασμένο καλοκαίρι. Μια τέτοια εξέλιξη ανέβαλε η χθεσινή ένσταση ενώπιον δικαστηρίου ενός μικρού συνεργείου αυτοκινήτων από τη Λεμεσό με πελάτες ασφαλισμένους στην Olympic, το οποίο διαφώνησε με τον διορισμό Νακούζη.

Την ώρα που ο δικηγόρος του συνεργείου στη Λεμεσό εξασφάλιζε αναβολή στη διαδικασία εκκαθάρισης της Olympic στο δικαστήριο, η έφορος Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ παρίστατο σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με θέμα τη λειτουργία του θεσμού της εφόρου Ασφαλίσεων. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος, ο οποίος ανέφερε στους βουλευτές ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί τα παράπονα στο γραφείο του που αφορούν ασφαλιστικές εταιρείες και ότι τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί ένα παράπονο για την Olympic Insurance, καθώς και ερωτήματα από πολίτες που ακόμα δεν σχηματίστηκαν σε παράπονα. Σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου κατά πόσον ανανεώθηκαν συμβόλαια της Olympic Insurance στην Κύπρο, αφότου διαπιστώθηκε από την εποπτική αρχή η έλλειψη κεφαλαίων που να υποστήριζαν τις ασφαλιστικές δραστηριότητες της εταιρείας, η έφορος Ασφαλίσεων δεν απάντησε, προτάσσοντας ότι ο έλεγχος του γραφείου της διέπεται από το επαγγελματικό απόρρητο. Σύμφωνα με την κ. Νάταρ, λήφθηκαν μέτρα για αναχρηματοδότηση της εταιρείας, παρακολουθείτο η πορεία της, και όταν η Olympic δεν συνεργάστηκε, ανακλήθηκε η άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών, μέτρο το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ίδια έσχατο. Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, έτσι και χθες η κ. Νάταρ απέφυγε (αλλά ούτε και κλήθηκε από βουλευτή) να εξηγήσει τι έπραξε το 2016 κατά την έγκριση της εξαγοράς της Olympic Insurance από ισπανική εταιρεία, στην οποία είχε επιβληθεί ευρωπαϊκή απαγόρευση άσκησης επενδυτικών εργασιών, καθώς και τι ελέγχους διενήργησε μετά την εξαγορά της Olympic και πριν τη διαπίστωση ότι τα κεφάλαια των Ισπανών ήταν ανύπαρκτα. Η κ. Νάταρ υποστήριξε πάντως ότι οι έλεγχοι για την κεφαλαιακή επάρκεια της Olympic ήταν τριμηνιαίοι. Υπενθυμίζεται στο πλαίσιο αυτό ότι η Olympic άλλαξε τρία ελεγκτικά γραφεία σε δύο χρόνια. Ο τελευταίος ελεγκτής (Baker & Tilly) διαπίστωσε τα κεφαλαιακά ελλείμματα της εταιρείας οδηγώντας στη διαδικασία ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικών εργασιών για την εταιρεία στην ΕΕ.

Επαρκή εκτιμά η έφορος Ασφαλίσεων τα μέσα στη διάθεση του κόσμου για υποβολή παραπόνων κατά ασφαλιστικών εταιρειών, εξηγώντας χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ότι οι ασφαλιστικές υπόκεινται από το 2013 σε διοικητικές κυρώσεις από το γραφείο της σε περίπτωση που παραλείψουν να απαντήσουν σε παράπονο πελάτη εντός 15 ημερών. Τον χειρισμό των παραπόνων είναι υποχρεωμένες οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναθέσουν σε υπάλληλο που δεν χειρίζεται την ασφάλεια του παραπονούμενου. Σύμφωνα με τη Βικτώρια Νάταρ, ο εν λόγω μηχανισμός έχει αποδώσει με την κατακόρυφη πτώση των παραπόνων που υποβάλλονται στο γραφείο της. Τη θέση της εφόρου Ασφαλίσεων κατέρριψε ο Χρηματοοικονομικός επίτροπος, ο οποίος υπέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα παράπονα στο γραφείο του από πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών έχουν τριπλασιαστεί (από 11 το 2015 σε 31 το 2018). Περαιτέρω, ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό αποδοχής από πλευράς ασφαλιστικών εταιρειών των αποφάσεών του επί των παραπόνων. Ο κ. Ιωάννου άφησε αιχμές και για το θέμα της Olympic, υποστηρίζοντας ότι ο ανταγωνισμός από ξένες εταιρείες στις κυπριακές ασφαλιστικές πιέζει τις ντόπιες όσον αφορά στην ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, στο θέμα αυτό έχει ρόλο να διαδραματίσει η έφορος, προωθώντας συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών. Για τον χειρισμό των παραπόνων ασφαλισμένων από το γραφείο του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι έχει υπογράψει πρωτόκολλο με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να καλούνται ανεξάρτητοι γιατροί να συνδράμουν στο έργο του όταν εξετάζονται παράπονα για ασφαλιστήρια υγείας. Παρά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των αποφάσεών του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι συναντά την άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να αποδεχθούν τις αποφάσεις του.

Πηγή: politis.com.cy

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Περί τεκμηρίων ο λόγος…

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα