Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019,

Κύπρος: Ξεκινά η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες

Σύμφωνα με τους περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της  Κατανάλωσης Λεπτής Πλαστικής Σακούλας Μεταφοράς) Κανονισμούς του 2017, από την 1η Ιουλίου 2018 όλοι οι πωλητές προϊόντων που διαθέτουν λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς στα σημεία πώλησης των προϊόντων τους, θα χρεώνουν, κατ’ ελάχιστον πέντε σεντ (€ 0,05) συν ΦΠΑ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς.

H χρέωση που προνοείται πρέπει να είναι διακριτή στα δελτία αποδείξεων που δίνονται στους αγοραστές, καθώς και σε αυτά που φυλάγονται από τον πωλητή προϊόντων.

Οι παραγωγοί λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς οφείλουν να σημαίνουν τις βιοαποικο- δομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Το υπόβαθρο του νομοσχεδίου είναι επακόλουθο της αντίστοιχης τροπολογίας (2015/720) της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τις συσκευασίες (94/62/EG), η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών σακουλών, κατ’ ανώτατο όριο στις 90 έως το τέλος του 2019 και στις 40 κατά κεφαλήν έως το τέλος του 2025.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται αποκλειστικά στη χρήση ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών όχι μόνο για τα ψώνια των καταναλωτών, αλλά και για προϊόντα  συσκευασίας ευρείας γκάμας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες.

Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμη και στο πιάτο μας, αλλά και στους πνεύμονες μας. Μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης χρειάζονται μόλις πέντε δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται το πολύ για πέντε λεπτά και μετά χρειάζονται τουλάχιστον 500 χρόνια για να διαλυθούν στο περιβάλλον.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Περί τεκμηρίων ο λόγος…

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα