Κυριακή 19 Μαΐου 2019,

Κύπρος: Μεγάλη άνοδος στην ασφαλιστική παραγωγή

του Στέφανου Kοτζαμάνη

για το euro2day.gr

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, εκμεταλλευόμενη την ανοδική πορεία της τοπικής οικονομίας (μέση ετήσια αύξηση ΑΕΠ 4% την τελευταία διετία). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, η παραγωγή του κλάδου ζωής σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο άνοδο 10%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του 2017 σε σχέση με το 2016 είχε διαμορφωθεί στο 8,3%. Ανάλογα θετικά κινήθηκε και η πορεία της παραγωγής στους γενικούς κλάδους, όπου η αύξηση του πρώτου φετινού εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 5,8%, ενώ η αντίστοιχη του 2017 έναντι του 2016 ήταν 4,4%.

Εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλιστική βιομηχανία της Κύπρου είναι:

Πρώτον, η ένταξη των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στο Συγκρότημα της Ελληνικής (αναμένεται να ευνοήσει σε βάθος χρόνου τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Τράπεζα, όπως η Παγκυπριακή).

Δεύτερον, οι τάσεις συγκέντρωσης που πιθανολογούνται στους γενικούς κλάδους, λόγω των υψηλών απαιτήσεων (κόστος διαχείρισης και ανθρώπινων πόρων) του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II και

τρίτον, η δρομολογούμενη πώληση τόσο της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,00% Κύπρου (με δεδομένο ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει παρουσία στη χώρα), όσο και της ίδιας της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα.

Στον κλάδο ζωής, ηγείται η Universal Life με μερίδιο 30%, ενώ ακολουθεί η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Eurolife με 21,8% και η θυγατρική της πολυεθνικής CNP (CNP Cyprialife) με 20,6%.

Σε ότι αφορά την πορεία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο (γενικότερα, τα μερίδια αγοράς τους είναι περιορισμένα), η Altius (πρώην Alpha Ασφαλιστική) είχε στο πρώτο φετινό εξάμηνο το 3,15% της τοπικής αγοράς (+4,48% η παραγωγή της στο εξάμηνο), η Εθνική Ασφαλιστική το 2,18% (αύξηση παραγωγής 11,51% στο εξάμηνο) και η Allianz Hellas το 0,12% (+75% στο εξάμηνο).

Στους γενικούς κλάδους, την υψηλότερη παραγωγή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημείωσε η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου (25,5 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν οι: CNP Ασφαλιστική (24,27 εκατ., ωστόσο παραγωγή 7,3 εκατ. είχε και η συγγενής CNP Cyprialife), Universal Life (24,21 εκατ.), Trust (17,28 εκατ.) και Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας με 15,9 εκατ. ευρώ).

Από ελληνικής πλευράς, η Altius είχε παραγωγή 9,74 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική 9,65 εκατ. ευρώ, η Υδρόγειος 7,255 εκατ., η Allianz Hellas 7,217 εκατ., η Prime του Δημήτρη Κοντομηνά 6,86 εκατ. και η Interamerican με 1,134 εκατ. ευρώ.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα