Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019,

ΚΥΠΡΟΣ : Ποιο είναι το ταμείο ασφαλιστών μηχανοκίνητων οχημάτων

Αποστολή του Ταμείου

  1. Να λειτουργεί ως ένας αποτελεσματικός οργανισμός για την εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε, που είναι να καταβάλλει, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,  δίκαιες αποζημιώσεις προς τρίτους σε σχέση με ευθύνη:
  • Ανασφάλιστων οχημάτων,
  • Αγνώστων  οχημάτων,
  • Οχημάτων ασφαλισμένων σε ασφαλιστικές εταιρείες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώνει τις πιο πάνω υποχρεώσεις, σύμφωνα με την Κυπριακή Νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις που το Ταμείο έχει υπογράψει.
  1. Να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των ανασφάλιστων οχημάτων.

Ίδρυση του Ταμείου

Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκινήτων Οχημάτων ιδρύθηκε το 1969 και συνεχίζει να λειτουργεί δυνάμει των προνοιών του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης έναντι Τρίτου) Νόμου, Ν.96(Ι)/2000 και να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Μέλη του Ταμείου Ασφαλιστών αποτελούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που εμπίπτουν στις πρόνοιες του περί Ασφαλιστικών Εργασιών Νόμου και που διεξάγουν εργασίες Μηχανοκίνητων Οχημάτων έναντι Τρίτου στην Κύπρο.

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από την επιβολή επιβάρυνσης στα ασφάλιστρα μηχανοκίνητων οχημάτων  που επί του παρόντος είναι καθορισμένη στο 5% και εισπράττεται μέσω των Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της Βασικής Συμφωνίας με τον Υπουργό Οικονομικών, το Ταμείο εισπράττει επασφάλιστρο από τους ασφαλισμένους (μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών), η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τις κατά καιρούς οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από συνεννόηση του με το Ταμείον και βασίζονται στις ανάγκες του Ταμείου.

Το επασφάλιστρο από την 1η Ιανουαρίου 2001 έχει καθοριστεί σε 5%.

Τα ποσά που εισπράττονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες εμβάζονται στο Ταμείο «μέσα σε δύο ημερολογιακούς μήνες από το τέλος κάθε τριμηνίας». (Εσωτερική Συμφωνία, Παράγραφος 10).

 

Για περισσότερες πληροφορίες

www.mif.org.cy

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Black Friday στην ασφαλιστική συνείδηση

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα