Κυριακή 26 Μαΐου 2019,

Συνέντευξη

Τα προβλήματα θα ενταθούν το 2017 και το έτος θα είναι καθοριστικό για όλους μας

Η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ και Ειδική Σύμβουλος  της ΕΑΔΕ, κα Δήμητρα Λύχρου  μιλάει στο Insuranceforum.gr για τη χρονιά που πέρασε, την κατάσταση που κυριάρχησε στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αλλά και για τις προβλέψεις οσον αφορά τις αλλαγές που θα έρθουν με την έλευση της νέας χρονιάς.

1)   Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις. Οι κινητοποιήσεις σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Τραπεζών σε ποια συμπεράσματα σας έχει οδηγήσει;

 Οι κακές πρακτικές ορισμένων Τραπεζών έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν απο όλα τα Σωματεία της Διαμεσολάβησης και έχουν αναδειχθεί απο την ΕΑΔΕ σε όλες τις παραστάσεις μας στην Τράπεζα της Ελλάδος.   Σαν αποτέλεσμα έχουν  την έκδοση της υπ΄αριθμ. 462 Εγκυκλίου , με την οποία η Τράπεζα συστήνει τους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην επαφή των Τραπεζών  με τους πελάτες των καταστημάτων τους, και καταδικάζει τις κακές πρακτικές που συχνά τα καταστήματα μετέρχονται.

Περιορίστηκε το φαινόμενο αυτό; ΟΧΙ, απλώς βρήκε και άλλους  πιο ευρηματικούς τρόπους επιβολής και διείσδυσης. Και δυστυχώς δεν έχουμε σύμμαχους στην προσπάθεια ελέγχου του , ούτε το σύνολο της αγοράς ούτε τις εποπτικές αρχές.

Στην παρατεταμένη αυτή οικονομική κρίση, όπου όλες οι τραπεζικές εργασίες έχουν εδώ και καιρό ανασταλεί, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι κάθε είδους εκβιαστικές πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων.

Οι καταγγελίες συναδέλφων μας για τέτοιου είδους τακτικές είναι καθημερινές.

Η πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίησή μας με συγκεντρώσεις έξω από Τραπεζικά Καταστήματα είχε συμβολικό χαρακτήρα και στόχευε στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για το δικαίωμά του στην εναντίωση και στην αξίωση ποιοτικής πληροφόρησης για την ασφαλιστική του κάλυψη.

Το μήνυμα που με κάθε τρόπο θα περάσουμε στον καταναλωτή είναι ότι έχει δικαίωμα να ασφαλίσει τις πραγματικές του ανάγκες και δεν υποχρεούται να λάβει όποιο τυποποιημένο προϊόν επιχειρεί η Τράπεζα να του πλασάρει πολλές φορές και εν αγνοία του.

Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εν δυνάμει πελάτη μας για να καταλάβει ότι η ασφάλιση δεν είναι τυποποιημένο προϊόν που αγοράζεται, αλλά μόνον πωλείται μετά από έρευνα, μελέτη και επιλογή για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου με τις ιδιαίτερες προσωπικές ανάγκες του, που πρέπει να ανιχνευθούν από τον Ασφαλιστή του.

Η πρόταση αυτή δεν θα είναι ακριβή γιατί θα είναι συμφέρουσα και αξιόπιστη.

2)   Όλοι μιλάνε για την επερχόμενη ψήφιση στο Κοινοβούλιο της νέας Οδηγίας IDD και την «προσαρμογή» της στα ελληνικά δεδομένα. Είσαστε αισιόδοξοι ότι θα βάλει μία τάξη ή ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της;

Η νέα Οδηγία, η IDD, η οποία μελετάται από τα Σωματεία, προκειμένου να έχουν έτοιμες τις θέσεις τους όταν η Εποπτεία το ζητήσει, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει ώστε να μπουν οι κανόνες που ορίζουν την ίση μεταχείριση όλων των καναλιών διανομής από πλευράς πώλησης αλλά και ελέγχου.

Έχουμε αναδείξει κατ΄ επανάληψη την άνιση αντιμετώπιση των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών έναντι των ηλεκτρονικών δικτύων και των τραπεζικών πωλήσεων.

Με την IDD προβλέπονται ίδιοι κανόνες λειτουργίας ελέγχου και διαφάνειας για όλα τα δίκτυα. Αυτό μας επιτρέπει κατ αρχήν μία αισιοδοξία, αλλά μας υποχρεώνει και σε απόλυτη επαγρύπνηση ώστε να αποτυπωθεί τούτο σωστά κατά την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο.

3)   Όλα τα στοιχεία δείχνουν την απομείωση του αριθμού των ενεργών Διαμεσολαβητών στην χώρα μας. Αυτό, το εκτιμάτε ως εξυγίανση του Χώρου ή ως επικίνδυνη εξέλιξη; Και τελικά, όλοι όσοι διακόπτουν τις εργασίες τους, αποσύρονται και από την αγορά ;

Η μείωση του αριθμού των Διαμεσολαβητών δεν είναι δυστυχώς αποτέλεσμα απομάκρυνσης ατόμων που χωρίς άδεια πιστοποίησης ενεργούσαν ασφαλιστικές εργασίες αλλά απόφασης τερματισμού και κλεισίματος βιβλίων συναδέλφων,  που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα κάτω από δυσβάστακτες υποχρεώσεις φορολογικές και ασφαλιστικές που επιβάλλονται.

Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για εξυγίανση αλλά για κατάφωρη  αδικία που δημιουργεί μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Παράλληλα η είσοδος στο επάγγελμα νέων συναδέλφων είναι εξαιρετικά δυσχερής, αφενός λόγω των παραπάνω υπερβολικών υποχρεώσεων αλλά αφετέρου και λόγω της αδυναμίας ρύθμισης του πλαισίου που θα έπρεπε να ορίζει την μεταβατική περίοδο της εκπαίδευσης ,  μέχρι την ένταξη και εγγραφή του στα Επιμελητήρια.

Εταιρείες και υποψήφιοι Διαμεσολαβητές κινούμαστε μέσα σε ένα θολό τοπίο που συχνά μπορεί να μην ικανοποιεί τις εποπτικές απαιτήσεις.

4)   Η τάση είναι να επικρατήσουν στην Αγορά μικρός αριθμός «υπέρ-δικτύων» από πλευράς ανεξάρτητης Διαμεσολάβησης. Από την εξέλιξη αυτή, θα ωφεληθεί ο χώρος ή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ;

Η υπερβολική συγκέντρωση οδηγεί σε ολιγοπώλια και γνωρίζουμε ότι μόνο αρνητική κριτική μπορούμε να ασκήσουμε σε αυτό.

Η απομείωση  Εταιρειών μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, ναι μεν ενδυναμώνει τη θέση τους και καλύπτει τις απαιτήσεις που η νομοθεσία επιβάλει , ώστε  για εμάς τους Διαμεσολαβούντες να προβάλει ένα τοπίο διάφανο και καθαρό,  και για τους πελάτες καταναλωτές να παρέχεται μία αξιόπιστη και ασφαλής λύση, τούτο όμως περιορίζει υπερβολικά τον υγιή ανταγωνισμό και τις δυνατότητες επιλογής της ορθής λύσης.

Η δημιουργία ισχυρών σχημάτων μέσα από συνεργασίες, είναι ένα δημιουργικό κίνητρο για την παραμονή στο επάγγελμα Συναδέλφων, που με αυτόν τον τρόπο και μειώνουν τα κόστη τους και ενδυναμώνουν την λειτουργία τους. Όμως παρατηρείται και  η στρέβλωση της λειτουργίας της Αγοράς με την δημιουργία των λεγόμενων «δέντρων» που κρύβουν αδιαφάνεια καί στην σύμβαση αλλά καί στην ουσία της σχέσης του Διαμεσολαβητή.

5)   Ποιές οι προβλέψεις για το 2017 ; Προς τα πού θα κινηθεί η Αγορά ;

Μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα όλοι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές,  αλλά και οι Εταιρείες και κατορθώσαμε να σταθούμε με αξιοπρέπεια  στον χώρο.

Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε  πτώση παραγωγής, μείωση εισοδήματος, ηλεκτρονικές πωλήσεις, bankassurance, υπερβολική και άδικη φορολόγηση, τέλος επιτηδεύματος και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Τα προβλήματα νομίζω  θα ενταθούν το 2017 και το έτος θα είναι καθοριστικό για όλους μας,  πόσο μάλλον όταν το κοινό μέλλον είναι αβέβαιο, όχι μόνο για την ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, αλλά και για την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κατάσταση.

Κοινοποιήστε το άρθροShare on FacebookShare on LinkedIn

Ειδήσεις από τα συνεργαζόμενα site

Insuranceworld.gr

Sofokleousin.gr

Ροή ειδήσεων

Άποψη

Τα σεμινάρια μας

Δηλώστε συμμετοχή για ένα από τα επόμενα σεμινάρια

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Θέμα:

Ημερομηνία διεξαγωγής

01/01/1970 /

Τόπος:

Εισηγητής /

Κόστος /

Τα νέα των ασφαλιστικών εταιριών

Τα νέα των συλλόγων

Αθήνα
Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κρήτης Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων Σύλλογος Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφαλιση Δωδεκανήσου Ένωση επαγγελματιών ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδος Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν.Ιωαννίνων Σωματείο ασφαλιστικών Πρακτόρων Δυτικής Μακεδονίας Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Σερρών Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Αθήνα